понеделник, 16 септември 2024 г.

ДОМАШНО ТОПЕНО СИРЕНЕ ОТ ИЗВАРА


 При сирената, които продават в магазините и безспорно установения факт, че поне 2/3 от тях не отговарят на елементарните изисквания за нормално сирене, предпочитам да си направя собствено домашно сирене. Добавки на сухо мляко, палмова мазнина, съставки за задържане на вода и т.н. просто ни тровят.
    Хубаво прясно мляко трудно се намира, но в града има поне няколко места където можеш да си го поръчаш в нужното количество и на другия ден да си го вземеш от магазина им. 
    От друга страна всяка сутрин има хора, които продават на няколко места прясно мляко, а и бабите на пазаря в сряда и събота - също. На тях не се доверявам, а другото мляко е кравеферми, които го продават и на дребно.
    Отделно от млякото е необходима мая - продава се на доста места, а в някои случаи и с добавка на хубаво цедило. 
    Следователно, да си направиш домашно сирене не се изисква кой знае какво - основно мерак.
    Преди да продължа ще кажа, че в блога имам няколко варианта как се правят различни сирена:

ДОМАШНО ТВЪРДО СИРЕНЕ

Лесно домашно "сирене" втора част


    В тези публикации доста съм обяснявал как се прави сиренето, а в тази ще разкажа за един по-особен вид сирене, който мното прилича на топено сирене. Преди много години - в средата на 90-те имах нещо общо с една мандра и знам как се правеше топено сирене. Всичкият брак от производството, включително и леко мухлясало сирене и кашкавал се изпращаха в един цех за направо на топено сирене. Та от тогава изобщо не купувам и не ям такова, освен ако не си го направя сам.
    За направата са необходими поне 500 грама извара, 250 мл прясно мляко (без значение какво - може и магазинско пастьоризирано), 100-а грама гауда (едам, чедър, синьо сирене или кашкавал, или пък каквото има изостанало в хладилника - може да се е втвърдило, без значение), 1 ч.л. сода и около 50 гр.масло.
Целият проблем е да се намери качествена и подходяща извара. Пробвал съм с различни видове, които се продават (в повечето случаи не стават). Намерил съм една, която е перфектна за тази цел.
В подходяща съдина с дебело дъно и дълбока при това се слага млякото и изварата. С пластмасова шпатула при бавно нагряване започва да се разбърква изварата.
Целта е да се получи пълното разтваряне на изварата.
Впрочем това може да се прави в голяма купа и на водна баня, но става по-бавно.
След няколко минути - 6-7 започва да се отделя суроватка - вижда се съвсем добре.
Първата цел е постигната. 
Върху подходяща купа се слага цедка, покрива с цедилото за сирене или два-три ката марля и получената смес се изсипва да вътре да се прецежда.
Докато си се отцежда, избраното сирене се настъргва на ситно.
Прецедената извара се връща в същия съд и отново се загрява като се разбърква.
Когато добре се затопли се сипва чаената лъжичка сода.
Внимание! Изварата започва да се топи и да набъбва страшно много - ха ха и да избяга от съдината.
Зотава трябва да се бърка непрекъснато. Не се ли бърка има опасност да загори или да излизи от съдината. Сега е моментът силата на котлона да се намали - при мен от 9-та на 6-та. При изварата се добавят настърганото сирене, бучката масло и сол на вкус - поне 1 ч.л.
На снимката се вижда как първоначално се е пенило (да не Ви притеснява), сетне започва да се сгъстява.
Варенето продължава до хубаво сгъстяване - шпатулата да оставя следа на дъното.
Готовото сирене се сипва в подходяща пластмасова форма.
Голямата част - в този й вид, а в остатъка добавих сушен босилек (много си върви със сиренето) и пресипах в друга съдина.
Като изстине заминава поне за една нощ в хладилника и на другия ден може да се напада.
Става достатъчно твърдо, може да се реже спокойно на резени и пази форма.
Това е сиренето с добавката на сушения босилек. Вместо босилек може да се добавят всякакви подправки по собствен вкус и желание. Носи и на разни пипери, на лютивичко, може да му се добавят няколко капки течен дим и ще има вкус и аромат на опушено.
Всичко въпрос на собствена фантазия и мерак.
Единствено, ако ее добавено синьо сирене, трябва да се внимава с добавките - препоръчвам да си се остави в този си вид.
Признавам си без бой невероятно вкусно е ... Страхотно мезе, може да се сложи при доматите вместо обикновено сирене.
Може да се сложи върху пица, изобщо става почти за всичко - включително и за хачапури.
Впрочем и за цената (като изключим собствения си труд). Изварата, която ползвам е 2,99 лв за 275 грама (значи 6,00 лв), 50 грама масло са 0,90 лв, 100 грама от ония сирена около 2 лв или грубо казано 9,00 лв за около 650 грама краен продукт. Изобщо не е зле.

П.П. Препоръчвам да се прави горе долу в тази доза или малко повече. Няма консерванти и др.п. и трайността му не е много голяма - 5-6 дни. Впрочем прави се лесно и бързо, много обяснявах, но цялата процедура най-много за час и то, ако не си много сръчен.

За по-наситен цвят може да се добави още в самото начало на варенето ч.л. куркума.

Ако се поразровите из нета, ще срещнете руски рецепти в подобен вариант, но с добавка на яйца при варенето. В общо линии това вече не е млечен продукт, а и трайността му се свежда до минимум и не го препоръчвам.

Доверете ми се, няма да съжалите и за финал задължителното НАЗДРАВЕ!

