събота, 17 март 2018 г.

Патешки сърца конфи


 За патешките сърца битува мнението, че както и да се приготвят, все остават леко жилави. Това не е вярно - приготвени добре, стават много крехки и много вкусни.
 В къщи често се приготвят по най-различни начини, но този е възможно най-сполучливият. При това не изисква кой знае какви усилия. Просто се използва технологията конфи, която французките селяни са измислили преди доста години. Впрочем и нашите селяни са я ползвали като са готвели бавно в мас и са оставяли месото в маста. Ама пусто късмет - ония французи и името останало, а на нашето дори сме го забравили и отрекли.
 Необходими са патешки сърца (примерно кило, но това е за доста народ - поне 6-ма), сол и черен пипер на вкус, патешка мас, лимон.
 В изпълнението няма нищо сложно:

Патешките сърца се измиват добре, разцепват се по средата да станат като пеперудка и се почистват от кръвоносни съдове и др.п. Изкисват се за 30-а минутки в леко подсолена вода с 1-2 с.л. оцет.
След това се нанизват на шишчета, както е показано на снимката.
Могат и да се нанижат като цели сърчица.
Въпрос на предпочитание и на оформяне на шишчетата.




В подходяща дълбока съдина се слага патешката мас, която се загрява до разтапяне и вътре се нареждат шишчетата с нанизаните патешки сърца.
Силата на котлона се намалява на минимум (от 9 на 2-ра степен) и се оставя така да си къкри леко. Готовността се пробва с върха на ножа - да потъва без усилия в сърчицето. До тази степен се вариха малко повече от час и половина.
Когато се извадят се осоляват, опиперяват, наръсват с пресен лимонов сок и са готови за сервиране.
Стават много крехки и страхотно вкусни.
Могат да се поднесат с гарнитура по желание.
Могат да се наръсят със ситно нарязан магданоз или копър и т.н.
В случая с малки обелени картофи, които прекараха в същата мазнина след сърцата около 40 мин., но на 4-та степен на котлона.
Дзверски вкусни и неустоими като мезе към хубавото питие.
Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар