Салата витаминозна бомба с варени яйца
Една фантастична салата, която е истинска витаминозна бомба, па се и оползотворяват изостаналите варени яйца.
За нея са необходими поне две връзки пресен зелен лук, по една връзка пресен зелен чесън и копър, пресен джоджен (като носи и други зелентии, но имах това под ръка), една кофичка цедено кисело мляко и половин кофичка заквасена сметана (т.е. - поне 100 мл); както и 3-4 варени яйца, които са настъргани, сол и черен пипер на вкус, както и по 1 ч.л. лимонов сок.
Изпълнението е простичко:
Истинска витаминозна бомба.
Хубавото е, че носи и други продукти - е репички, и спанак, и натрошено сирене и т.н.
Па и издържа на добро пиене ....
Салата варени яйца, домати и краставици
По Великден няма начин да не останат варени яйца, които не вървят да се хапват само така, а за оползотворяването му са най-подходящи различни салати. Ще се опитам да споделя няколко различни варианта за такива.
Това е първият от тях:
Необходими са за 4-ма човека: една обелена и нарязана на кубчета краставица; два домата - обелени, почистени от семената и нарязани; поне 2-3 яйца, обелени и нарязани на кубчета и плочка сирене (80-100 грама), също нарязано на кубчета. За овкусяване - черен пипер, ситно нарязан пресен копър - около 1 с.л., както и 5-6 с.л. домашна майонеза или пък майонеза, приготвена с варено яйце.
Всички продукти се слагат в една голяма купа, омесват се добре и нека да си престоят в хладилника малко за да се смесят вкусовете.
Много е подходяща за хубавото питие...
Салата варени яйца и варени картофи
Необходими са за 4-ма човека: 3-4 сварени, обелени и нарязани на кубчета яйца; 4-5 картофа (около 0,5 кг) - също сварени, обелени и нарязани на малки кубчета; по 1/2 ч.л. индийско орехче и черен пипер, сол на вкус, както и 5-6 с.л. домашна майонеза.
Всички продукти се слагат в една голяма
купа, омесват се добре и нека да си престоят в хладилника малко за да
се смесят вкусовете. Може да се гарнира със ситно нарязан магданоз или пък перата на зелен лук...
Салата варени яйца, картофи и колбаси
Същата като предишната, но се добавят и поне 150 грама колбас (шунка, салам и т.н.), нарязани на кубчета.
Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, крема сирене, кашкавал.
Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица, и смесват с настъргания кашкавал. Добавя им се малко черен пипер, ситно нарязан копър или и друга подправка.
С тази смес се пълнят половинките белтъци и поднасят върху парчета накъсана зелена салата.
Така пълнените яйца могат и да се запекат за 2-3 минути под грила и стават съвсем различно ястие.
Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, бекон, 3-4 с.л. домашна майонеза и 1 ч.л. горчица.
Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица.
Бекона се нарязва на кубчета и запържва до златисто.
В подходяща съдена се смесват намачканите жълтъци и сирене, запържения бекон, майонезата и горчицата. Опиперява се на вкус. При нужда може да се осоли малко. Разбърква се добре. Сместа се пълни в яйчените половинки и поръсва с червен пипер (за пикантен вкус - може и лютив). Поднася се след кратък престой в хладилника.
Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около 100 гр. масло.За овкусяване черен пипер, както по една маслинка за всяка половинка яйце. А също е зелена салата (маруля) - 3-4 листа.
Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците.
Жълтъците заедно с маслото и черния пипер се разбиват на "пяна" с пасатора. С получената смес се пълнят белтъците, украсяват с маслинка и сервират върху зелената салата.
Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, 3-4 с.л. домашна майонеза и 1 ч.л. горчица, както по една маслинка за всяка половинка яйце. А също е зелена салата (маруля). За овкусяване черен пипер.
Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците.
Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица. Добавя се майонезата и горчицата, слага се черен пипер на вкус и хубаво се размесва.
С получената смес се пълнят половинките яйца.
Ако от сместа артиса малко, няма страшно - с още малко подправки - яйчен пастет - самостоятелно мезе.
В платото се слагат листа маруля, нареждат се яйцата, бучва се им по една маслинка или пък се украсяват с фантазия и след час в хладилника - фантастично мезе.
Наздраве!
Прави се обикновена зелена салата от маруля, айсберг и т.т. Овкусява се и отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета варени яйца и поръсват с черен пипер и малко сол.
Върху някои от яйцата може да се сложи по малко зелена домашна майонеза.
Зелената домашна майонеза се прави като обикновената, но се добавят и няколко пера зелен лук....
Салата варени пълнени яйца І вид
Необходими са поне по 1-2 яйца на човек, около по 100 гр. сирене, крема сирене, кашкавал.
Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица, и смесват с настъргания кашкавал. Добавя им се малко черен пипер, ситно нарязан копър или и друга подправка.
С тази смес се пълнят половинките белтъци и поднасят върху парчета накъсана зелена салата.
Така пълнените яйца могат и да се запекат за 2-3 минути под грила и стават съвсем различно ястие.
Салата варени пълнени яйца ІІ вид
Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците. Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица.
Бекона се нарязва на кубчета и запържва до златисто.
В подходяща съдена се смесват намачканите жълтъци и сирене, запържения бекон, майонезата и горчицата. Опиперява се на вкус. При нужда може да се осоли малко. Разбърква се добре. Сместа се пълни в яйчените половинки и поръсва с червен пипер (за пикантен вкус - може и лютив). Поднася се след кратък престой в хладилника.
Салата варени пълнени яйца ІІІ-ти вид
калорийна бомба
Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците.
Жълтъците заедно с маслото и черния пипер се разбиват на "пяна" с пасатора. С получената смес се пълнят белтъците, украсяват с маслинка и сервират върху зелената салата.
Салата варени пълнени яйца ІV-ти вид
Яйцата се нарязват на половинки и се вадят жълтъците.
Сиренето и жълтъците се намачкват с вилица. Добавя се майонезата и горчицата, слага се черен пипер на вкус и хубаво се размесва.
С получената смес се пълнят половинките яйца.
Ако от сместа артиса малко, няма страшно - с още малко подправки - яйчен пастет - самостоятелно мезе.
В платото се слагат листа маруля, нареждат се яйцата, бучва се им по една маслинка или пък се украсяват с фантазия и след час в хладилника - фантастично мезе.
Наздраве!
Зелена салата с варени яйца
Прави се обикновена зелена салата от маруля, айсберг и т.т. Овкусява се и отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета варени яйца и поръсват с черен пипер и малко сол.
Върху някои от яйцата може да се сложи по малко зелена домашна майонеза.
Зелената домашна майонеза се прави като обикновената, но се добавят и няколко пера зелен лук....
Няма коментари:
Публикуване на коментар