петък, 14 август 2020 г.

Пилешки гърди със зеленчуци и сос

 

 Веднага започвам с това, че пилешко месо от магазина отдавна не влиза в къщи - нито се готви, нито се яде. Ако има пилешко, то е задължително домашно от сигурен източник. Преди няколко години рано на пролет купувах по 10-15 ярки, които цяло лято растяха и даваха по някое и друго яйце, а в късна есен заминаваха във фризера. Няколко години прескочих, но тази имаме 15 броя, които след около две седмици ще започнах да снасят. Малко позакъснях, но както и да е ... до есента ще станат по около 2 кг.

    Та да се върна на ястието:

Необходими са две филета от пиле (от домашното пиле са доста големи и направо стигат за 4 порции); 30 грама масло; 50-60 грама пушен бекон; един пакет микс замразени зеленчуци (по 400 гр. са); 1-2 скилидки чесън; 1-2 с.л. брашно и около 300 мл прясно мляко; сол и черен пипер на вкус; щипка риган;

Впрочем може и да се направи с месо от бутчетата, а вместо цели парчета месо, могат и да се нарежат на по-едри парчета.

Тук само ще кажа, че домашното пиле няма нищо общо с магазинния бройлер и си иска повечко термична обработка и тука времето за приготвяне е точно за домашно пиле.    

Пилешките филета се овкусяват съвсем леко със сол и черен пипер и се оставят в хладилника поне за два часа.

В подходящ тиган (който става и за фурна) се загряват маслото и нарязаният на кубчета бекон заедно със ситно нарязаният чесън. 

По желание може и да се добави една глава ситно нарязан лук, но не слагам - прецених, че ще промени вкуса.

Пилешките филета се запържват от двете страни до хубаво зачервяване - за 4 минути от едната страна и 3 минути от другата и се изваждат в отделна съдина.

В тигана се сипват замразените зеленчуци от пакета. 

Хубавото е, че при тях е достатъчно да се извадят от фризера и да престоят максимум 20-а минути и могат направо да се готвят.


Когато зеленчуците се позапържат - 5-6 минути, се слага брашното, разбърква се добре и се налива прясното мляко. Слагат се и филетата и след 5 минути котлонът се изключва, а тиганът заминава з загрятата на 180 С фурна. Пече се около 20-а минути и е готово за сервиране.

Вместо мляко може да се ползва готварска сметана, но с мляко е доста по-ниско калорично и по-леко. Количеството на млякото може и да варира - например в повече, ако се цели сосът да е по-редичък и да може да се отопва добре с хлебчето.

Става невероятна вкуснотия.

Върви си идеално с добре изстудено бяло винце.

Пробвайте и НАЗДРАВЕ!

2 коментара:

  1. Бате,
    не съм правила по този начин пилешко - с мляко и замразени зеленчуци.Но е страхотна идея.Имаме домешни пилета и кокошки на село.Засега, а за друга година не знам.Снасят по някое и друго яйце и също наесен заминават във фризера.Та чудесна е идеята ти.
    Поздрави, усмихната есен !

    ОтговорИзтриване
  2. Домашните пилета са невероятно вкусни - само зелентии, свобода из двора. А иначе ястието е много вкусно

    ОтговорИзтриване