петък, 2 март 2018 г.

Прясно зеле със свинско в мултикукъра


 Не бях готвил в т.нар. мултитенджера повече от една година, тъй като наш`та след 5 години вярна и непрекъсната служба тихо и кротко "сдаде". И то една джаджа, която затваря капака и не може да се подмени и заради което не може да работи, а иначе нищо й няма.
 И получих "подарък" от щерката:

Делиманото, което й подарих преди доста години, се върна обратно у нас - както си беше опаковано в кашончето.
Чедото така и не се преборило с него или поне не е поискало.
Откак е в къщи, няма ден да не прави нещо.
Решил съм да му извадя душата за тези 3 години в кашона.
За разлика от стария,2 този и някаква странна функция, при която готви като тенджера под налягане и всичко става значително по-бързо и лесно.
 Та така, след като правих прясно зеле със свинско в него, реших да споделя как става. И то може би, защото напоследък доста рядко виждам някой да споделя за готвено в мултито. 
 А в интерес на истината прясното зеле със свинско, от момента на слагане на продуктите на плота, до момента на пълната готовност отне точно 25 минути по часовник.
 Количеството на продуктите е ориентировъчно, но все пак за 4-6 порции:
 400-500 грама свинско за готвене (ребра, месо с кокъл и т.н.), което се нарязва порционно
 1 зелка - около 1-1,2 кг
 1 главичка лук и 2-3 скилидки чесън
 1 голям домат
 50-60 грама мас и 1-2 с.л. олио
 1 с.л. червен пипер (слагам по 1 ч.л. сладък и лютив червен пипер)
 сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган


(лично предпочитам да сложа 1-2 с.л. от микса от моите сушени през лятото подправки, в които има всичко - и морков, и чесън, и лук, и пащърнак, и зелентии, че и малко сушен джинджифил)

 Изпълнението в мултитенджерата е повече от елементарно:

Мулитото се включва на първа програма и в купата се слагат олиото и маста. Докато те загряват, месото се нарязва, нарязват лука и чесъна.
Когато загрее мазнината се слага месото, като се разбърква когато започне да се запържва. В това време се нарязват домата и зелката.
След запържването на месото, се пущат лука и чесъна и буквално след минутка червения пипер и доматите.
Запържването продължава буквално още 2-3 минути, а в това време зелката се донарязва.


Слага се половината зеле, всички подправки и останалата част от зелето. Солта е последна.
Мултито се затваря с капака и се оставя да си свърши работата.
Програмата е 10 минутна.


След 10-те минути - като пивне, се отваря капака и разбърква.

Готово е.
Досега не ми се е налагало да го включвам на същата програма повторно.

Изчаква се малко да поизстине и е готово за сервиране.
Може да се отдели само част от зелето (без месо) и да бъде гарнитура към някоя прясно опечена мръФка.
Може да си се сервира и като ястие.
Важното е, че е бързо и лесно. 
И много "бюджетно" - цялото излиза малко по-малко от 5,00 лв.
Отне ми повече време да пиша отколкото да го направя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар