Картофено пюре - какво толкова, че е полезен съвет за него?!
Ама си има и някои хитринки, които облегчават правенето му пък и нас самите.
Правил съм различни картофени пюрета - с гулия и моркови или пък с карфиол, но нещо за обикновеното пюре съм пропуснал ...
Много е спорен въпроса дали картофите трябва да се варят с кожата или пък обелени, спорят дали в топлите картофи се слага топло или студено мляко...
Този проблем е решен при мене много елементарно:
Картофите се белят предварително и пущат да се варят с нещо друго - например при варене на месо, на някакви зеленчуци и т.н. Така се икономисва време (ел.енергия и т.н.)....
Прехвърлят се в подходяща съдина както са си топли и започват да се мачкат с онази джиджавка за мачкане на картофи.
До 1 ч.ч. прясно мляко се загрява в микровълновата фурна заедно с 2-3 с.л. овкусено масло.
(Овкусено със зелентии масло почти постоянно има в хладилника).
Загрятото мляко и масло се сипват при намачканите картофи и мачкането продължава докато придобият хубава консистенция.
Може да се добави и малко от бульона, в който са варени картофите.
Овкусява се със сол, бял пипер и индийско орехче.
Любимо ми е с пресен наситно нарязан копър.
Няма коментари:
Публикуване на коментар