четвъртък, 4 юли 2024 г.

Перфектните пухкави бъркани яйца


 Перфектните бъркани яйца са мечта на всеки готвещ.
    Иначе ще кажете - какво толкова? Едни бъркани яйца, дори и дете може да ги забърка... 
    Да, ама не. Из нета има десетки публикации за тях ... И все пак  направията им иска и малко майсторлък. 
    да останат леко Преди 100 години гледах един френски филм, където на кандидата за готвач му възложиха да направи най-трудното - "бъркани яйца". И той се справи ... похвалиха го и му възложиха направо да бъде Шеф. Доколкото си спомням, сетне получи и звезда "Мишлен".
    По спомен от филма, винаги правя бърканите яйца по следния начин:
    Примерно, на 4 яйца се отделят белтъците от жълтъците.
    За това количество са необходими още 100 мл прясно мляко; около 25 грама масло; по 1/2 ч.л. сол и желателно смлян бял пипер. Сетне за поръсване - шарена сол или самардала или ... подправка по собствен вкус.
  •     Тиган с дебело дъно и незалепващо покритие се поставя на котлона да загрява и в него се пуща маслото.
  •     На бърза ръка белтъците заедно със солта и млякото се разбиват на пяна. Правя го с бъркалката на пасатора. Става за 30-а секунди и тиганът дори не е загрял както трябва.
  • жълтъците се разбиват по същия начин заедно с белия пипер.
  • маслото вече се е разтопило и в него се слагат разбитите на пяна белтъци.
  • леко се разбъркват, те започват почти веднага да стягат... това за около 2-3 минути.
  • добавят се разбитите жълтъци и отново се разбъркват - буквално всичко отнема 2-3 минути.
  • тиганът веднага се покрива с капак и се отмества от котлона като яйцата останат леко влажни и меки.
    Тука трябва да се има предвид, че яйцата продължават да се готвят и след отстраняването от котлона. Затова трябва и да се сервират веднага като се поръсят по желание с още някоя подправка.
    Могат да се сервират само като бъркани яйца или с някаква добавка - с гъби, със сирене, с кашкавал, с бекон и от там нататък с каквото ти дойде наум...
    Ако ще се правят с добавки - например гъби или бекон, те трябва предварително да се запържат в тигана и сетне да се действа по указаната процедура.
    Не съм изчерпателен, но .... Има и доста други варианти, но това си е моят.
    Правете бъркани яйца така и НАЗДРАВЕ!

сряда, 3 юли 2024 г.

Салата чери домати със скариди, авокадо и ...

 


    Салатата стана уникална. 
    Ще се опитам да посоча примерните количества, но всеки може да си ги комбинира по свой начин и налични продукти:
    250 грама чери доматчета нарязани на половинки; 100 грама бланширани, почистени и нарязани скариди; 1 средна краставица; 1/2 авокадо; шепа варена сладка царевица; една плочка гауда (около 80 грама); Всичко е нарязано на почти еднакви кубчета (само авокадото - част на ситно и част в дресинга).
    За дресинга:  2 с.л. зехтин; 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок; 1 с.л. балсамико; 1/4 намачкано авокадо; настърганата кора на 1/2 лимон и 1 ч.л. от моята гурме универсална сол, които се разбъркват с вилица.
    С дресинга се заливат продуктите на салата и купата с нея заминава покрита със стреч фолио в хладилника.
    Страхотно мезе и НАЗДРАВЕ!

вторник, 2 юли 2024 г.

ДОМАШЕН НЕКТАР ОТ ЖЪЛТИ ДЖАНКИ

 


 Сега е сезонът на плодовете - особено са ми любими наред и с останалите - джанките, но онези жълтите с леко киселеещ и тръпчив вкус, от които чак ти изтръпват зъбите.
    Много бързо преминават и затова колкото оберем от дървото в двора бързам да ги направя на нектар. Правя и по няколко буркана компот - голямата тенджера на котлона хваща точно осем буркана..
    Направията е много лесна: джанките се измиват, почистват от дръжките, слагат в голяма тенджера и заливат с вода - два пръста над тях. Варят се на бавен огън до пълно сваряване. 
    Костилките се почистват на ръка - става много лесно.
    Отделените сварени плодове заедно с сока от варенето на няколко партиди се пасират с пасатора или пък в блендера. Полученият нектар се прецежда за всеки случай през едра цедка.
    Съвсем леко го подслаждам, но не с кристална захар, а кафява захар или мед.
    Пълня в бутилки и заварявам за 10-на минути - колкото за капачка.
    Става разкошен нектар - леко тръпчив и сетне цяла зима имам летен вкус.
    Пробвайте - става лесно и не отнема кой знае колко време.