Рядко пиша за супи, тъй като рядко се правят, пък и когато се правят какво толкова има в тях ...
Но тази копривена чорба няма да я подмина, защото е доста по-нестандартна от тези, с които сме свикнали. Впрочем и за първи път я правя по този начин и съм доволен от резултата...
И само да не забравя - тази година що е сготвено с коприва е благодарение на Баджанака.
Необходими са ни - една торбичка прясно набрана коприва (около 300-350 грама), 1 картоф, 1 морков, 2-3 парченца сушен домат (в зехтин, ако не е такъв-се накисва за малко да омекне); 1-2 ск. чесън или поне 2 стръка пресен, 1 връзка пресен зелен лук, 1 ч.л. брашно, щипка риган или мащерка (предпочитам ригана); сол и черен пипер на вкус.
Изпълнението е лесно:
В тенджерката се сипва малко олио и последователно се запържват чесъна, ситно нарязания лук, ситно нарязания (или настъргания морков), нарязаните сушени домати и картофи.
Докато те се запържват, копривата се измива, попарва с вряла вода, изцежда и нарязва произволно.
При задушените вече зеленчуци се добавя лъжичката брашно, слага се нарязаната коприва и залива с поне 1,5 л топла вода.
Силата на котлона се намалява наполовина и оставя да къкри за 15-а минути. Добавят се солта и черния пипер и една бучка масло и се оставя на котлона поне още 10-а минути.
Ами това е:
Сервира се с лъжичка заквасена сметана, малко лимонов сок.
Ако няма сметана, просто кисело мляко.
Лесно и вкусно.
П.П. Това е нещо като отговор на Русиана - на нейната копривена чорба.
Впрочем досега все съм я правил с ориз, но се оказа, че с картофи също е много вкусна и апетитна. И не съжалявам за това "отклонение от канона". Впрочем, ако се остави малко по-гъста, си става направо основно ястие - яхния от коприва....
Няма коментари:
Публикуване на коментар