събота, 20 юли 2024 г.

АНАНАС на скара - десерт или мезе

 

 Ананасът може да бъде страхотен десерт, може да влиза в плодови салати, но и може да бъде страхотно мезе към изискано питие.
То няма какво много да се обяснява, но все пак:
Първо трябва да се избере зрял ананас - на пипане да е еластичен, а не твърд. Обелва се и се нарязва на резени по дължина (като пържолки). Нека на някои от тях остане и част от дръжката.
Съвсем леко се напръскват с лимонов сок, щипка захар и се оставят така поне за час.
Загрява се грил тиган и леко се намазнява. Резените ананас се пекат от двете страни до получаване на характерните резки от печенето. През цялото време се заливат с портокалов сок, а в края на печенето се намазват с мед.
Поднасят се в чиния като се заливат със соса от печенето и с добавка на резенчета синьо сирене.
Тази снимка е заради френското бренди Наполеон - няма право да се нарича коняк.

Трябваше да се постарая повече с презентацията, ама ... не. 
Дори нямах намерение да го показвам, но се присетих, че такова чудесно мезе не трябва да бъде подминавано.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!



петък, 19 юли 2024 г.

СКАРИДИ С ПОРТОКАЛОВ СОС

 


    Скаридите могат да бъдат много разнообразни като ястие. Лично  аз ги предпочитам в масло и/или с някакъв сос. 
    Преди да продължа с начина на правията ми ще да покажа и други варианти за приготвяне на скариди, които са в блога ми:

Фламбирани скариди на тиган

Пикантни шишчета от скариди на пара

полезен съвет за скаридите


    Скаридите много си допадат с разни цитрусови плодове или сок от тях. Това е вариант на приготвяне с портокалов сок и не само.

       Необходими са:
  •  около 800 грама едри пресни скариди или пък замразени (които идват ценово по-изгодни); Това количество е поне за 4-5 човека.
  • сокът на един голям портокал (или поне 3/4 ч.ч.); около 1-2 с.л. намачкана месеста част на портокала и поне 1 ч.л. настъргана кора от него
  • 1-2 с.л. зехтин и толкова соев сос
  • 1 с.л. лимонов сок
  • сол и желателно бял пипер
около 60-70 грама масло
На скаридите се премахват главите, с ножица се отрязват мустаците и по възможност се премахва черната вена отгоре им.
В подходяща купа се смесват портокаловия сок, зехтина, соевия сос, лимоновия сок, солта и пипера и се слагат скаридите да се мариноват - поне за 2 часа.
В подходящ тиган се загрява маслото и в него се слагат настърганите портокалови корички - започва да се носи аромат на цитрус (тук аз добавям и лимонови корички и 1 ч.л. настърган джинджифил И 2-3 скилидки чесън на резенчета за пикантност - няма ги горе при продуктите, защото са по мой вкус и не всеки го харесва).  Отцедените от марината скаридите са слагат в тигана, запържват се буквално за 2-3 минути и като почнат да променят цвета си, се обръщат от другата  страна и буквално след минутка се налива при тях остатъка от марината, слага се остатъка от марината, месестата част на портокала; Вари се буквално 2-3 минути и котлонът се изключва като скаридите се поръсват с още малко пипер.
(Тука имам две отклонения - първото -с джинджифила и резенчета чесън и второто - когато сложа маринатата при скаридите, наливам и около 50-60 мл бърбън. Това не е по рецепта, а си е моята добавка).
Сервирам със соса от готвенето и ръся с магданоз.
Моите добавки не са задължителни, а всеки може да прецени какво още да добави.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 18 юли 2024 г.

Печени свински гърди в плик с кока кола

 

     
    Сега ще споделя моята тайна рецепта за дзверски вкусни печени свински гърди.
    По-скоро то си няма и рецепта, а има начин на направия и то на дзвердска вкуснотия.
    Без значение е колко е голямо парчето свински гърди - в случая е 700 глама ( като за две персони колкото сме), но може да бъде и 10. 
    Парчето свински гърди се слага в плик за печене, орвкусява се със сол черен пипер; горчица, лъжичка мед, толкова наршараб и се оставя да си "почине" поне няколко часа. В плика се сипват 1-2 ч.л. царевично нишесте и около 300 мл кока кола.
    Всичко това заминава във фурната на 130С и се забравя поне за 6-7 часа.
След това пликът се цепва, силата на фурната се увеличава на 180С с вентилатор и се пече около 10-а минути - докато хване хубава червено-кафява коричка.
Става невероятно крехко и дзверски вкусно.
Има и невероятен сос, с който са поливат ребърцата при поднасяне.

За улеснение - в торбичката можеш да сложиш ( кило нарязани на кубове картофи, овкусени със самардала и малко мазнинка.
Домашните наденички в овчи черва са опция ...

П.П. Впрочем по този начин могат да се пекат всякакви меса и стават все крехки и вкусни.
Правете смело - лесно е, дзверски вкусно е и НАЗДРАВЕ!