понеделник, 6 април 2020 г.

Палачинки с яйца


Ами направо съм в чуденка как да опиша тези ми ти палачинки. Палачинки без яйца няма - ще бъде всякакво друго изделие, но не палачинка. Ама тука идеята ми е съвсем друга и ще наложи да обяснявам:
Нещата са много прости. Всеки си прави тесто за палачинки каквото си харесва. Тука няма да давам съвети за това.
Отделно - в друга купа се разбиват 3-4 яйца с малко солчица.
Как се пекат палачинки също няма да обяснявам.
Но тук е разковничето - сипваме тестото за палачинките в загрятия тиган, но не изчакваме да се опече от едната страна, а просто да се стегне и да може да се обръща.В момента, в който обърнем палачинката с лъжица веднага обилно я заливаме с разбитото яйце и слагаме капак на тигана.
Малко като стегне отдолу веднага я обръщаме върху намазаната страна с яйцето и по същия начин обилно я заливаме с разбитото яйце. Тъй като е под капак яйцето леко се стяга.
Отново я обръщаме и отново заливаме с яйце. Така се пече до готовност ...
Нещо като яйчената "глазура" да се стегне.
Вадим върху кухненска хартия.
Не е необходимо да се мажат с масло.
Става нещо като "панирани" в яйце палачинки ...
Бедна Ви е фантазията каква вкуснотия се получава ...
В това време може да се направи и моментално сладко от замразени във фризера боровинки и да се поднесат палачинките с него.
А в комбинация с добавка на натрошено сирене просто стават закуска трепач.
Пробвайте, не е трудно, а вкуснотията е Дзверска ....

неделя, 5 април 2020 г.

Банички или гюзлеми на тиган


  Не обичам да публикувам неща в блога си дет десетки блогъри са се "проявили" и са открили "топлата вода", но това е нещо различно...
 Видял съм как всички правят банички на тиган и вероятно няма да изненадам никого с моя вариант, но все пак ...
Идеалният вариант е да се ползват оригинални одрински кори (ама оди до Одрин и си купи кило кори за левче ...). 
В момента на нашия пазар има "одрински кори" - дебели и дори запечени на сач.
Та да започвам и да не разводнявам ...
Една такава кора се реже като се оформя парче с размери приблизително 30 на 40 см. Понеже е суха, трябва да овлажни малко: как ли? Ами просто - 2-3 с.л. кисло мляко, 2- с.л. олио, малко водичка (1 -2 с.л.) и едно разбито яйце.
С тази смес се намазва кората с помощта на четка. Така омеква и може да се работи с нея по-лесно.
В друга купа се смесват намачкано с вилица сирене , яйце и мало кисело мляко.
В единия края на намазаната кората се слага от сместа и се нагъва на триъгълен плик.
Е те това няма как да го обясня, но мисля, че всеки знае как да го направи ...
Всяко такова пликче с намазва с помощта на четка с разтопено масло.
Е, бюджетният вариант е с топване на четчицата в олио ...
Взема се тиган с дебело дъно и бух върху котлона да заггрее яко.
Дъното мажем с масло и слагаме баничката. 
Затваряма с капак, а котлонът се намалява с 1/3 от силата му. 
Пече се три-четири минути. Капакът е кондензирал доста водичка, която се оцежда върху баничката и тя се обръща с лопатка. Отново се намаза с масло и се забравя за 3-4-5 минути (зависи от котлона).
Без бой си признавам, като разтопя маслото в него добавям щипка шарена сол ... Ароматът е убийствен.
В тигана могат да се пекат по два броя, иска се само мънинко умение при обръщането.
Впрочем, ако искате да направите лесни и мързеливи гюзлеми , се ползва само сирене за плънката и сгъването е като на пощенски плик.



Вадят се в чиния застлана с домакинска хартия и отново се намазват с овкусеното масло.
Захлупват се с с по-голяма чиния, за да се задушат.

Сетне се нарязват на парчетата и с сервират.

С айран, кафе или кой с каквото обича ...


Такива банички обилно поръсени с домашно сладко са невероятно вкусни - в случая едните бяха с крем мед, а моите с мармалад от пъпеш.

Пробвайте и в никакъв случай няма да съжалите.


Дзверско мезе за разбирачи


 Вече в блога имам няколко публикации на тема касапско мезе, но това е много по-вкусно сякаш, а и начинът на приготвяне е малко по-различен и затова го споделям.
 Както и при другите има само набор продукти, които са необходими, за да се направи, а количествата просто зависят от това колко народ ще замезва ... и колко ще си хапва.
 За 4-ма човека ориентировъчно: 1 глава лук и 3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно; 100 грама пушена сланина (или и бекон); 500 грама свинско месо от гърдите; 400 грама свински черен дроб; 100-а грама гъби в случая кладница); няколко сушени манатарки (които се накисват за кратко време в бърбън и нарязват на ситно); една сурова наденичката (около 200 гр.); 
В дълбок тиган се запържва нарязаната на кубчета сланина и като си пусне мазнинката се изважда. Следват нарязаните на кубчета гърди,лука и чесъна и се запържва до хубаво зачервяване на месото, след което се налива вода колкото да го покрие, намаля се силата на котлона и се оставя месото да си къкри около 30-а мин. - до пълно омекване и да остане на мазнина. Връщат се сланинките, пущат се нарязаните парчета сурова наденица и слез като промени цвета си, идва ред на гъбите. Те пущат малко водичка и като остане пак на мазнина се слага лъжичка червен пипер - желателно лютив. Идва ред на дроба, който предварително е бил почистен, нарязан на парченца и изкиснат (в кока кола, прясно мляко или просто вода с малко оцет).
Запържването на дроба продължава съвсем за кратко, буквално 2-3 минути - колкото да промени цвета си. 
Едва в този момент се слага и лъжица брашно, разбърква се, слагат се манатарките както са си с алкохола и се налива  малко водичка.
Течността трябва да е толкова колкото да покрие всичко.
Това е и момента, когато се осолява и опиперява на вкус. Освен сол и черен пипер, може да се добави и малко риган.
Вместо вода може да се ползва бира или бяло вино.
Обикновено слагам и малко доматен сок.
Оставя се да покъкри малко и да се сгъсти до желаното състояние.
Предпочитаме да е малко по-редичко, за да може да се отопява.
Поднася се обилно наръсено с магданоз и добавка на няколко люти чушлета.
Става невероятно мезе - трИпач.
Поднасям си с любимата салатка, наливам си питието и ... нека да спрем до тука.
Правете смело, мезето наистина е Дзверско и НАЗДРАВЕ!