четвъртък, 19 октомври 2023 г.

ЯХНИЯ СВИНСКО С ЛЕЩА

 


 Това е едно невероятно - направо дзверски вкусно ястие при това колкото и странно да звучи комбинацията от свинско с леща.
    Няма да обяснявам колко е вкусно и колко лесно се прави в мултитенджУрата.
    За поне 6 порции са необходими: 
  • 600 грама свинско месо от плешката (може от бута, а аз ползвах ребърца с много месо); 
  • 1 голяма глава лук - ситно; 
  • 1 голям или два малки моркова - на ситно; 
  • 1 картоф - на ситно; 
  • 1 голям домат - обелен и нарязан на ситно
  • 5-6 скилидки чесън на ситно (но това е по моя вкус)
  • поне 300 грама зелена леща предварително измита и накисната;
  • около 600 мл бульон (писал съм, че винаги имам такъв заленчуков), но може и водичка
  • подправки - сол и черен пипер на вкус, джоджен, както и 1 с.л. от моята любима домашна вегета
  • мазнина за запържване - олио, зехтин, но аз ползвам патешка мас
Изпълнението в мултито е направо елементарно и не иска някакви особени усилия:
Включва се програма "пържене", слага се мазнината и след като загрее свинското. Разбърква се и се оставя затворено за 5-6 минути; Следват през 2-3 минути морковите, лука и чесъна, картофите; 
Превключва се програма "задушаване" и след 20-а минути се добавят доматите, бульона и лещата. Уредчето се затваря и "забравя" да си изпълнява програмката. Като му останат 10-а минути до края, се отваря слагат се подправките и се оставя да си довърши програмката.
Проверява се на вкус и за готовност на месото и лещата и при необходимост се допоправя и пуща за още 10-а минути.
Това е.
Прави се по-бързо и по-лесно отколкото го обяснявах.
Направете и няма да съжалявате нищо, че комбинацията звучи странно.
ПРавете и да Ви е вкусно и НАЗДРАВЕ!

БРАШНО ОТ НАХУТ как да го направим и употреба

 

Кажи речи няма човек, който да не е чувал или пък виждал в продажба брашно от нахут.

Ползите от него са много:
  • безглутеново, което е най-важното му предимство
  • съдържа много фибри и протеини и направо може да се нарече заместител на месото за някои вегани
  • съдържа много минерали и основно витамини като В6, както и на желязо, магнезий и калий и при това е богато на фолиева киселина.
Продава се на много места - основно в хипермаркетите, специализирани магазини за био продукти и т.н. Цената му варира между 4,00 и 6,00 лв за 0,5 кг, а за онова наречено био - от 9,00 лв та до 13-14 лв.

В същото обикновеният сушен нахут се продава между 5,00 и 7,00 лв килото, а печеният т.нар. леблебия около 10,00 лв.

За мене купуването на брашно от нахут на тези цени си е направо чисто разточителство, защото може да си го направим в къщи по най-лесния начин и при това едно кило брашно да ни излезе на покупната цена на кило нахут, т.е. поне два пъти по-евтино.
Всичко това ще ни струва да отделим малко от собственото си време, но можем и да го направим и ей така между другото докато вършим още нещо нещо.

Може да се приготви както от обикновен сух нахут, така и от печен. Правил съм двата варианта като намирам, че няма някаква съществена разлика, освен че печеният по-лесно се смила. 
Печеният нахут се приготвя много лесно - просто се разстила в тавата на фурната и се пече на около 180С -200С максимум за 20-30-а минути. Може да се сложи в тавата и върху хартия за печене - товата по-лесно се измива. След като изстине е готов за мелене.

Количества не давам, но все пак си струва да се прави поне от един килограм нахут.
Необходими са ни блендер, кафемелачка, ситна цедка и подходяща съдина.
В блендера на партиди в зависимост от мощността му се смилат зърната нахут и се пресяват през цедката. Каквото остане по-едро се смила в кафемелачката.
Кило нахут в моя блендер се смила на почивки максимум за 10-а минути. 
След пресяването полученото брашно се слага в буркан с капачка и е готово за ползване.
Приготвянето е безотпадно.

Посъщия начин се прави и  Брашно от елда


Остава и да обясня за какво може да се ползва, защото у нас употребата му не е много популярна дакото в Близкия Изток и Индия употребата му е значителна и е известно като грамово брашно или бесан.
На първо място място може да се ползва изцяло като заместител на обикновеното брашно от тези, които имат непосимост към глутен - и/или в комбинация с други безглутенови брашна.

За тези, които нямат такива проблеми - може да се слага като добавка в обикновеното брашно в обем до 25-30 %. като по този начин се увеличават количествата протеини и фибри в печивото.
Подходящо е за направа на бисквитки, крекери, основа за пица или за хляб и питки.
За веганската или зеленчуковата пица е много подходящо като основа.

Служи идеално за сгъстяване на ястия, супи или сосове вместо обикновено брашно или нишесте.

Може да се ползва за паниране на риба или месо. Прави се панировка от нахутено брашно с яйца (подправки и т.н.), която може да се ползва както при пържене така и при печене (особено на пиле или риба, които получават хрупкава коричка).

От нахутеното брашно може да се направи и "качамак" като замести царевичното брашно, а съотношението брашно вода е 1:3-5.

