сряда, 3 юли 2024 г.

Салата чери домати със скариди, авокадо и ...

 


    Салатата стана уникална. 
    Ще се опитам да посоча примерните количества, но всеки може да си ги комбинира по свой начин и налични продукти:
    250 грама чери доматчета нарязани на половинки; 100 грама бланширани, почистени и нарязани скариди; 1 средна краставица; 1/2 авокадо; шепа варена сладка царевица; една плочка гауда (около 80 грама); Всичко е нарязано на почти еднакви кубчета (само авокадото - част на ситно и част в дресинга).
    За дресинга:  2 с.л. зехтин; 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок; 1 с.л. балсамико; 1/4 намачкано авокадо; настърганата кора на 1/2 лимон и 1 ч.л. от моята гурме универсална сол, които се разбъркват с вилица.
    С дресинга се заливат продуктите на салата и купата с нея заминава покрита със стреч фолио в хладилника.
    Страхотно мезе и НАЗДРАВЕ!

вторник, 2 юли 2024 г.

ДОМАШЕН НЕКТАР ОТ ЖЪЛТИ ДЖАНКИ

 


 Сега е сезонът на плодовете - особено са ми любими наред и с останалите - джанките, но онези жълтите с леко киселеещ и тръпчив вкус, от които чак ти изтръпват зъбите.
    Много бързо преминават и затова колкото оберем от дървото в двора бързам да ги направя на нектар. Правя и по няколко буркана компот - голямата тенджера на котлона хваща точно осем буркана..
    Направията е много лесна: джанките се измиват, почистват от дръжките, слагат в голяма тенджера и заливат с вода - два пръста над тях. Варят се на бавен огън до пълно сваряване. 
    Костилките се почистват на ръка - става много лесно.
    Отделените сварени плодове заедно с сока от варенето на няколко партиди се пасират с пасатора или пък в блендера. Полученият нектар се прецежда за всеки случай през едра цедка.
    Съвсем леко го подслаждам, но не с кристална захар, а кафява захар или мед.
    Пълня в бутилки и заварявам за 10-на минути - колкото за капачка.
    Става разкошен нектар - леко тръпчив и сетне цяла зима имам летен вкус.
    Пробвайте - става лесно и не отнема кой знае колко време.

Пица със смокини и сирена

 


За пиците съм писал доста в блога - ето:

Вегетарианска пица на сач

ПИЦА НА ТИГАН - бърза и много лесна


Имам, значи, доста варианти, но най-важното е тестото. 
В идеалния вариант - за една голяма пица: 350 грама пресято брашно, по 3 грама сол и захар, 1 грам суха мая и 200 мл вода. Замесва се меко тесто и се оставя да втасва поне 24 часа. При замесването може да се добавят и 15-а мл неутрален зехтин.

Писал съм и за лесното тесто, което правя - универсалното ми лесно тесто

Дори съм дал и начин на  направията на подправка за пица -  моята готова подправка за пица

Сега докато пиша установих, че в блога не съм писал за класиката - доматения сос с босилек за намазване на блага, но както и да е - скоро ще го направя.
Някои хора заместват този сос с кетчуп - за предпочитане домашен - как се прави също съм писал.

Преди да продължа, още една особеност за печеното на пицата - на възможно най-високата температура - в домашни условия във фурната -предварително загрята на 250С и то максимум за 8 мин. (от зор 10 мин., ако е по-дебела).
Блатът трябва да е тънък с леко удебеляване по краищата и трябва да се оформя с ръце, а не да се разточва.

Желателно е печеното да става върху каменна плоча за печене. Преди години си купих една ей такава и съм много доволен. А преди това ползвах тикла от ивайловградски камък.
Плочата се загрява предварително, а самата пица се приготвя върху хартия за печене и после внимателно се пренася върху плочата.
Върху леко намазнената хартия с намазнени ръце тестото се разстила.
Не съм го мазал с доматен сос или кетчуп, а направо върху него наредих много ситно нарязана гауда и поръсих с настърган кашкавал. Последваха тънки резени от зряла обелена смокиня (два броя),  тънки резени от обелени два розови домата, малко варена царевица (за цвят). Последва малко натрошена горгонзола (просто имах съвсем съвсем малко изостанало парче - може би около 30-а грама, но носи доста повече) и за финал посипване  с настъргани гауда и кашкавал; малко пресен босилек, подправката за пица и няколко капки зехтин.
Тука вече е готова опечена по начина, по който описах. Фурната е загрята на 250С заедно с камъка поставен върху решетката за печене.
С ръкавици камъкът се вади внимателно и върху него се поставя пицата.
Точно след 8 минути я извадих. Дори отдолу беше хванала коричка.
Изчаква се малко да поизстине, реже се и воалЯ - може да се напада в компанията на хубаво студено питие и съвсем спокойно да се гледа някой мач.
Не е трудно, просто много обяснявах.


П.П. за следващия път ще увелича смокините на три, доматите - само един, но голям и горгонзолата (или синьото сирене) ще да е повечко. Смокините си вървят много точно с такива сирена.
Правете смело, никак не е трудно и НАЗДРАВЕ!