сряда, 24 юли 2024 г.

ПЪЛНЕН ЗАЕК НА ФУРНА

 


 Заек на фурна - е, да знаете невероятна вкуснотия е.

Необходими са едно цяло зайче; 5-6-7 резенчета сланина (но може да се замени с бекон - в идеал пушен);

за гювеча: поне 1 кило ситни лукчета и 2-3 моркова, стрък целина; няколко домата, обелени изчистени от семената и нарязани на кубчета;

за плънката: 70-80-а грама ориз; 1 глава лук на ситно; 3-4 скилидки чесън; вътрешностите на зайчето - дроб, сърце, бъбречета;

за маринатата: около 600-700 мл вода; глава обелен лук с боцнати в него 2-3 карамфилчета; 3-4 скилидки чесън; поне 2 дафинови листа; 1 звездовиден анасон; зрънца бахар - 5-6 броя и черен пипер - 10-а; 1 ч.л. семена от копър или фенел; 3-4 с.л. зехтин; 2-3 с.л. лимонов сок (или ябълков оцет); 1 нарязан морков (може и цял ако е по-малък); стрък целина; 1-2 ч.л. сол; Подходящо е да се добави и малко мащерка. Задължително - една бутилка червено вино и то качествено.

Това са основните, а за останалите добавки ще пиша в хода на описанието.


    Започваме с марината - всички продуукти (без виното) се слагат в една голяма тенджера и се довеждат до завиране. След това се изключва и оставя да изстине и се прецежда. В течността се добавя виното и зайчето се бухва там да си отдъхва - поне 10-а часа като от време на време се обръща. И да не забравяме - нека да е на хладно през това време.

    Демек, ако ще правим зайчето по този начин започваме от днеска и завършваме утре.


    Та дочакахме утре, за да продължим. 

    В подходяща съдина (тиган, касерола и т.н.) се затряват 1-2 с.л. масло с 1 с.л. зехтин и в него се задушават 1 малка глава лук, след минута 2-3 скилидки чесън, сетне 1/2 морков на много ситно; след още 2-3 минути нарязаните на ситно дреболии на зайчето; (имах каперски и добавих 1 ч.л. от тях); залива с един черпак от маринатата и чаша зеленчуков бульон (в блога много пъти съм обяснявал, че винаги имам икономичен и лесен бульон на разположение във фризера), добавя се щипка джоджен, малко прясно смлян черен пипер и идея сол (на вкус). Нека плънката се посвари и я ставяме да изстине.

    След това в тавата за печене се налива малко зехтин, слага се зайчето и с лъжица се пълни старателно. Абе няма да се лъжем, най-добре става с ръчичката на майстора.

    В идеал, коремчето трябва да се зашие - дори в този в случай поема и повечко от плънката. Но като искаш да ти е лесно, се затваря с нанизване на шишче - сетне лесно се вади и няма да се лага да режеш конци и да рискуваш някой от тях да ти попадне между зъбите.

    Върху плънката се залива и един черпак от маринатата.

    

    Зайчето е турнато да полегне по гръб в тавата. Върху него - баш връз плънката се нареждат резенчетата сланина (или бекон). В отделна купа се размесват обелените малки лукчета, нарязания морков и кубчетата домати. Смесват се с малко сол, черен пипер, едно две листчета натрошен дафинов лист и още малко зехтин. 

    Всичко това се изсипва около зайчето, залива с малко (1 черпак от маринатата) и още толкова зеленчуков бульон.

    Тавата се затваря старателно с алуминиево фолио и заминава в предварително загрята на 180С фурна. Първоначлно печем на 180С с вентилатор за около 20-а минути и сетне - за около час без вентилатор.


    След махането на фолиото се дозапича с вентилатор максимум за 10-а минути, колкото всичко хубаво да се зачерви и вече може да се изчака да поизстине и да се поднася с тавата на масата.

    При нарязването на зайчено не трябва да се забравя за шишчето, че няма как инак да се резне.

    И много е важно - да има много хубаво и добре изстудено питие.

    Пробвайте и няма да съжалите, да Ви е сладко, вкусно и НАЗДРАВЕ!

вторник, 23 юли 2024 г.

РУЛО ОТ ПАТЕШКО БУТЧЕ

 

 Това е проста една уникално вкусна рецепта с патешко бутче. Патешкото месо е много благодатно за приготвяне и невероятен деликатес стига да е направено както трябва.

    Този път няма и да пиша колко полезно и вкусно е патешкото, а ще се огранича само до направията и то основно в снимки и малко обяснения.

    Този път ще поднеса направията по един напълно различен за мене начин.


    Необходими са ни поне 4 патешки бутчета, сол, черен пипер, топено сирене (в идеал червен чедър), шунка (или подходящ колбас - в идеал прошуто, който може да си го позволи), горчица, малко мазнина - желателно от гъша мас. Малко каперси - 1 ч.л. и задължително кухненски конец за овързване. Да не забравим и за дървеното чукче и найлона.


    Патешките бутчета с остър нож се обезкостяват без особено престараване. Кокълчета с останките от месцето заминават да се варят с куп други нещица (морковче, чесънче, лучец, коренчета от магданоз -задължителни са, провансалски тревички и каквото ти дойде на ум) да се варят на бульон. Ще стане идеална супичка сетне и то само от това, което обикновено се изхвърля.

    Бутчетата се нареждат върху найлона на яка дъска за рязане и се покриват с още един кат найлон и в действие влиза дървеното чукче. Ама пак без престаране - да не направим бутчетата на кайма, а самво да ги сплеснем - все едно, че са ни ядосали, ама не до състоние да ги размажем.

    Следва едно такова необходимо осоляване и опиперяваме, не дзверски, а внимателно, че сестне ще трябва да се ядат, а не да хвъргат.

    Намазват се с горчицата и една идея домашна майонеза.

    Отгоре нареждаме резенчетата шунка и стопено сирене.


    Цялото това чудо се навива старателно на стегнато руло и тук влиза в сила конецът- трябва да го обвърже много стегнато. Дали са едно две или три рулца е без значение.

    В тиганЯ се загрявя малко малко масло със зехтин, една две скилидки чесън и рулцето се овалва запържвайки се в него от всички страни до хубаво зачервяване.

    Сетне в една тавичка сипваме мазнинката от запържването, една чаша кока кола, слага се рулцето, а отстрани се нераждат добре измити пресни картофчета. Да не забравим и поръсването с млян розмарин.


    Тавичката е готова и се завива с алуминиево фолио плътно и във фурната на 130С - направо до забрава - поне 3-4 часа. А и за защо ли не за малко повече. След това фолиото се маха и вдигаме градусите на 180С поне за 10-а минутки.


    Е и тука ми дойде "вдъхновението" - в последните минути на печенето в тавичката бухнаХ 2 кюфтета - до готовност. Те с печените картофки леко размазани и поляти с овкусено зехтинче станаха за вечерята.

    Опеченото рулце от патешкото взех, че отделих и след като поизстина малко, го турнах в хладилника да си отлежава.


    След тези 24 часа го нарязах тънкофайски - лелее нямам думи да опиша каква дзверска вкуснотия се получи - най - добрият колбас, който съм хапвал в последно време ... Дори съм си запланувал да направя нова разновидност на колбас колбас в този стил ... Ама от де такова време?

    П.П. Както съм го описал, ако заменил солта с нитритна, пемахнем майонезата и оставим за два дни в хладилника и сетне във фурната на 80С ще си стане направо колбас от патешко.

    Пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!

КРЕМ ОТ ПРАСКОВИ


     Рядко пиша за десерти - не си падаме много много по сладкото. Основно домашен сладолед от две съставки и много рядко здравословен шоколад от авокадо.

    Само че този крем, особено в сезона на прасковите, не мога да го подмина като при това се прави много лесно.

    Необходими са 2-3 узрели праскови, около 700 мл прясно мляко, 60 царевично нишесте и нещо за подслаждане - примерно захар, макар че ползвам мед.

    Прасковите се обелват, нарязват на кубчета и смилат с пасатора. Смесват се с млякото и заминават върху котлона да се варят. В това време царевичното нишесте се разтваря в 100-а мл вода и се сипва в млякото при непрекъснато разбъркване. Когато започна да се сгъстява слагам 1-2 с.л. мед.

    Готовият крем се сипва в купички и оставя да се охлади. При сервиране отгоре се слага някакво сладко - в случая от горски плодове.

    П.П. Може вместо в хладилника да се сложи във фризера за няколко часа. Направо си става като сладолед.

    Впрочем този крем може да се направи и с други зрели плодове - кайсии, сливи, пъпеш, че дори и диня ...:)

    Пробвайте, много е лесно, прави се за 10-а минути и е много вкусно.