събота, 22 февруари 2025 г.

ДЕЛИКАТЕС ОТ СВИНСКО ФИЛЕ


  Тази публикация ще е изключително кратка. В блога толкова много съм писал за осоляването, за направата на домашни деликатеси, че просто няма смисъл да се повтарям. Па може и някой ден всичко да обобщя на едно място, но както и да е ...
    Та така за 1 кг свинско филе, което се оформя на правилен къс (изрезките отиват за готвене) се отделят 28 грама нитритна сол, 3 грама захар, 0,5 гр витамин С и толкова.
    20 грама от солта заедно със захарта и витамина се разтварят в около 250 мл филтрира вода и със шприца се инжектират в месото. Това се прави след като месото е сложено в дебел найлонов плик. Остатъкът от солта се втрива в месото. Пликът се обезвъздушава и заминава в хладилника поне за 10-на дни като от време на време се обръща.
След това следва темпериране на месото и във фурната както си е в плика като в месото се забива термометъра.
Започва се от 50С и през 30-а мин. се увеличава до 80С.
Когато стигне вътрешна температура 69-70С, значи е готово и веднага се охлажда шоково.
След 24 часа в хладилника е готово да се напада.
Много крехко, дзверски вкусно, реже се тънкофайски - страхотно мезе.
Става лесно - правете смело и НАЗДРАВЕ!

КЮФТЕТА ОТ ЕЛДА И ПУЕШКО

 

    За ползите от елдата няма да пиша.
    В блога имам доста рецепти с елда:

Кюфтета от леща и елда


Та да се върна на направата на тези изключително вкусни и полезни кюфтета от елда и пуешко.
Необходими са ни около 150 грама елда, 500 грама пуешко от бутчето, 1 глава лук, 1-2 ск. чесън, 1 ч.л. риган;  сол и черен пипер на вкус; Може да се сложат и други подправки, но заложих да са "обрани" от към тях.
Изпълнението е лесно:
Елдата се измива и се слага да се вари в леко подсолена вода в съотношение 1:3 като се добавят и нарязаният лук и чесън.
Докато се вари елдата, пуешкото нарязано на парчета се смила в блендера, но без голямо престаряване.
Сварената елда се прецежда през цедка и в тиган на не много силен котлон се подсушава, като се намачква леко с вилица.
Смесват намачканата елда със смляното пуешко и подправките.
Ако сместа се окаже малко рядка, може да се добавят лъжичка две брашно от елда или обикновено брашно.
Не съм слагал яйце, но който иска може да си го добави.
Оформят се с леко намаслени ръце кюфтета с желана големина и се пържат до готовност.
При пърженето в мазнината се пущат една две скилидки чесън.
От това колимество продукти се получат достатъчно количество кюфтета (16-18 броя).
Вместо да се пържат кюфтетата могат да се изпекат във фурната - въпрос на предпочитание.
Кюфтетата се сервират с гарнитура по желание - в случая руска салата.
За предпочитане е към тях на да се направи млечно-чеснов сос.
Стават още по-вкусни.

Ами това е, правете смело, не е трудно, а е много здравословно.

П.П. Водата от варенето на елдата не се изхвърля. Прецедена още веднъж през домакинска хартия е полезна като чай.

петък, 21 февруари 2025 г.

Как да почистим орехи по най-лесния начин

 

    Много често попадаме на адски твърди орехи и трошенето им е цяла "свадба" и приключение и често имаме ситно натрошени ядки.
    Има един перфектен начин това да става много лесно и е просто елементарен и изпитан многократно.
    Орехите се слагат в подходяща съдина и заливат с вряла вода и оставят за 15-20 мин. в нея да изстиват.
След това внимателно с орехотрошачката се трошат като се разделят на половинки и после буквално с ръце черупката се отстранява и остават почти цели ядки.
Могат и с ножа да се делят на половинки , който се забожда в горния отвор на отвор на ореха и леко завъртане се разделя на две. Сетне чупенето на черупката става с ръце и то много лесно.
На снимката са орехи, които бяха толкова твърди, че дори и в месинговия хаван нямаха трошене.
Пробвайте и няма да съжалите - наистина е много лесно и бързо.