понеделник, 10 февруари 2025 г.

КОЛБАС ОТ ПИЛЕШКО БУТЧЕ

 

    Това е една уникално вкусна рецепта за колбас от пилешко месо. Не знам как да го нарека - дали шунка от пилешко, дали домашен деликатес, дали просто колбас ...
    Най-интересното е, че направо си няма рецепта, а има начин на направия ... Количества няма - може да се направи от 2-5-7 или 10 пилешки бутчета. Подправките са минимум - нитритна сол, черен пипер, щипка пушен червен пипер, идея индийско орехче... Малко по-нататък ще посоча количества.
Пилешките бутчета както са си с кожата се обезкостяват. Как се прави това съм писал толкова много в блога, че няма да се повтарям.
Важното е да се работи със силно охладено пилешко месо, което трябва да се изтигли, за да се определи количеството на солта и подправките.
На кило - 20 гр нитритна сол, 3 грама прясно смлян черен пипер; 1/2 гр. индийско орехче; 3 грама пушен червен пипер;
Подправките се смесват в купичка и внимателно се втриват в месото- отвън и отвътре.
След овкусяването бутчетата се овързват, както е показано на снимката и пращат на хладно поне за 24 часа.
Сетне се вадят и оставят на топличко - 18-22С да се темперират и заминават на плаж във фурната направо на 80С във фурната.
Не е необходимо да се спазва някаква специална процедура - дори не е необходимо да се слага тава с вода. За тези бутчета около 40-а минути са напълно достатъчни да стигнат 68-70С, т.е. до готовност.
Не е необходимо да се охлаждат под течаща вода, а е достъчно да се бухнат в хладилника - поне за 24 часа.
След това са готови напълно за консумация.
Както правя поне 10-а, няколко оставям за пряка консумация , а останалите - във вакуум. Издържат по няколко месеца.
Целият зор е около час, а сетне - поне няколко месеца - невероятно вкусен пилеЩи колбас.
Това е минимумът на подправките - някой мераклия може да добави още някакви по собствен вкус ... 
Както знаете, това не рецепта, а идея ...
Страхотна мръФка.
П.П. Колбасчето може да се подобри като в средата му се сложи парче твърд кашкавал, или пък да се подправи с лютив пипер и да стане пикантно.

Чудя се как да я нарека - пилешка шунка от бут, колбасче или ---
Който ми да даде идея за хубаво име, ще получи 
една моя книга подарък ...
Правете смело и няма да съжалите!
И НАЗДРАВЕ!

неделя, 9 февруари 2025 г.

"МУСАКА" от макарони с телешка кайма

 


    Който поне веднъж е влизал в блога ми, знае, че рецепти за спагети, пасти, макарони и др.п. в него няма. Не ги обичам и не ги ям. Единствените макарони, които правя са със сирене и яйца.
    Дори не знам как стигнах до тази направия, но може би се дължи на факта, че стигнах до някъде установих, че наличните яйца са само две и наличното сирене е козе, което ми дожаля ..., а макорините едни такива като охлювчета вече бяха сварени анденте.
    Та така - за варените макарони: 200 гр макарони се пущат във вряща подсолена вода за максимум 8-10 минути. След това се вадят  в цедка и бързо охлаждат със студена вода.
    Докато макароните се варят в силно загрят тиган се пуща една глава ситно нарязан лук и когато лукът леко омекне се добавят около 450 грама телешка кайма; следват сол и черен пипер на вкус; както и 5-6 с.л. от водата на макароните. Когато каймата побелее се сипва едно бурканче консервирани домати с босилек.
В професионалния тиган подходящ и за фурна се е запържила каймата с доматите, добавят се полусварените макарони, доливат се около 300 мл от водата. Отгоре им се прави заливка от една кофичка кисело мляко с двете яйца (по-добре е да са четири), 1 ч.л. сода и 1 с.л. с връх брашно.
Пече се във фурната на 200С за около 40 мин. - до хубаво зачервяване.

Трябва да се остави да поизстине малко и е готово за сервиране.

Невероятна вкуснотия, дори и за такива като мене, които не обичат паста в какъвто и да е вариант.
Важното е, че се прави лесно и бързо.
Чудех какво име да му дам на това ястие, но реших, че "мусака" е много подходящо. Никой не е казал, че мусаката е само с картофи Я.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!

СВИНСКИ ГЪРДИ пълнени на фурна

 


    Това е едно дзверски вкусно ястие, което си няма рецепта, а има начин на направия. Прави се много лесно с минимум усилия, а става и ефектно.
    Необходими са свински гърди с кост; овкусена по собствено желание кайма; няколко резена кашкавал (моцарела, гауда - каквото има); Също така и картофи.    
    Количествата са в зависимост от бройката на гладниците. За 4-6 души - поне кило гърди; 350 грама кайма и 150 грама кашкавал и кило картофи.
Картофите се измиват, обелват и нарязват на едри парчета. Леко се осоляват, ръсват със смлян розмарин,чесън и черен пипер. 
Слагат се в добре намазнената тава на йенски съд с капак. (Може и в обикновена тава).
С остър нож гърдите се срязват покрай костта, но не до край - получава се един голям джоб. Леко се осоляват и опиперяват. В джоба се разстила овкусената кайма (на когото както му харесва - при мене - пушен червен пипер; идея кимион; черен пипер); Над каймата под месото се нареждат резените кашкавал. Добре се притиска с ръка.
Парчето гърди се поставя върху картофите, в тавата се налива малко вода, затваря се с капака и във фурната на 180С за около час и половина.
След това се маха капака, месото се намазва отгоре с мед и масло или със сос от нар и се дозапича до получаване на карамелизирана коричка.
Трябва да се изчака малко да поизстине, преди да започне да се реже (за да държи форма - инак направо се разкъсва, което не пречи на вкуса, разбира се).
Най-трудоемкото е беленото на картофите.
Ами това е, пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!