петък, 14 юни 2024 г.

КРЕМ СИРЕНЕ

 


 Това нормално бих го нарекъл помазанка със сирене- да ама не. Не ми харесва като име.
    Иначе е просто идея и начин да се направи едно крем сирене за мазане върху препече филийки.
    Необходими са (поне толкова ползвах) - 300 грама натрошено сирене; 1/2 ч.л. черен пипер; 50 гр. бри; 50 гр. синьо сирене; няколко стръка копър нарязан на ситно; 2 с.л. меко масло (оставено извън хладилника); 100-а мл зехнит.
    Ако сиренето е много солено, трябва за известно време да се изкисне в купа вода и след това да се ползва.
    Всичко се слага в купата на пасатора и се пасира до хомогенна смес.
    Прехвърля се в кутия (подходяща съдина) и заминава в хладилника - поне за няколко часа.
    Сетне разполагате с идеална помазанка от крем сирене за намазване върху печени филийки (и не печени, разбира се) и за какво ли не още.
    Важното е, че е невероятно вкусно.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КЮФТЕТА С БЕКОН и още нещо

 


    Това са си едни много леки, вкусни и лятни кюфтета, които напълно могат да заместят обикновените кюфтета.
    Няма да съм многословен, а просто ще разкажа за начина на направия като подчертавам, че това определено не е рецепта, а е само идея, която търпи много вариации в зависимост от продуктите и мерака.
Няма точни количества, а просто ще опиша какво "забърках":
зеленчуците: две тиквички настъргани и добре изстискани от сока; един голям картоф - по същия начин; два големи моркова - по същия начин; една огромна глава лук или две средни - по същия начин; 1 домат - обелен, изчистен от семената и скълцан на ситно; 2-3 скилидки чесън - настъргани; сол, черен пипер и кимион - по вкус.
останалото: 150 грама натрошено и обезсолено сирене; 50-а грама едро настърган кашкавал и 100-на грама бекон. 
Беконът се нарязва на много ситно и се запържва до зачервяване. В кюфтета отива само беконът, а в мазнината сетне се долива олио и става пърженето.
Необходими са още две яйца и поне 2 с.л. от моите си сушени зеленчуцимоите си сушени зеленчуци.
Всичко това се омесва много добре и ако случайно се окаже рядко като консистенция, е необходимо да се добави малко домашна галета докато се получи достачъно твърда смес, която да държи форма.
Желателно е готовата кайма да отдъхне в хладилника поне час - два.
Пърженето - стандарно, не е необходимо да се овалват с брашно и т.н. Само в мазнинатата за пържене добавям малко -просто идея сол. Така не пръска мазнина из целия бокс.
Вадят се върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.




Сервирах ги, както са си в чинията със салата от домати и крастиваци, чеснов дресинг (друг път ще пиша как го правя) и в компанията на  домашното ми лабне.





Кюфтетата станаха страхотно сочни, вкусни и ароматни.
Направо не може да се познаят, че са основно зеленчукови и безмесни.

Пробвайте или направете собствен вариант и няма да съжалите.

И да не пропусна - дзверски вкусни са и  НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 6 юни 2024 г.

ХЛЯБ БЕЗ МЕСЕНЕ

 


    Не се шегувам - това наистина е хляб без каквото и да е месене. Прави се много лесно и при това може да се импровизира с най-различни варианти и добавки.
    Честно казано, това не е някаква рецепта, а просто начин на направия при това толкова простичък и лесен, че и най-неизкушеният с тестото ще се справи.
Започвам със съставките - нарочно си ги записах: 300 грама брашно (най-обикновено се пресява в подходяща купа), добавят му се 1 ч.л. суха мая (3 грама); 1 ч.л. сол и 1 1/2 ч.л. захар; С лъжица се разбърква добре и в средата се прави нещо като "кладенче" - наливат 200 мл течност (50 мл прясно мляко и 150 мл вода); добавят се 2 с.л. олио и всичко с лъжицата се размесва до получаване на кашеобразно състояние на тестото.
Добавят се по 2 с.л. слънчогледови и тиквени семки, 1 ч.л. суха мащерка и 1 с.л. сушени зеленчуцисушени зеленчуци. Прецених, че това е достатъчно.
Формичка за кекс (20х10, ползвам еднократна алуминиева) се застила с хартия за печене. Най-добре става когато хартията за печене добре се намокри.
Сместа се излива вътре и се оставя да си отдъхва поне 40-50 минути.
Поръсва се обилно със сусам и в това време фурната се загрява на 180 С.
Както казах, с добавките може да се импровизира. Може да се сложи например едно яйце, мащерката и зеленчуците могат да се прескочат. Всичко се прави по собствена преценка и вкус. 
Важно е да се получи тесто малко по-гъсто от кексово (всеки знае за какво за какво иде реч).
При необходимост може да се добави още малко брашно или течност.
Печенето на 180С без вентилатор за около 45-50 минути.
Зависи от фурната - проверка като се зачерви добре и шишчето излиза сухо.
Цялата подготовка на тестото става буквално за 3-4 минути.
Сетне е търпение - за чакането до фурната и за печенето.
След изпичането хлебчето се вади от формата, хартията се отделя лесно и се оставя да изстива върху решетка.
Е, може да се нападне почти веднага - топло, топло, но е по-вкусно като е  изстинало.
Не мога да опиша вкуса и аромата му.

Тука е на втория ден след опичането.
Стои си меко и пухкаво и все така вкусно.
Домашните малко го оприличиха на външен вид като кекс.
Да де, ама не е ...
Важното е, че се прави адски бързо.
Може да се смесят два три вида брашна, да се замени една част от брашното с брашно от овесени ядки или пълнозърнесто брашно и т.н.
Обещавам при следващите опити пак да публикувам резултатите.
Правете смело - толкова е лесно, че си нямате представа и направо ще забравите за купешкия хляб с хиляди добавки и набухватели!
Просто, лесно, дзвернски вкусно и най-важното - винаги можете да го пригодите на Вашия си вкус!