С домашно кисело мляко няма да изненадам никого - всеки си има собствен начин на направия. Па и няма нищо особено:
Ако домашното мляко е сигурно, достатъчно е да се загрее до 43-45 С, да се разлее в компотени буркани с винтова капачка, във всеки буркан да се разбие по 1 или 1 1/2 с.л. закваска (от друго кисело мляко), да се затвори и остави на топло. Ползвам малък трик - пъха се буркана в ръкавица от тези домакинските дебелите за вадене на тавите от фурната. След три часа е готово и заминава в хладилника.
Ако млякото не е сигурно, по-добре е да се загрее до 75-76 С и сетне като се охлади до нужната температура, се слага в бурканите и подквасва.
Може да се ползва термометър или при повече опит - старият трик с кутрето.
Понякога за закваска ползвам и такава готова, която се продава в различни магазини.
Всичко стана ясно за домашното кисело мляко, сега изненадата.
Когато има овче сирене, се натрошава с вилицата на много ситно с разчет две - две и половина супени лъжици на буркан (че и повече). Ако няма, става и с краве сирене.
Натрошеното сирене се слага във всеки буркан, сетне млякото, закваската и от там нататък както си се прави.
Това мляко е желателно да престои поне седмица в хладилника. Става много вкусно.
Прецедено е много подходящо за млечни салати от типа на Снежанка и т.н.
Има вкус на катък.
Просто е невероятно.
П.П. Това на снимката е след престой в хладилника от месец и направо си бе придобило вкуса на катък.
Отцедената суроватка е много много подходяща за направата на бухти.
Ето едни такива...
Страхотни за закуска.
Отцедената суроватка е много много подходяща за направата на бухти.
Ето едни такива...
Страхотни за закуска.
Няма коментари:
Публикуване на коментар