неделя, 3 април 2022 г.

Филе с хрупкави зеленчуци почти по азиатски

 

    Много се чудих как да го нарека това изключително вкусно и лесно ястие и така си остана - описателно.
    За сметка на заглавието ще бъда кратък:
За приготвянето са необходими примерно 2 червени и 1 зелена капии, 3-4 моркова, 2 малки тиквички, 2 глави лук, 1-2 скилидки чесън, около 400 грама свинско филе. Опционно и един малък патладжан.
За овкусяване - сол и черен пипер. 
За азиатския вкус -соев сос, сусамово олио и сусам за наръсване.
Това количество е напълно достатъчно за 4 порции, че и малко повече.
Предварителната подготовка е измиване на всички зеленчуци и нарязването им на жулиени и съответно поставяне в отделни съдини. 
Лукът се нарязва на полумесеци.
Свинското контрафиле също се нарязва на тънки жулиени.
Вместо свинско може да се ползва пилешко или пуешко месо.
В уок тиган в малко мазнина се задушават лука и чесъна до пълно омекване и се прехвърлят в подходяща купа. 
В същата съдина в силно загрята мазнина последователно се запържват чушките, морковите и тиквичките. Не се пържат много, не се задушават, а съвсем за кратко колкото да се запазят хрупкави - макс. 2-3 мин. 
Последно е месото - също се запържва за кратко и при него се връщат всички зеленчуци.
Заливат се с 2-3 с.л. соев сос и 1 с.л. сусамено олио, разбъркват се за 2-3 минути и ястието е готово.
Прехвърлят се в подходяща тавичка и се поръсват със сусама.
(Поради липса на такъв в случая го няма).
Лесно, бързо и много вкусно.
Правете и импровизирайте смело.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар