Свинските гърди са една от вкусните части на прасето, които имат и хиляди начини за приготвяне, но тук ще говоря за друго.
У нас свинските гърди не са популярни като сурово сушен деликатес, както е с врата, с бута, филетата и т.н. Най-често се срещат във вариант на варено-пушени и толкова.
От деликатесите от свински гърди най-популярен е бекона, а също така и италианската панчета. Двете изделия се различават съществено, но в момента нямам намерение нито да ги сравнявам, нито да описвам кое какво представлява и как се приготвя. Може някой друг път ...
Просто ще споделя какво направих и какво може да се направи от всеки с минимум усилия:
Необходими са:
поне 2 кг свински гърди (Този път не купих гърди с кост, а такива с изрязана кост и вече популярни в месарниците като бекон).
Подправки - първоначално: за кг месо
35 грама сол, 5 гр. черен пипер, 3-4 зърна счукан бахар, 20 грама захар, 1 натрошен дафинов лист и 2 грама чили.
Приготвяне:
Тъй като от едно парче 2 кг реших да направя поне три различни неща и да видим какво ще се получи, всичко ще бъде обяснено нагледно и описателно, включително и за допълнителното овкусяване.
Това е месото, което с остър нож се оформя на парчета.
Едно голямо квадратно и две тесни и продълговати.
Солта, захарта и останалите подправки се смесват и хубаво, ама хубаво се втриват в месото.
Така овкусените парчета се слагат в подходящ съд (в случая в купа с капак), но може и в найлонов плик, който се затваря плътно. Ако от сместа е останало малко, се изсипва отгоре.
Съдината заминава на хладно за 10 дни, като през ден се разменят местата им.
На 10-я ден месото се измива, отцедените течности изхвърлят и се обезсолява за 30-а минути в смес поравно червено вино и вода.
След това се подсушава с кухненска хартия и се пристъпва съм приготвянето на деликатесите.
І-ви ВАРИАНТ:
Взема се по-голямото продълговато парче месо и му се прави коричка от подправки. Смесват се 1 с.л. червен пипер с малко черен пипер, кимион и риган, долива им малко бяло вино - да стане кашичка и с четка се намазва обилно.
Слага му се връФката и е готово за увисване ...
ІІ-яТ ВАРИАНТ:
Взема се голямото квадратно парче и с остър нож се оформя и се изрязват ципите и някои от нелицеприятните парчета от нещо като лой.
В това време се накисва един мехур в марна вода се отпусне.
В хаванче се счукват 3 грама черен пипер, 2-3 зърна бахар и 3-4 зърна хвойна, добавят се и 1 с.л. червен пипер, 30-а мл уиски и с тази смес се натрива парчето месо.
Така овкусеното месо се напъхва в леко срязания мехур.
Мехурът старателно се зашива, надупчва тук там с ъгла като целта е да се изкара въздуха от него.
Увързва се старателно и му се подготвя клуп за "обесването".
Не се забравя и надписа - тегло и дата.
ІІІ-ят ВАРИАНТ:
За него подбрах най-тясното парче месо и му подготвих едно колагеново черво за луканки, което бе сложено в хладка вода за омекване.
Парчето месо хубаво се овкусява с черен пипер.
Завива се с домакинско (стреч) фолио и заминава във фризера - поне за 30-40 мин. Добре да стегне, но не и да замръзне.
След това се напъхва в червото.
Ако не е стегнало във фризера, това е почти мисия невъзможна.
Дори се наложи допълнително да се поизреже тук там.
Червото се пристята и връзва от двата края. Набожда се с игла да се извади въздуха от него.
Следва етикиране.
След това и трите парчета увисват на терасата.
Това от първия вариант ще е готово за около две седмици, останалите ще искат може би малко повече.
Та това е: Дзверски вкусни домашни деликатеси от свински гърди, които не са нито бекон, нито панчета.
Споделям сега, защото сега им е времето за правене....
Ето го готовото парче.
На 15-ти беше 380грама.
Вижда се от снимката:
- на 21.І.16 г. - 288 грама
- на 23.І.16 г. - 270 грама
Останало е на 70 % от първоначалното си тегло.
Тъкмо сега е мекичко и приятно за хапване.
Може да се изчака още ден-два, но като се има предвид, че ще поседи и в хладилника, точно сега си му е момента за начеване ...
Биде резнато и си чака хубавото питие ...
Разкошно на вкус и на цвят!
Като станат и другите два вида, ще ги отчета - на тях им трябват поне още няколко дни - 2-3-4, зависи....
П.П. 06.02.2016 год.
Последният продукт е готов и може да бъде показан:
Останал е 480 грама на днешна дата.
резнат на три и готов за проба и прибиране
разкош!
Нападнахме го!
Дзверски вкусен!
Една чест от тях бе опитана (с питие и то доста - много си върви с това мезенце) и докато е студено ще се направи една по-голяма партида...
а другите - вакумирани и прибрани - за да се вадят от време на време - за наслада на душата.
Стара работа, но каква е солта, има ли нитритна?
ОтговорИзтриванеСтаро, но изпитано. При тези няма нитритна сол - само обикновена. Слагам сега и нитритна сол. Става още по-добро.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам тази рецепта
ОтговорИзтриване