неделя, 20 август 2017 г.

Бухтичета за неделна закуска


 За неделна закуска - бухтичета, т.е. нещо средно между бухти и мекичета с мая.
 Тази сутрин се ококорих много много рано, може би от жегата, може би защото сънувах, че съм гладен :) Та реших съвсем ранобудно да приготвя закуска, ама нещо по така, по-различно. Не може само бухти, пържени филии или палачинки и тем там подобни. Искаше ми нещо такова, но по-различно.
 Тъй като експериментирах и макар да бях сигурен, че все нещо ще се получи, не правих снимки.
 Е, по-добре да разкажа какво направих:
 Продукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. суроватка от цедено кисело мляко - леко затоплена (с телесна температура) или прясно мляко; 1 с.л. кисело мляко; 1 ч.л. (без връх) суха мая; 1 ч.л. сол и 2 ч.л. захар; 1/2 ч.л. сода бикарбонат; 1 яйце и 2-3 с.л. олио. Както и мазнина за пържене.
 Изпълнението е простичко, но с една особеност, която ще споделя малко по-късно.
 В голяма купа се слага брашното и му се добавят захарта, солта и сухата мая. Разбъркват се с дървена лъжица (или друга голяма лъжеца - по желание). Сипва се цялото количество затоплена суроватка (или прясно мляко) и съвсем леко се разбърква. Содата се загасява с капка лимонов сок (оцет) в лъжицата кисело мляко и се добавя към тестото. Чуква се яйцето при тесто и се слага олиото. Всичко се бърка с дървената лъжица - буквално колкото да се смесят съставките. Получава се гъста лепкава каша - доста по-гъсто от кексово тесто.
 Купата се оставя на топло. То в тая жега, където и да я оставиш, буквално за 1 час е бухнало двойно и е тръгнало да търси. Не се бърка повече.
 В тиган се загрява малко олио - да покрива дъното около 5 мм. Като загрее олиото, се намаля силата на котлона с 1/3. (иначе може да прегорят в силно загрятото олио и да не се опържат добре). С намазнена лъжица се гребва от втасалото тесто и се пуща да се пържи в олиото. Пържат се от двете страни до зачервяване.
 Внимание: в зависимост от това колко тесто ще се загребва, се получават или малки мекичета, или по-големи бухти, или пък направо големи мекичета. Не трябва да се препържват.

Могат да се сервират поръсени с пудра захар; със сирене, със сладко или с мед - на когото както е вкусно.

Важното е, че стават много пухкави и леки.

 Още по-важно е, че забъркването им отнема буквално 5 минути и остава само чакането да втасат. Ако някой много бърза, може да ги забърка от вечерта и на сутринта да пристъпи направо към пърженето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар