четвъртък, 8 септември 2016 г.

Кюфтета от кайма с прясно зеле - ІІ-ри вид



 Кюфтета с прясно зеле често се правят в къщи. Просто ми харесват, имат малко по-особен вкус, та затова. В общи линии все ги правя по един и същи начин, както съм писал по-рано кюфтета с прясно зеле.
 Този път ги направих по-различно и резултатът се оказа изненадващо добър и затова ще споделя и този начин.
 
Продукти
600 грама неовкусена кайма - по желание, но за предпочитане е смес
1/2 връзка магданоз, 1 с.л. кисело мляко и 1 ч.л. сода, загасена в него, 1 ч.л. черен пипер;
1/4 зелка (около 300 грама), нарязана на ивици
1 глава лук, нарязан на по-едро
1-2 скилидки чесън, наситнен максимално

подправки - сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, 1 1/2 ч.л. риган; 1 ч.л. кимион;
олио за пържене

Приготвяне
Каймата се омесва с пипера, киселото мляко и накълцания на ситно магданоз и се оставя в хладилника да си почива.
Буквално в няколко капки мазнина леко се запържват нарязания лук, чесъна и се добавя нарязаното на ивици зеле. Долива се малко вода и се задушава до омекването на зелето. Оставя се да изстива на котлона, за да стане максимум сухо.Като изстине се оцежда пак и се смесва с каймата и останалите подправки. Нека да престои така омесената кайма поне 30-а минути.

 С навлажнени ръце се оформят кюфтетата. В купа се слага малко вода и 1 с.л. оцет и ръцете се навлажняват леко.
 Както съм писал и преди, за оформянето на кюфтета ползувам "ринг" от изрязана от двете страни метална кутийка от доматено пюре (75 гр.). 
 Така всички кюфтета стават еднакви по грамаж и по размер.
 Мазнината се загрява максимално, сетне силата на котлона се намалява с 1/3 - от 9-та на 6-та степен.
 Кюфтетата се пущат едно по едно като след пущането на всяко кюфте буквално след 2 сек. го премествам леко настрани (предотвратява риска от залепване). 
 Пържат се от двете страни до хубаво зачервяване.
 Докато се пържат дори леко бухват...




 От това количество се получават 15-16 разкошни и Дзверски вкусни кюфтета.
   
 Поднасят се със салата или с доматен сок или пък гарнитура по желание.






Няма коментари:

Публикуване на коментар