четвъртък, 6 август 2020 г.

ОРИЗ С ПИЛЕШКО МЕСО ОТ ФЕНЕР


    Отдавна не съм писал нищо в графата "как да спестим" и да сготвим нещо лесно и вкусно.
    От доста време ни плашат, че идвали "тежки времена" и едва ли не гладни бунтове. Направо да се пукнеш по шевовете от подобни "заплахи", но истината е че голяма част от нас в една или друга степен изпитват финансови затруднения. Това не означава, че трябва да се подлагаме на лишения и то от храната.
    Ето това ястие е напълно засищащо и е стават поне 6 порции. 
    Необходими са ни 1 кг пилешки фенери (1,50 лв), 2 моркова - 200 гр.(0,25 лв); 1 голяма глава лук - 150 гр. (0,15 лв); 1 ч.ч. ориз - 300 гр. (0,75 лв); 1-2 домата - 150-200 гр. (0,30 лв); мазнина (олио) - 1-2 с.л., сол и черен пипер- на вкус. Зелени подправки - джоджен или магданоз.
    Изпълнението е повече от елементарно:
    Фенерите се измиват добре, срязват на две и слагат в тенджера със студена вода и се сваряват на бавен огън до пълно разкапване на месото от костите. По необходимост се отпенва от време на време. При варенето се слага съвсем малко сол, 1-2 скилидки чесън, 1 цял морков и 1/2 глава лук.
    Докато месото се вари се подготвят зеленчуците: морковът се обелва и нарязва на кубчета; лукът се нарязва на ситно, о доматът се обелва и нарязва на кубчета. Оризът се измива под течаща вода и оставя в купичка с вода.
    След като изстине, месото се отделя от костите, а бульонът - прецежда. Морковът от варенете буквално се намачква, а лукът и чесънчетата се нарязват на ситно или намачкват.
    Ако искаме да сготвим без пържене, е най-лесно:
    Около 3 ч.ч. от бульона се връщат в тенджерата, слага се всичкото отделено месо; ориза и останалите продукти (без зелентиите, солта и черния пипер); котлонът се включва на средна степен и се оставя да си къкри. За около 20-а минути оризът набъбва и е почти готов. Пробва се на сол, опиперява се, слагат се зелентиите и след като се разбърка, котлонът се изключва и тенджерката се оставя върху него с капака.
    След 15-а минути ястието е готово за сервиране.

П.П. Остатъкът от бульона се слага в бутилче и замразява за някакво друго ястие.

П.П. Цената общо излиза около 3,00 лв или на порция - по 0,50 лв, без да броим труда си и тока.
Напълно икономично, вкусно и засищо при това.
Мога да го нарека "кризисно ястие".

2 коментара:

  1. Бате,
    в твоя блог има много икономични идеи, лесни, вкусни и засищащи.Човек ако реши да спести може да намери начин.А и хората преди години бяха много трудолюбиви и спестяваха-Сега са свикнали повече да разхищават.Но след време животът ще ги научи какво да правят.Истаната е ,че ще настъпи наистина криза и глад.И тази криза бавно си проправя път.Но има все пак треви, билки, зърнени култури.Но е факт,че реколтата с всяка измината година намалява.Тази година измряха и голяма част от пчелите.При нас останаха само 3 кошера, но не се знае догодина може и тях да ги няма вече.Така,че огромно благодаря за всички икономични идеи и рецепти.
    Поздрави , леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  2. Чакк ме боли сърцето, когато изхвърлям храна. Затова все гледам от нищо нещо да направя. Някои хора си мислят, че като купуват по много и скъпи неща, им е по-лесно. А не е така. Па и доходите ни не позволяват да разхищаваме

    ОтговорИзтриване