Това е една уникално вкусна рецепта за колбас от пилешко месо. Не знам как да го нарека - дали шунка от пилешко, дали домашен деликатес, дали просто колбас ...
Най-интересното е, че направо си няма рецепта, а има начин на направия ... Количества няма - може да се направи от 2-5-7 или 10 пилешки бутчета. Подправките са минимум - нитритна сол, черен пипер, щипка пушен червен пипер, идея индийско орехче... Малко по-нататък ще посоча количества.
Пилешките бутчета както са си с кожата се обезкостяват. Как се прави това съм писал толкова много в блога, че няма да се повтарям.
Важното е да се работи със силно охладено пилешко месо, което трябва да се изтигли, за да се определи количеството на солта и подправките.
На кило - 20 гр нитритна сол, 3 грама прясно смлян черен пипер; 1/2 гр. индийско орехче; 3 грама пушен червен пипер;
Подправките се смесват в купичка и внимателно се втриват в месото- отвън и отвътре.
След овкусяването бутчетата се овързват, както е показано на снимката и пращат на хладно поне за 24 часа.
Сетне се вадят и оставят на топличко - 18-22С да се темперират и заминават на плаж във фурната направо на 80С във фурната.
Не е необходимо да се спазва някаква специална процедура - дори не е необходимо да се слага тава с вода. За тези бутчета около 40-а минути са напълно достатъчни да стигнат 68-70С, т.е. до готовност.Не е необходимо да се охлаждат под течаща вода, а е достъчно да се бухнат в хладилника - поне за 24 часа.
След това са готови напълно за консумация.
Както правя поне 10-а, няколко оставям за пряка консумация , а останалите - във вакуум. Издържат по няколко месеца.
Целият зор е около час, а сетне - поне няколко месеца - невероятно вкусен пилеЩи колбас.
Това е минимумът на подправките - някой мераклия може да добави още някакви по собствен вкус ...
Както знаете, това не рецепта, а идея ...
П.П. Колбасчето може да се подобри като в средата му се сложи парче твърд кашкавал, или пък да се подправи с лютив пипер и да стане пикантно.
Чудя се как да я нарека - пилешка шунка от бут, колбасче или ---
Който ми да даде идея за хубаво име, ще получи
една моя книга подарък ...
Правете смело и няма да съжалите!
И НАЗДРАВЕ!