Направа на хумус:

Направията е проста - брашното се сварява до желана гъстота като се ползват 100-а грама от него с около 400 мл вода. Като поизстине малко се прехвърля в блендер, добавят се 3-4 с.л. сусамов тахан, няколко скилидки чесън, сол на вкус, сока на 1/2 или 1 лимон (зависи от големината), 1-2 с.л. зехнин и се блендира. Сетне се прехвърля в подходяща съдина, ръсва пак със зехтин като може да се поръси с чили на люспи или магданоз и т.н.

Крекери по сицилиански:
около 200 грама брашно се сварява до гъстота с около 800 мл вода като в зависимост от желанието може да се посоли на вкус или да се сложи захар. Добавят се и 1-2 с.л. масло.

Ако се прави солено при варенето се добавят ситно нарязан магданоз, или зелен лук и се подправя с подправки по желание.
Сгъстената маса се излива в пластмасова бутилка и оставя за няколко часа в хладилника да стегне.
След това се нарязва напречно на кръгчета, които се пържат в много олио до зачервяване и след изваждането се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.

По същия начин се прави и сладкият вариант като може да се подправи с вания, канела или джинджифил.

Стават хрупкави и много вкусни. Получава се доста голяма количество.

ЗАБЕЛЕЖКА: При варенето на нахутеното брашно трябва да се бърка старателно, че има свойството бързо да загаря и залепва.

Заместител на яйцата при направата на палачинки:
едно яйце се заменя с 2 с.л. нахутено брашно смесено с 2 с.л. вода.

За това как се прави тесто от него или с неговата добавка няма да пиша (ясно е), но имайте предвид, че е по-хигроскопично от обикновеното брашно. Няма и да пиша, че от него могат да се прави парено тесто за еклери и т.н.

Направете си сами нахутено брашно и го ползвайте смело.

сряда, 18 октомври 2023 г.

Да оползотворим пулпата от сокоизтисквачката и не само

 


    В къщи много често се правят зеленчукови сокове със сокоизтисквачката. Поради едни причини по едно време почти през ден се правеше сок от червено цвекло, моркови и ябълки.
    
Много сокове правя и с блендера, когато бързам и не ми се почиства сокоизтисквачката. В блендера всичко се слага измито и добре почистено и се смила. За да е добър сокът най-често се прецежда, а отделената твърда част се изхвърля.
Със сокоизтисквачката нещата са по-различни: единствено червеното цвекло се слага добре обелено, а останалите плодаве или зеленчуци - само добре измити и нарязани на парчета.
Отделената в контейнера на машинката пулпа се изхвърля безапелационно.
Дори и при направата на доматен сок се отделя пулпа от кожичките, семенцата и др.п., която се изхвърля.
Всичко това беше до един момент преди години, когато взех и включих, че изхвърлям напълно годен продукт, който е добре изцеден, но е запазил в себе си всички витамини и полезни вещества.
В тези времена, когато всичко поскъпва, е много важно да умеем да икономисаме малко и да поевтиним разходите за храната си.
Оказва се, че по този начин изхвърляме по 15, че и повече % от изстисканите продукти.
    Преди да продължа просто искам да спомена, че подобни идеи съм давал в блога си, а именно -
    Как да си направим 
или пък 
или пък

и много други подобни, но да продължа:
    
    Поради това промених начина на изцеждане на зеленчуците, а и на някои плодове.
    Просто ги почиствам добре - примерно на морковите се маха несъедобната част и леко се остъргват с обратната част на ножа, на ябълките се махат дръжките и семенниците и т.н. 
    При пущането им в сокоизстисквачката - примерно, първо червеното цвекло и след приключа с него вадя пулпата му в отделна съдина и след това продължам примерно с морковите; процедирам по същия начин; сетне ябълките и т.н. Това почистване ти отнема буквално минутка. Когато е еднороден зеленчук, няма никакъв проблем. Особено благодатни са доматите.
    По този начин пулпата е отделена и отива за сушене. Изсъхва, особено в топлите дни, буквално за 24 часа. Съхранява се по видове в добре затварящи се буркани.

        Когато  правя сок в блендера, вече не прецеждам сока само през цедка, а в цедката слагам марля на 2-3 слоя и изцеждам максимално. Така пулпата губи много от течността и по-лесно съхне.

    Пулпата от ябълките като изсъхне може леко да се смели и става като брашно и може да се слага в сладкишите и какво ли не.

    За цяла година имаш буквално без пари срещу малко усилия страхотни добавкщи за супи, ястия и какво ли не още.

    Преди изцеждането на портокали или лимони добре ги накисвам в вряща вода и сетне измивам със сода. След изцеждането им, корите не изхвърлям, а с остро ножче изрязвам горната им част, нарязвам на ситно и сетне изсушавам. Съхранявам по същия начин в буркани.

    По същия начин се процедира и когато се правят разни плодови млека - например от овесени ядки, от бадеми и т.н. Отцената твърда част може да се изсуши се получават разни брашна и т.н. Писал съм доста.

    А знаете ли, че може да си направите и дори "Мляко" от семена на пъпеш?
     
Е, за днес стига. Досадих доста, но ако не Ви мързи, пробвайте! Сокове се правят непрекъснато и материал за сушене има винаги. Зимата също съхне, но по-бавно, а може и да се суши във фурната на 50С с вентилатор.