Това са си едни много леки, вкусни и лятни кюфтета, които напълно могат да заместят обикновените кюфтета.
Няма да съм многословен, а просто ще разкажа за начина на направия като подчертавам, че това определено не е рецепта, а е само идея, която търпи много вариации в зависимост от продуктите и мерака.
зеленчуците: две тиквички настъргани и добре изстискани от сока; един голям картоф - по същия начин; два големи моркова - по същия начин; една огромна глава лук или две средни - по същия начин; 1 домат - обелен, изчистен от семената и скълцан на ситно; 2-3 скилидки чесън - настъргани; сол, черен пипер и кимион - по вкус.
останалото: 150 грама натрошено и обезсолено сирене; 50-а грама едро настърган кашкавал и 100-на грама бекон.
Беконът се нарязва на много ситно и се запържва до зачервяване. В кюфтета отива само беконът, а в мазнината сетне се долива олио и става пърженето.
Необходими са още две яйца и поне 2 с.л. от моите си сушени зеленчуцимоите си сушени зеленчуци.
Всичко това се омесва много добре и ако случайно се окаже рядко като консистенция, е необходимо да се добави малко домашна галета докато се получи достачъно твърда смес, която да държи форма.
Желателно е готовата кайма да отдъхне в хладилника поне час - два.
Пърженето - стандарно, не е необходимо да се овалват с брашно и т.н. Само в мазнинатата за пържене добавям малко -просто идея сол. Така не пръска мазнина из целия бокс.
Вадят се върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.
Сервирах ги, както са си в чинията със салата от домати и крастиваци, чеснов дресинг (друг път ще пиша как го правя) и в компанията на домашното ми лабне.
Направо не може да се познаят, че са основно зеленчукови и безмесни.
Пробвайте или направете собствен вариант и няма да съжалите.
И да не пропусна - дзверски вкусни са и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар