Изключително лесно и вкусно пуешко със зеленчуци на тиган. Изисква минимум продукти и може да спаси положението - за 2-4 човека.
Необходими са: около 300 грама пуешко, нарязано на хапки; 1-2 главички лук, нарязан на по-едро; 3-4 скилидки чесън,нарязан на ситно; 1 тиквичка- обелена и нарязана на продълговати ивици; 1-2 моркова - нарязани също на пръчици; шепа гъби печурки - нарязани напречно; по 1 червена и зелена чушка, нарязани на ивици; 1 ч.л. риган, 1 ч.л. черен пипер;1 ч.л. нишесте (разтворено в малко вода); 1-2 с.л. соев сос; сол на вкус. Може и малко - примерно кафяна чашка бяло вино или пък бира.
Разбира се и 1-2 с.л. мазнина за запържването.
Изпълнението е простичко:
Пуешкото, както е нарязано се овкусява със соевия сос и малко черен пипер.
Остава се да си "почине".
Докато пуешкото се овкусява, зеленчуците се нарязват.
В тигана се загрява мазнината (предпочитам гъша мас, но и олио става - 1-2 с.л.) и последователно се слагат чесъна, лука и морковите. Колкото леко да се задушат и веднага след това - пуешкото месо.
Когато промени цвета си, се налива бялото вино (бирата или пък просто бульон или чашка вода) и се намаля силата на котлона с 1/3 и се оставя да покъкри 10-15 минути.
Добавят се гъбите, разбъркват се и след 3-4 минути се слагат тиквичките и чушките.
Слагат се и подправките, както и размитото във вода нишесте.
Разбъркват се и максимум след 5-6 минути се маха от огъня.
В този момент може да се сложи и бучка колкото орех масло.
В този момент може да се сложи и бучка колкото орех масло.
Така зеленчуците се запазват по-хрупкави и вкусни.
При сервирането може да се поднесе наръсено с настърган кашкавал или ситно нарязан магданоз.
Бързо, лесно и много вкусно. Ако беше сготвено с уок, щях да кажа, че е по китайски :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар