След кратката морска почивка в края на лятото се прибрахме със сума ти рибоци - голямо зареждане - да има.
Бях купил и два заргана. Обикновено го правя пържен или на скарата (въпреки че става сухичък), но този път бях "предизвикан" от една консерва маринован зарган - 150 гр за 2,99 лв и реших да пробвам да го направя.
Продукти
зарган
морска сол
винен оцет
морска сол
винен оцет
мед
зехтин (или олио)
подправки: 1 ч.л. дивисил, натрошени зърна черен пипер, дафинов лист, мащерка и риган, (въпрос на вкус са подправките-носи и други, но слагам основно тези)
зехтин (или олио)
подправки: 1 ч.л. дивисил, натрошени зърна черен пипер, дафинов лист, мащерка и риган, (въпрос на вкус са подправките-носи и други, но слагам основно тези)
Нарочно не давам количества, защото това зависи от количеството риба.
Приготвянето е лесно, но иска малко време:
Рибките се почистват и нарязват на парчета с дължина около 5-6 см.
Приготвянето е лесно, но иска малко време:
Рибките се почистват и нарязват на парчета с дължина около 5-6 см.
В подходящ съд (най-добре стъклен с капак) се слага по дъното морска сол и върху нея плътно се нареждат парчетата зарган.
Смесват се (за моето количество 2 заргана) 2 с.л. оцет и 3 с.л. мед, вътре се слага един натрошен дафинов лист и се заливат парчетата риба.
Отгоре отново се засипват с морска сол, която да покрие рибата. Съдената се похлупва и заминава в хладилника за 24 - 36 часа. Това време е достатъчно рибата да поеме от
солта. (може и малко повече - тогава ще стане малко по-соленка).
Ако не ни домързи, хубаво е парчетата да се обърнат поне веднъж.
Ако не ни домързи, хубаво е парчетата да се обърнат поне веднъж.
След осоляването, рибните парчета се вадят, сплакват се леко с водичка на чешмата.
Съдинката се измива, връща се в нея подсушената риба (може и да не се подсушава) и се залива с винен оцет, разреден с малко вода. Може да се ползва и ябълков оцет, или лимонов сок... Нека си отдъхне така 2-3 часа.
Така изкиснатия зарган се вади и подсушава.
Пълни се в подходящия буркан и се залива със зехтина. После зехтина се отлива в касерола. Това е малката хитринка да не се направи премного зехтин, а да дойде "таман" - колкото е необходим.
Отлятият зехтин се загрява, в него се пущат подправките - черен пипер, бахар, риган, дивисил.
След загряването зехтинът се прецежда през кухненска хартия и цедка.
В бурканчето се пущат няколко зрънца черен пипер и налива отхладеният овкусен зехтин.
След два три дни в хладилника рибката е готова за ядене.
Страхотно мезе: може да се поднесе наръсена с пресен копър, с маслинки или просто ей така.
П.П. По този начин могат да се маринован и други риби, но времето на престоя в солта зависи от големината и вида на рибата.
П.П. По този начин могат да се маринован и други риби, но времето на престоя в солта зависи от големината и вида на рибата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар