събота, 28 март 2020 г.

Майонеза от слънчогледови семки


 Знам още преди да започна да пиша, че веднага ще се намерят поне 100-а човека, които ще ми обяснят, че това не е никаква майонеза, а е някакъв сос. Нека да запазят мнението за себе си и да пробват ако искат да хапнат нещо невероятно вкусно. А иначе са прави - това по-скоро е някакъв тип майонезен сос, но мога да гарантирам, че е Дзверска вкуснотия.
 Съставките са - сурово белено слънчогледово семе 100 грама; 1 скилидка чесън, меката  част на четвърт лимон, 2 ч.л. горчица - по една идея сол и черен пипер. А и да не забравя - около 100 мл олио.
 Изпълнението е направо елементарно - като при яйчената или млечната майонеза.
В купата на пасатора се слагат чесъна, горчицата, лимона, солта и черния пипер, както и 100 гр. слънчогледово семе и се налива филтрирана (или минерална вода), колкото да го покрие и се оставя така за известно време - за около 2 часа семето поема водата и набъбва.
След това започваме да пасираме.
Отначало е нещо ужасно - става някаква каша и започваш да си мислиш, че всичкото това начинание е празна работа. Никакво отказване - в един момент всичко започва да става кашеобразно. Ако е много гъсто, се добавят 1-2 с.л. топла вода ... 
Това пасиране отнема около 1-2 минути. Тъй като пасаторът ми е старичък (като мене), му давам малко почивка. След това продължаваме с пасирането като олиото се налива на струйка ...
При мене, на око, отне около 100-а мл олио, за да се сгъсти достатъчно.
Добавянето на още олио я сгъстява напълно достатъчно.
В процеса на пасирането слънчогледовото семе така се смила, че изобщо не се усеща.
Абе става си точно като майонеза и то много вкусна.
Ако не знаеш от какво е направена, в никакъв случай няма да познаеш, че е основно от слънчогледово семе.
Впрочем, нямаше да съм Я, ако не бях пробвал и стандартния вариант: едно яйце и всичко останало, както го описах. 
Е, те това си е направо истенската майонеза - специално за критиците.
Та с тази яйчено-слънчогледовата направих една уникална салата - намачкани варени картофи, обезкостена и почистена пържена риба и доста подправка.
Стана направо Дзверски убиец-мезе към водката.

Та да взема да се довърша - тази майонеза е много по -полезна и наистина много вкусна.
Призовавам и най-големите скептици да вземат да пробват и тогава съм готов да коментирам ...
Така че пробвайте и се наслаждавайте на нещо наистина много вкусно. Дори руска салата да направиш става невероятна.
Мога само да кажа Пробвайте - ще очаквам някой смелчак да се е престрашил ...

Лесни и крехки свински ребра на фурна


 Като казах лесни малко поизлъгах - това са най-мързеливите за направия свински ребра за направия, ама в заглавието не върви да напиша "мързеливи" ...
 Най-хубавото им е в това, че не се цапат каквито и да е съдини и подготовката им отнема не повече от 5 минути. 
 За 4-6 порции са необходими около 1,5 кг свински ребра, които вече сме купили от месарницата. Прибираме се в къщи и си вадим подходяща тавичка, в която ще ги печем. Ребрата се нарязват по дължината им и се слагат в тавичката. Овкусяват се със сол, червен пипер (сладък, лютив и/или пушен), черен пипер, както и други любими подправки. Омазняват се с малко олио, разбъркват се на ръка, сипва им се малко вино (1/2 чашка), или бира и тавата се завива с алуминиево фолио. Тавата заминава в хладилника за 24 часа.
 Вади се два часа преди печенето - нека да стане на стайна температура.
  Печене за поне 2 часа на 160С.
 След като минат тези два часа, се сещаш за тавата и че трябва да се направи финалния щрих като в една купичка се смесват 1-2 с.л. мед с толкова соев сос, 1 ч.л. горчица и толкова червен пипер. Който иска, може да добави и кетчуп или пък да ползва готов BBQ сос.
Тавата се вади от фурната, фолиото се маха, ребрата се обръщат на другата си страна и се намазват с подготвената смес.
Допичането се извършва поне на 220С за още около 40-а минути.
Ако съвсем не ни мързи, можем да извадим тавата и отново да повторим процедурата с намазването.
От там нататък е ясно - тавата и мезето на масата като не се забравя и хубавото вино.
Задължително поднасям на масата и едно бурканче пикантен мармалад пипероне.
Ребърцата стават много крехки, месото само си пада от костите и направо се топи в устата. А комбинирано с пиперонето просто става дзверски вкусно.
Внимание! Всичко това има само един дефект - носи много на питиета и трябва да се внимава.
Е, не излъгах - една единствена съдина, цялата врътня около подготовката им е максимум 10 минути (с направата на соса за намазване по време на печенето). 
Могат да се направя и от най-неизкушения в кухнята.
Пробвайте и няма да съжалите и да не забравя НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 26 март 2020 г.

Пилешки дробчета почти по селски


  В последно време, може би от 2-3 години, в къщи пилешко месо не влиза - предпочитам пуешко или патешко. Изключение правят полешките дробчета заради високото съдържание на витамин В12 и някои други полезни неща в тях.
 Независимо от това, винаги предварително ги изкисвам в хладка вода, която сменям няколко пъти. След това ги подсушавам с кухненска хартия.
 За 3-4 порции са необходими около 500 грама дробчета, 2 глави лук (обелен и нарязан на ситно, но може и на едро)- носи и няколко стръка зелен лук; 3-4 скилидки чесън; 1 ч.л. захар; 1 дафинов лист; черен пипер и сол на вкус; 1 ч.л. червен пипер; 2/3 ч.ч. бяло вино (може да се замени и с бира, въпрос на предпочитание); За сервирането - домат, магданоз.
 Изпълнението е невероятно лесно и бързо: 
 В тиган се затряват добре 1 с.л. масло и 1-2 с.л. олио (зехтин за предпочиттане) и подсушените дробчета се запържват на части буквално за 2-3 минути - колкото да променят цвета си и се вадят в друга съдина.
 В същата мазнина се запържват чесъна и лука и като започнат да променят цвета си, се слага захарта и се оставят леко да се карамелизират. Слага се и цървеното пиперче и всичко се погасява с виното. Слага се и дафиновия лист и след като поври 2-3 минутки се връщат дробчетата. Сол и черен пипер на вкус и котлонът се изключва като тиганът се оставя върху него и се покрива с капак.
 Не изчаквам сосът да се поизпари или сгъсти, защото ни харесва да го има и да се топват залъчетата препечена филийка в него.
 Сервират се с нарязани домати и обилно поръсени с магданоз.
 Цялата врътна е 10-а минути за подготовка и максимум 15-а минути за приготвянето, а разелтатът е невероятен. 
 Става невероятно мезе, а ако има и в добавка варени картофи или картофено пюре, си е направо и готова вечеря.
 Да не пропусна за финал - НАЗДРАВЕ!