вторник, 10 септември 2024 г.

Механджийско мезе - шкембе, език и месо от телешки опашки

снимката е илюстративна

    Това е едно невероятно мезе, което си е направо от механата - демек механджийско и си е за истински табиетлии и добри пиячи.
    В блога си имам няколко рецепти за уникални мезета:

Мезе от патешки тестиси


    За приготвянето на това мезе са необходими телешко шкембе, телешка опашка, телешки език (поради липса на такъв ползвах свински), кашкавал, или друго подходящо сирене като гауда, едам, както и доста масло и т.н. Много е подходящо и поне малко синьо сирене за вкус. Подправките са сол и черен пипер извън тези, които са за варенето на субпродуктите.
    Нарочно няма да давам конкретни количества - те са въпрос на наличности, на предпочитания - някой може да не разполага с опашки и да ги замени с телешко месо или с месо от телешка глава и т.н. Описанието ще поясни горе долу начина направията по моя вкус ...
Започвам с телешкото шкембе поне 500 гр. - добре измито и почистено се нарязва на ивици и накисва за около час в хладка вода със добавка на малко оцет, но за предпочитане е лимонов сок.
След това се вари в добавка на 10-а зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, 1-2 дафинови листа, , карамфил, 1 звездовиден анасон, 5-6 скилидки чесън и глава лук. 
Вари се в тенджера под налягане за около 40 минути и става направо "разкапано".
Малък трик: при варенето може да се добави и лъжичка сода и омеква по-лесно.
След сваряването се нарязва на парчета с около 2 см големина.
Езикът се сварява по описания по-горе начин.
След сваряването се вади и пуща в ледена вода и сетне се обелва много лесно.
Ако няма телешки език, годен е и свински - съко около 500 -600 грама.
Варим и телешката опашка - една или две, по същия начин.
След като изстине се обезкостява, но бульонът й от варенето се запазва. Той е най-добро, което може да се позва по-сетне.
Телешката опашка също е сварена и обезкостена.
Една е около 700 гр, но излиза месо около 250 гр., та затова поне две опашки ...
В уок тигана се слагат поне 60-70 гр масло и толкова зехтин (или олио) и в него се запържват за кратко всички субпродукти - шкембе, език, месото от опашките. Добавят се идея сол и черен пипер. За любителите на пикантното-лютив червен пипер /дори и леко опушен/.Не забравяме и няколко скилдки настърган чесън.
Ако ни е мерак сега е моментът да се бяхнат няколко манатарки на ситно или поне обикновени гъбки.
 Доливаме 1 ч.ч. от бульона от телешката опашката, в която е разтворена 1 ч.л. брашно.
Тука е моментът, ако има налично синьо сирене да си турне мънинко за ароматец.
Всичко това се прехвърля в саханчета (купички), отгоре се настъргва кашкавала и то обилно и се пече във фурната на 180С до хубаво зачервяване и разтапяне на кашкавала.
Сервират се в саханчетата с препечени на тостера филийки.
Писах много, а в действителност става много лесно. Само не съветвам всички продукти да се варят наведнъж, макар че това ще намали времето на приготвяне поне три пъти.
Този начин на приготвянее не е изключен, а напълно възможен ... Не съм пробвал, но сигулно ще работи.
Прабвайте смело и НАЗДРАВЕ!

понеделник, 2 септември 2024 г.

ПАСТЕТ ( ПОМАЗАНКА) ОТ СИРЕНЕ

 


    Че не е пастет щом е от сирене е съвсем ясно, по-скоро е помазанка, ама тази думичка нещо е изчезнала от речника ни.
    Признавам си, че това не е моя идея, а е спомен от детството:
    Баба, когато правехме овче сирене и след като оформяше сиренето на равни парчета, за да влизат в тенекията, изрезките ги отделяше за баница, за нещо друго, но оставаха все едни такива ситнежи ... Тях ги намачкваше яко, смесваше с овче масло и зелентии от двора. Те това най ми харесваше да си намажа препечената филия хляб върху печката с дърва.

Та да си дойда на думата: В последно време продават по някои магазини едно такова натрошено сирене, което е много подходящо точно за баница.
Само че от него може да се направи точно една помазанка, която е невероятно вкусна за препечени филийки и за много други неща.
Давам примерни количества: -около 400 грама сирене от това натрошеното се изкисва в прясно мляко (не във вода), за да се обезсоли.
-100 грама хубаво масло се оставя да се размекне на стайна температура;
Необходими са още 1-2 скилидки чесън (може и без него); 1/2 ч.л. бял смлян пипер; една клонка копър нарязан на ситно.
Това се условните съставки - сетне ще поясня какво още.
Всичко се слага в купата на пасатора и се пасира до много гладка смес.
Прехвърля се в подходяща съдина и заминава в хладилника.
Това е нещо като базов вариант. От тук нататък влиза в действие нашето въображение и мераци.
Само този вариант е достатъчен за наистина за хубаво намазване на препечени филийки и направа на сандвичи.
При смилането може да се добавят и ядки орехи.
Тръгваме с идеите - 1/2 ч.л. пушен червен пипер;
и като го подхванем - малко повечко чесън, наситнет магданоз; настъргани и други сирена; горчица; нещо лютивичко - като моя чили сос или табаско сос;
Основното е сирене обезсолено, масло и от там нататък - въображение. Затова казвам -пак не е рецепта, а начин на направия.
Правете смело и оставяйте на своите мераци.
НАЗДРАВЕ!