Дзверска вкуснотия, приготвена на скарата, за която дори не успях да измисля име...
Количествата са ориентировъчни и все пак - необходими са
-за плънката: 2 главички лук, няколко скилидки чесън, шепа гъби печурки, две три парчета сушен домат, 1 с.л. сушени зеленчуци, както и сол и черен пипер на вкус.
-за каймата: поне 1 кг кайма по избор ( моята е домашно мляно свинско и телешко почти поравно), сол и черен пипер на вкус, по 1/2 ч.л. кимион, млян кориандър и лютив червен пипер. Като от това количество се получават 5-6 броя - в зависимост от избраната големина.
Изпълнението е простичко:
Каймата се омесва с подправките и оставя на студено в хладилника да си почива.
Всички зеленчуци се нарязват на ситно и в загрята мазнина се запържват (задушават) - първо лука и чесъна, сетне гъбите и сушените домати, подправките ...
Някъде 10-а минутки са им напълно достатъчни да станат готови.
Плънката се оставя да изстине добре.
Двете съдини се поставят една до друга, взема се една дъска за рязане - по-голямка и при необходимост се ползва домакинско фолио за завиване на рулата.
Може и да се ползва - зависи колко е стегнала каймата и от сръчността.
От каймата се отделя едно парче поне 150 грама и се разстила като голяма плоска питка.
По средата се поставят 1-2 с.л. от плънката и внимателно се оформя като руло...
По същия начин се правят и останалите - до свършване на продуктите.
Могат да се оформят и като големи кюфтета...
-въпрос на предпочитание
След оформянето се намазняват, за да не залепват на скарата.
Добре да постоят малко в камерата на хладилника - да "стегнат".
Добре да постоят малко в камерата на хладилника - да "стегнат".
Пекат се на силно загрята скара - до готовност.
Рулата се пекат като кебапчета - като се изтъркалват леко странично...
Готови са .
Могат да се сервират със салата, с варени картофи, с картофено пюре и дори така както са - гарнитурата си е вътре в тях.
Дзверски вкусни и носят много на пиенето...
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар