четвъртък, 26 май 2016 г.

Лесна яхния от пресни картофи



























Едно изключително лесно, простичко и вкусно ястие при това с лек привкус на далечното детство ...
Отдавна, от години не се бях сещал за това просто селско ястие, но преди дни някъде мернах, че някой е правил картофена яхния, та ...
Необходими са за 4 порции 1 кг пресни картофи, 2-3 с.л. мазнина (излишно е да се повтарям - гъша или патешка мас), сол и черен пипер на вкус, поне 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер (може и една ч.л. лютив за тези, които предпочитат по-пикантно), 1/2 ч.л. риган, както около 500-600 мл бульон и малко магданоз за наръсване.

Изпълнението е простичко:
Картофите се измиват с гъба (без да се белят), нарязват на едри парчета- един картоф на три и се подсушават.
В тиган, който може да се ползва и във фурната, се загрява мазнината и се пущат картофите да се запържват като се разбъркват. Когато започнат да променят цвета си, се слагат червения пипер и брашното. Разбъркват се и се налива бульона. Следват солта и подправките. Разбърква се за последно и тигана заминава във фурната на 180 С. Пече се около 40 минути - до хубаво зачервяване на картофите. В процеса на печенето може да се разбъркат един два пъти.
Сервира се обилно поръсено с магданоз.
При днешната цена на пресните картофи - цялото ястие излиза я има, я няма 1,50 лв.

П.П.
Ако го бях оставил изцяло постно, нямаше да съм си Я.
Признавам си без бой, че го подобрих - преди да замине във фурната му добавих и около 300 грама изостанало варено телешко.
Дзверски вкусен резултат.

Хубавото е, че може да се добави някакъв колбас, я сурова наденица, я ... каквото месесто има и да стане суперско и различно ястие.
Може и да се направи картофена яхния - като първо се позапържат кюфтетата, извадят и се процедира както е писано. Преди пъхането във фурната се връщат кюфтетата.

НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар