вторник, 24 май 2016 г.

Пълнено с гъби руло на скара или тракийско руло


























Дзверска вкуснотия, приготвена на скарата, за която дори не успях да измисля име...
Количествата са ориентировъчни и все пак - необходими са 
-за плънката: 2 главички лук, няколко скилидки чесън, шепа гъби печурки, две три парчета сушен домат, 1 с.л. сушени зеленчуци, както и сол и черен пипер на вкус.
-за каймата: поне 1 кг кайма по избор ( моята е домашно мляно свинско и телешко почти поравно), сол и черен пипер на вкус, по 1/2 ч.л. кимион, млян кориандър и лютив червен пипер. Като от това количество се получават 5-6 броя - в зависимост от избраната големина.

Изпълнението е простичко:
Каймата се омесва с подправките и оставя на студено в хладилника да си почива.



Всички зеленчуци се нарязват на ситно и в загрята мазнина се запържват (задушават) - първо лука и чесъна, сетне гъбите и сушените домати, подправките ...
Някъде 10-а минутки са им напълно достатъчни да станат готови.
Плънката се оставя да изстине добре.







Двете съдини се поставят една до друга, взема се една дъска за рязане - по-голямка и при необходимост се ползва домакинско фолио за завиване на рулата.
 Може и да се ползва - зависи колко е стегнала каймата и от сръчността.









От каймата се отделя едно парче поне 150 грама и се разстила като голяма плоска питка.











По средата се поставят 1-2 с.л. от плънката и внимателно се оформя като руло... 

По същия начин се правят и останалите - до свършване на продуктите.











Могат да се оформят и като големи кюфтета...
-въпрос на предпочитание

След оформянето се намазняват, за да не залепват на скарата. 

Добре да постоят малко в камерата на хладилника - да "стегнат".






Пекат се на силно загрята скара - до готовност.
Рулата се пекат като кебапчета - като се изтъркалват леко странично...












Готови са .









Могат да се сервират със салата, с варени картофи, с картофено пюре и дори така както са - гарнитурата си е вътре в тях.

Дзверски вкусни и носят много на пиенето...

Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар