събота, 1 август 2020 г.

Леден десерт от праскови или джелато с праскови


В тия ти ми ненормални жеги - днес на сянка 38С следобяд, дори и топлият чай не помага както е прието по арабски - в жегите да се пие чай. Затова ти се прищява сладоледче или някакво подобно дИсерче - приятно сладичко и леденко, леко тръпчиво и с един по-такъв разхлаждащ вкус.
Миналата година по това време бях започнал една публикация за джелатото и сравнението му със сладоледа, но като видях колко е модерен и колко е изписано, се отказах и ми остана само проучването. Само ще вметна, че джелатото няма нищо общо със сладоледа и се прави от пресни плодове и пълномаслено прясно мляко. И тъй като нямам намерение да пиша "дисертация" на тази тема, направо минавам към възможно най-лесния леден десерт, който съм правил:
За направата са необходими минимум продукти: в случая 4 праскови, обелени и нарязани на кубчета; Слагат се в плик или в кутия и се замразяват във фризера. Докато те се замразяват, една кофичка 10% йогурт (или 5 % кисело мляко) се слагат в цедка с цел да се изцедят максимално.
След това в блендера или в купата на пасатора се слагат замразените късчета праскови и изцеденото мляко, добавят се 5-6-7 листчета прясна мента и 3-4-5 (въпрос на сладост) с.л. мед.
Всичко се пасира до еднородна консистенция. Слага се в подходящо кутия и заминава във фризера. Горе долу на три четири пет пъти се вади и се разбърква.
Оставя да се замръзне добре.
От там нататък е ясно.
Този леден десерт може да се приготви със всякакви плодове.
А дали е джелато, сладолед или просто ледена вкуснотия, оставям Вие да прецените след като го пробвате.
Важното е, че е разхлаждащ, доставящ удоволствие на небцето, а как ще го направите е въпрос на фантазия.
Това тук е само една простичка идея ...
Направете го по собствен вкус, пробвайте и съм сигурен, че няма да си останете само с пробата ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар