понеделник, 15 юли 2024 г.

Печена "облечена" вратна пържола

 


    Това е поредната нерецепта, а начин на направия, с който можем да разнообразим приготвянето на традиционната пържола.
   
Започвам публикацията с това, че купувам доста често пуешки бутчета и много старателно им свалям кожата като целта ми е да я запазя цяла. Подходяща е за много неща - например като обвивка на колбас и не само. Събирам си ги  и ги съхранявам във фризера. 

В тях съм приготвял пуешка шунка; пълнил съм ги с месо, кайма и др.п. и сетне или на скарата или във фурната;
С малко старание игла и конец от тях може да се направи идеална торбичка не само за колбаси, но и за някои пикантерии.
Вратните пържоли се мариноват по любим начин - в случая марината от малко барбекю сос, горчица, мед, черен и червен пипер, идея сол, лимонов сок и малко зехтин.
Нека си се мариноват няколка часа.




Пуешките кожи са обкусяват с малко сол и черен пипер.


Във всяка кожа се пъхва по една пържола и се захлупва със стърчащия край на кожата. Леко се омазняват.








Така подготвените пържоли заминават върху добре загрята и намаслена скара.
Пекат се от двете страни - първо от страната, където кожата е сгъната - за 6-7 минути; сетне от другата страна - за 4-5 минути.
Вадят се в тенджера под капак. Така се задушават и омекват.
Преди сервирането ги резнах на половинки и залях с домашния ми барбекю сос.
Гарнитура - що душа ти сака: пържени или варени картофи; картофено пюре; домати и краставици и т.н. и т.н.
    П.П. Вместо на скарата могат да се опекат и във фурната.

Ако се престрашите да пробвате, няма да съжалите. Заради обвивката пържолата се запазва значително по-крехка и отделно дори поема малко от мазнинката на кожичката.
И за финал да не забравя - НАЗДРАВЕ!

неделя, 14 юли 2024 г.

ПОДПРАВКА ЗА ЛУКАНКА


     В зората на моето моето луканкоправене (срам ме е да кажа преди колко години) си купувахме месо, мелехме в къши на онези алуминиеви ръчни машинки дето нажчета им се изтъпяваха след кило мръфка. Сетне трябваше да ги наточваме със шкурка и т.н. 
    Рецепти в нета нямаше, четяхме по разни книги и се радвахме, когато в някой магазин попаднехме на готова подправка за луканка.
    За себе си комбинирах една подправка, която на мен най-много ми допада.
    По принцип типичните не стари подправки за луканка са сол, селитра, черен пипер, кимион, в някои случаи чубрица. 
    В по-късни години се появат идеи за малко млян колиандър,  бахар и захар.
    Захарта наред със селитрата е за запазване на цвета.
    Има много вариации на луканката - добруджанска, коприщевенска, луковитска, панагюрска и т.н. Не мога да ги изброя - всеки регион си има своя разновидност...
    При публикацията си на конско кюфте луканково взех, че установих, че съм писал за луканките и почти нито една дума за подправката за луканка.
    Затова се коригирам и давам моя вариант на подправката за кило кайма за луканка:
        22 грама сол (12 грама нитритна и 10 грама морска едра смляна на ситно- желателно е да не е йодирана, трудно се намира, но я има)
    5 грама захар (може и кафява или фруктоза)
    5 грама прясно смлян черен пипер
    5 грама смляна градинска или планинска чубрица
    3 грама кимион - желателно прясно смлян
    1 грам смлян бахар
    0,5 грама витамин С - аскорбинова киселина
    В общи линии това е - горните количества умножавам примерно по 10, пълня в буркан и съм готов.
    Тъй като имам едни буркани от 1 кило горчица с херметична капачка правя двона доза и ми стига моне за една година.
    Няма всеки ден да си играя с направата на подправка.
    Това е същото както си правя и подправката за пица - един път в годита и сетне сямо я ползваш.
    Важното е да си рационален и като правиш нещо да не е за ден два, а да ти върши работа за много време.
    Та това е моят вариант за подправянето на луканката. Е, няма да е като панагюрска, за която се твърди, че се слагат само сол, захар, черен пипер и кимион, но ще да е Вашата любима.
    Пробвайте, па и споделете, ако имате желание Вашите варианти.
П.П. Има някои региони, където освен сол, захар, черен пипер и кимион, се добавят и индийско орехче и мляно семе от копър.

    И НАЗДРАВЕ с тази подправка за луканка няма да се провалите.

ЯЙЧЕНО-МЛЕЧЕН ДЕСЕРТ или нещо като крем карамел без карамел

 

    
    Това е възможно най-лесният десерт, който се прави от четири съставки, направията му отнема 5 минути и сетне малко търпение да се опече.
    Просто почти нямам какво да пиша - 6 яйца, 1/2 кутия кондензирано мляко, около 400 мл млечна сметана и една/две/ ванилии.
    Всичко се сипва в дълбока купа, разбива се с мексера до получаване на хомогенна смес.
    Сипва в намаслена съдина. Съдината се слага с друга, в която се налива вода и във фурната на 150С. Демек пече се на водна баня за около 40-45 мин.
    Ами това е ... Става много лесен, пухкав и вкусен десерт. На когото му се вижда, че сладкото е малко може да сложи цяла кутийка кондензирано мляко и да намали количеството на сметаната.
    Това е.
    Правете смело и се наслождавайте на вкуснотията като я поднесете с топка сладолед.