четвъртък, 6 юни 2024 г.

ХЛЯБ БЕЗ МЕСЕНЕ

 


    Не се шегувам - това наистина е хляб без каквото и да е месене. Прави се много лесно и при това може да се импровизира с най-различни варианти и добавки.
    Честно казано, това не е някаква рецепта, а просто начин на направия при това толкова простичък и лесен, че и най-неизкушеният с тестото ще се справи.
Започвам със съставките - нарочно си ги записах: 300 грама брашно (най-обикновено се пресява в подходяща купа), добавят му се 1 ч.л. суха мая (3 грама); 1 ч.л. сол и 1 1/2 ч.л. захар; С лъжица се разбърква добре и в средата се прави нещо като "кладенче" - наливат 200 мл течност (50 мл прясно мляко и 150 мл вода); добавят се 2 с.л. олио и всичко с лъжицата се размесва до получаване на кашеобразно състояние на тестото.
Добавят се по 2 с.л. слънчогледови и тиквени семки, 1 ч.л. суха мащерка и 1 с.л. сушени зеленчуцисушени зеленчуци. Прецених, че това е достатъчно.
Формичка за кекс (20х10, ползвам еднократна алуминиева) се застила с хартия за печене. Най-добре става когато хартията за печене добре се намокри.
Сместа се излива вътре и се оставя да си отдъхва поне 40-50 минути.
Поръсва се обилно със сусам и в това време фурната се загрява на 180 С.
Както казах, с добавките може да се импровизира. Може да се сложи например едно яйце, мащерката и зеленчуците могат да се прескочат. Всичко се прави по собствена преценка и вкус. 
Важно е да се получи тесто малко по-гъсто от кексово (всеки знае за какво за какво иде реч).
При необходимост може да се добави още малко брашно или течност.
Печенето на 180С без вентилатор за около 45-50 минути.
Зависи от фурната - проверка като се зачерви добре и шишчето излиза сухо.
Цялата подготовка на тестото става буквално за 3-4 минути.
Сетне е търпение - за чакането до фурната и за печенето.
След изпичането хлебчето се вади от формата, хартията се отделя лесно и се оставя да изстива върху решетка.
Е, може да се нападне почти веднага - топло, топло, но е по-вкусно като е  изстинало.
Не мога да опиша вкуса и аромата му.

Тука е на втория ден след опичането.
Стои си меко и пухкаво и все така вкусно.
Домашните малко го оприличиха на външен вид като кекс.
Да де, ама не е ...
Важното е, че се прави адски бързо.
Може да се смесят два три вида брашна, да се замени една част от брашното с брашно от овесени ядки или пълнозърнесто брашно и т.н.
Обещавам при следващите опити пак да публикувам резултатите.
Правете смело - толкова е лесно, че си нямате представа и направо ще забравите за купешкия хляб с хиляди добавки и набухватели!
Просто, лесно, дзвернски вкусно и най-важното - винаги можете да го пригодите на Вашия си вкус!

Няма коментари:

Публикуване на коментар