събота, 10 септември 2016 г.

полезен съвет - да подобрим вкуса на домашната ракия


Този трик може и да е известен на доста ракиджии, но пък го правя от доста години и винаги е със страхотен резултат. Затова ще го споделя и все на някого може да му свърши добра работа - па и блогът е озаглавен и "за табиетлии пиячи", а за тях май нищо няма в него.
Ракията е сварена, че дори и двойно преварена. Направено е необходимото да се отдели метиловия алкохол от нея (как се прави - в друг съвет). Оставена е да си почине известно време - поне седмица, като 2-3 дни са били махнати капачките. 
Всеки ракиджия знае, че "прясната" ракия не е най-доброто питие...
И колкото хубаво да ни се струва собственото производство, все нещо отвътре ни чопли, човърка и не ни дава мира да "подобрим" ракията - я откъм аромат, я откъм цвят ...
Способите са най-различни - някои карамелизират захар за оцветяване, други ползват анатолови капки (ако не са сложили анасон при варенето - никога не слагам), трети разни есенции, четвърти - сушени сливи и т.н.

Моят метод е простичък:
На 10 литра ракия един пакет от 500 грама смесен ошав (само че ако сини сливи в него, предварително се махат костилките). Ошавът се слага при ракията и се оставя така поне за 10-а дни, но може и много повече... (Имам приятел, който го държи по една година, но откъде такова търпение?).
След това се прецежда през цедка, в която се слага домакинска хартия (прецежда много финно), разлива по бутилки и ракията е готова.
Идеалният вариант е да се сложи в дъбово буренце (имам две такива по 10 л), което първо добре е закиснато - иначе ракията ще избяга. Буренцето придава собствен аромат и цвят на ракията.

 За втора година правя и един друг трик:
на 10 литра ракия - 500 грама обезкостени фурми.

 Докато фурмите се обезкостяват с остро ножче и разделят на половинки, задължително се дегустира миналогодишния елексир.

 Сетне фурмите се слагат в съдината и се оставят да престояват в ракията - колкото повече толкова по-добре. Но някъде след 10-я ден вече вкуса забележително е променен. 
 Пробва се и може да се прецежда и пълни в бутилки.

П.П. на първата снимка вляво е тубата с фурмите (придават страхотен аромат и някаква особена сладост), а вдясно - тази с ошава.

П.П. пластмасовите съдини са временно решение - стъклените са заети и кто се освободят, ще бъдат ракиите прехвърлени в тях.
Не ги препоръчвам пластмасовите, но за няколко дни на ракията нищо няма да й стане.

П.П. плодовете не се изхвърлят. След леко изкисване във вода - стават за някакъв "пиян" сладкиш.

П.П. Тази година пробвах и нещо по-различно- само за експеримента:

 В буркан сложих сини сливи без костилките - напълних с ракия и оставих само за една нощ.
 Оцвети се, промени леко аромата и като смесих след прецеждане с три литра ракия, даде забележителен ефект.

 Като за бързо действие се оказа ефективно.








 




Поиграх си тези дни и една доста стара и отлежала ракия от 2004 год. я "подобрих" малко.








 






Домакинът на Бачковския манастир ми подари от тяхните вълшебни изсушени плодове, дето ги слагат в ракията и правят прословутата манастирска Бачковска джинджифилова ракия.



 






С моята "джинджифилова" ракия ще канккурирам  манастирската :)

13 коментара:

  1. Абе,таранкоолу, като пишеш глупости, поне проверяваш ли с колко пада градуса на ракията от тия фурми????? за 3 дни падна от 47 на 30. Добре, че похабих само 1 литър а не десет, като вярвам на такива интернет "специалисти"....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как ще падне от 47 на 30 от сушени плодове? Ти нещо си се объкал

      Изтриване
    2. Затова и не съм го удостоил с отговор и нарочно не съм изтрил грубия му коментар.

      Изтриване
  2. Отделно, където помътня като сироп за кашлица.Ужас, не си правете експерименти

    ОтговорИзтриване
  3. Най добре и най бързо става с черничева гъба.... Исушена, после изпекана леко на огън или във фурна... На малки парчета в тензух... Оцветява много бързо, да се внимава... Може и в цедка направо на чучура когато вариш...с години може да се използва..

    ОтговорИзтриване
  4. Благодарим,на изпатилите......за поясненията и наздраве!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Това, което са ти дали от манастира е хинап (по някои краища му викат джинджър). Не трябва да се бърка с джинджифил. Хинапът всъщност представлява вид фурма. Преди да се обработи, разбира се - в натурално състояние. А по темата - специално за ароматизиране на гроздова - слагаш в бидона с прясната ракия шепа стафиди (бели), във вързопче от тензух. а за оцветяване най-добре черница. Ако нямаш биренце, де.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се казва Джинджър(джинджифил на английски). Казва се джинджира.

      Изтриване
  6. Ако искате да оцветите ракията докато я варите под чучура в тензуха сложете шепа пресни листа от ябълка. Докато тече отгоре бистра отдолу вече е оцветена в жълто.

    ОтговорИзтриване
  7. Използвайте кана с филтър за вода и ефекта на омекотяване е моментален

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не съм пробвал такъв вариант, но задължително ще пробвам. Благодаря за идеята

      Изтриване