неделя, 20 август 2017 г.

Различно домашно кисело мляко - полезно


 С домашно кисело мляко няма да изненадам никого - всеки си има собствен начин на направия. Па и няма нищо особено:
 Ако домашното мляко е сигурно, достатъчно е да се загрее до 43-45 С, да се разлее в компотени буркани с винтова капачка, във всеки буркан да се разбие по 1 или 1 1/2 с.л. закваска (от друго кисело мляко), да се затвори и остави на топло. Ползвам малък трик - пъха се буркана в ръкавица от тези домакинските дебелите за вадене на тавите от фурната. След три часа е готово и заминава в хладилника.
 Ако млякото не е сигурно, по-добре е да се загрее до 75-76 С и сетне като се охлади до нужната температура, се слага в бурканите и подквасва.
 Може да се ползва термометър или при повече опит - старият трик с кутрето.



Понякога за закваска ползвам и такава готова, която се продава в различни магазини.







Всичко стана ясно за домашното кисело мляко, сега изненадата.
Когато има овче сирене, се натрошава с вилицата на много ситно с разчет две - две и половина супени лъжици на буркан (че и повече). Ако няма, става и с краве сирене. 
Натрошеното сирене се слага във всеки буркан, сетне млякото, закваската и от там нататък както си се прави.

Това мляко е желателно да престои поне седмица в хладилника. Става много вкусно.
Прецедено е много подходящо за млечни салати от типа на Снежанка и т.н. 
Има вкус на катък.
Просто е невероятно.


П.П. Това на снимката е след престой в хладилника от месец и направо си бе придобило вкуса на катък.



Отцедената суроватка е много много подходяща за направата на бухти.

Ето едни такива...
Страхотни за закуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар