понеделник, 12 септември 2016 г.

Кюфтета от ...печена червена капия



























Тези необичайни, доста необикновени, но за сметка на това Дзверски вкусни кюфтета (признавам си, макар и без месо), се появиха съвсем случайно.


Бях се засилил да си правя любимата разядка от печени червени капии със сирене.

Няма да споменавам колко ми е любима (почти колкото мръФките), а и при това е невероятно мезе за питието.
Впрочем май само с нея мога да пия ракия ракия с удоволствие и да "изневеря" на бърбъна си.

Изтърбуших чушките и вместо да ги сложа на скарата да се пекат като друг път (с тавичка с вода отдолу), ги нъхнат в една тава, хакнах 1 1/2 глава обелен лук, 1 лютивичко чушле, няколко чери доматчета, че и дори 2 филийки хляб (да поемат соковете). Леко осолих и ръснах със зехтинче.
Направих го, защото ме домързя да вадя голямата тава и да ги пека по обичайния начин.


Опекоха се на 230С за около 35 минути до пълна готовност. 

Бегло почистване на люспите на чушките и още всичко топло в блендера.
Смляха се чудесно и им бухнах една бучка сирене около 100 грама с идеята да бъде размачкано.
Само че нещо се поувлякох.




След натрошаването на сиренето последва и едно яйце.
(И досега не ми е ясно защо го сложих - май ми беше подръка).











 по 1 ч.л. кимион, риган и черен пипер.







 


последва 1/2 връзка магданоз на ситно

2 скилидки пресован чесън и 1 глава лук на ситно.

едно изостанало парче почти втвърден кашкавал - около 50 грама на ситно.

и още една бучка сирене - около 50 грама.



 В крайна сметка стана нещо, на което му казах "Сбогом разядка!". 
 Па и беше се получило доста гъсто и в този момент ми хрупна, че ако го сгъстя още малко, ще мога да оформя .... КЮФТЕТА.
 Последваха две супени лъжици брашно - да сгъсти и с омазнени ръце да се късат топчета, които оваляни в брашно станаха точно Кюфтета.


Речено и сторено:

Бяха оформени и запържени на среден котлон до хубаво зачервяване от двете страни.










Красавци - кюфтета.



 Нарочно не давам количества - всичко е описано по-горе, а и всеки може да го направи по свой вкус.




 



Разчупено - стегнато кюфте, пухкаво отвътре ...
Последва сервиране с кисело мляко (и пресовано чесънче).

Дзверски вкусни и пак невероятно мезе за питието.

Струва си да се опита....


Няма коментари:

Публикуване на коментар