вторник, 11 февруари 2025 г.

БАНИЦА КРЕНВИРШКА с триъгълни кори

 

    Това е, може би, най-лесната баница, която съм правил и която може да направите с триъгълни кори. Наборът от необходими продукти е минимален, а става направо уникална.
    Необходими са около 15-а тригълни кори от по-дебелите и печени на сач(продават такива); 7-8 парчета кренвирш; около 150-200 гр настърган кашкавал (жълто сирене, гауда, моцарела и т.н.); малко масло за намазване на тавата и на корите; едно яйце и около 1 ч.ч. кисело мляко;
Изпълнението е направо елементарно:
кренвиршите се разрязват по дължина;
Всяка кора се намазва с мазнина с четката и в широкия край се слага разрязанията кренвирш.
Добавя се и 1 с.л. от настъргания кашкавал и се се увива на пуричка, рулце и т.н. като първо се сгъват страничните краища и сетне се навива.
Докато правим баничките, фурната се загрява на 180С.
Готовите банички се нареждат една до друга и заливат с сместа от разбитото яйце и млякото.
Могат да се поръсят със сусам и т.н.
Пекат се хубаво зачервяване - около 40-а мин.
Може и на вентилатор - на 160С.
При навиването им може да се добави и идея лютеница - за любителите на стандартните кренвиршки.
Стават невероятно вкусни и са идеални не само за закуска.
Важното е, че са много идейни и носят най-различни вариации.

И още нещо много важно - правят се много лесно и много бързо. Една тава се навива за 15-а минути и това е...
Правете смело, много са вкусни.

понеделник, 10 февруари 2025 г.

КОЛБАС ОТ ПИЛЕШКО БУТЧЕ

 

    Това е една уникално вкусна рецепта за колбас от пилешко месо. Не знам как да го нарека - дали шунка от пилешко, дали домашен деликатес, дали просто колбас ...
    Най-интересното е, че направо си няма рецепта, а има начин на направия ... Количества няма - може да се направи от 2-5-7 или 10 пилешки бутчета. Подправките са минимум - нитритна сол, черен пипер, щипка пушен червен пипер, идея индийско орехче... Малко по-нататък ще посоча количества.
Пилешките бутчета както са си с кожата се обезкостяват. Как се прави това съм писал толкова много в блога, че няма да се повтарям.
Важното е да се работи със силно охладено пилешко месо, което трябва да се изтигли, за да се определи количеството на солта и подправките.
На кило - 20 гр нитритна сол, 3 грама прясно смлян черен пипер; 1/2 гр. индийско орехче; 3 грама пушен червен пипер;
Подправките се смесват в купичка и внимателно се втриват в месото- отвън и отвътре.
След овкусяването бутчетата се овързват, както е показано на снимката и пращат на хладно поне за 24 часа.
Сетне се вадят и оставят на топличко - 18-22С да се темперират и заминават на плаж във фурната направо на 80С във фурната.
Не е необходимо да се спазва някаква специална процедура - дори не е необходимо да се слага тава с вода. За тези бутчета около 40-а минути са напълно достатъчни да стигнат 68-70С, т.е. до готовност.
Не е необходимо да се охлаждат под течаща вода, а е достъчно да се бухнат в хладилника - поне за 24 часа.
След това са готови напълно за консумация.
Както правя поне 10-а, няколко оставям за пряка консумация , а останалите - във вакуум. Издържат по няколко месеца.
Целият зор е около час, а сетне - поне няколко месеца - невероятно вкусен пилеЩи колбас.
Това е минимумът на подправките - някой мераклия може да добави още някакви по собствен вкус ... 
Както знаете, това не рецепта, а идея ...
Страхотна мръФка.
П.П. Колбасчето може да се подобри като в средата му се сложи парче твърд кашкавал, или пък да се подправи с лютив пипер и да стане пикантно.

Чудя се как да я нарека - пилешка шунка от бут, колбасче или ---
Който ми да даде идея за хубаво име, ще получи 
една моя книга подарък ...
Правете смело и няма да съжалите!
И НАЗДРАВЕ!

неделя, 9 февруари 2025 г.

"МУСАКА" от макарони с телешка кайма

 


    Който поне веднъж е влизал в блога ми, знае, че рецепти за спагети, пасти, макарони и др.п. в него няма. Не ги обичам и не ги ям. Единствените макарони, които правя са със сирене и яйца.
    Дори не знам как стигнах до тази направия, но може би се дължи на факта, че стигнах до някъде установих, че наличните яйца са само две и наличното сирене е козе, което ми дожаля ..., а макорините едни такива като охлювчета вече бяха сварени анденте.
    Та така - за варените макарони: 200 гр макарони се пущат във вряща подсолена вода за максимум 8-10 минути. След това се вадят  в цедка и бързо охлаждат със студена вода.
    Докато макароните се варят в силно загрят тиган се пуща една глава ситно нарязан лук и когато лукът леко омекне се добавят около 450 грама телешка кайма; следват сол и черен пипер на вкус; както и 5-6 с.л. от водата на макароните. Когато каймата побелее се сипва едно бурканче консервирани домати с босилек.
В професионалния тиган подходящ и за фурна се е запържила каймата с доматите, добавят се полусварените макарони, доливат се около 300 мл от водата. Отгоре им се прави заливка от една кофичка кисело мляко с двете яйца (по-добре е да са четири), 1 ч.л. сода и 1 с.л. с връх брашно.
Пече се във фурната на 200С за около 40 мин. - до хубаво зачервяване.

Трябва да се остави да поизстине малко и е готово за сервиране.

Невероятна вкуснотия, дори и за такива като мене, които не обичат паста в какъвто и да е вариант.
Важното е, че се прави лесно и бързо.
Чудех какво име да му дам на това ястие, но реших, че "мусака" е много подходящо. Никой не е казал, че мусаката е само с картофи Я.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!