Това е наистина един мързелив и сравнително бърз начин да се опече агнешко - в случая бутче.
За моите разбирания си е грехота при печенето на агнешко да се търси бърз и мързелив начин, но и той си има своите предимства. Не всеки ден човек има време, наистина бърза или пък в последния момент му е хрумнало да го направи.
И така - необходимо ни е едно агнешко бутче (конкретното беше 1,8 кг) или друго агнешко месо.
Около 1 - 1,5 кг по-едри картофи.
За подправяне - 1-2 стръка розмарин и джоджен, а за овкусяване на месото - 1-2 ч.л. червен пипер (поне 1/3 от това количество предпочитам да е лютив); 1 ч.л. млян розмарин (при липса - сух и начукан); черен пипер и сол на вкус (аз предпочитам да е по-соленко и слагам повече от 1 ч.л.) и 2-3 с.л. зехтин. Всичко се смесва в купичка.
Приготвянето е изключително лесно:
Бутчето се срязва до костта и се разрязва, както е показано на снимката- да стане като една огромна пържола.
Със сместта от подправките се намазва месото от двете страни - прави се ръка да се втрият в него добре.
(може и с четка да се намаже)
Докато месото се овкусява, картофите
се обелват, сплакват и цели се нареждат на дъното на съда за печене
(ползувам чугунена тенджера - при липса на такава глинен гювеч, или
йенска тенджера). Върху тях се слагат клонките розмарин и част от джоджена и цялото парче месо, а върху му се хвърлят още няколко стръка джоджен.
Сипва се малко течност (вода, бира, бяло вино) - горе долу един пръст (т.е. 1-1 1/2 ч.ч.)
Похлупената съдинка се слага във фурната, която се включва на 180 С с вентилатор (или 200-210 С без вентилатор);
В зависимост от фурната след час, час и малко, съдината се вади - проверява се месото и вече се връща да се доопече без капака - колкото да хване хубав загар. Преди връщането може да се намаже с малко масло и червен пипер.
При мен цялата процедура (подготовка и печене) отне точно 1 час и 45 мин. Месото се беше "разкапало". Пресипах с подходяща съдина, нарязох картофите на половинки и чак тогава ги осолих леко. Бяха поели всички аромати и станали приказни...
Няма коментари:
Публикуване на коментар