вторник, 27 март 2018 г.

Доматена полукрем супа с изненада


 Това е една невероятно вкусна и любима доматена супа с дъх на лято и свежест. Всичко се дължи на доматите от двора ни, които се съхраняват във фризера. Да, във фризера, ама по различен начин - обелени, нарязани в кутии и всяка кутия поотделно вакумирана. И като ги отвориш, все едно че са нарязани преди час.
 Освен че е много вкусна, когато се прави в мултитенджУрата, т.е. мултикукъра, става буквално за 10-15 минутки, т.е. страхотно бързо.
 За направията й са необходими: 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, бучка масло и 2-3 с.л. олио, 1 голям морков; замразени домати - 700 грама (или 1 буркан консервирани, но вкусът вече е съвсем друг); сол, черен пипер и босилек.
 За изненадата - по 1 яйце за всяка порция.
 В изпълнението няма нищо сложно:

В купата на мултито се загряват маслото с олиото и се пущат нарязаните на произволни парчета чесън, лук и морков.
Задушават се за 2-3 минути.
Никакво значение няма как ще са нарязани, защото после ще се пасират и затова нарязването им става буквално за минутка. Моят лаф в такива случаи - "нарязано кат` за куче" :)
При зеленчуците се налива к.ч. топла вода и замразените домати направо се бухват в купата.
На бърза ръка се слагат подправките - сол и черен пипер на вкус и сушен босилек (също от двора).
Затваря се и за 10 минутки супата е готова. 
Ето я. С черпак внимателно се отделят само част от доматите в друга съдина, а останалото се пасира и след това се връщат отделените домати.
Внимателно се чукват яйцата и се пущат в доматената супа. Съдината се затваря и се вари буквално 2-3 минути и след това се изключва. Яйцата стават като поширани.
В това време се правят и крутоните. 2-3 филии хляб се нарязват на кубчета, овкусяват с чесън на прах, червен пипер и черен пипер, ръсват с малко зехтин и запичат в грил-тигана.
Това е възможно най-бързият начин да се направят крутони, особено ако хлябът е поизсъхнал малко и е на два-три дни.
Супата се сервира в купичка, подходяща чиния и т.н. като във всяка се слага и изненадата -по едно яйце.

От там нататък всичко е ясно.
Лесно, бързо и невероятно вкусно.

Да ни е сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар