Рядко показвам сладкиши, но този е просто уникално лесен за направия, не изисква какъвто и да е майсторлък и най-важното - много здравословен и при това без глутен.
В този вариант ще го дам с основен продукт ябълки, но сетне ще направя и допълнения.
Необходимите продукти са:
2 ябълки;
3 яйца;
1 или 1 и 1/2 ч.ч. овесени ядки;
по 1 пакетче ванилова захар и бакпулвер, както и 1 равна с.л. канела;
2 с.л. мед и 2-3 с.л. олио;
Изпълнението е направо елементарно:
Ябълките се почистват и настъргват на ренде в подходяща купа. В купата се слагат яйцата, канелата, ваниловата захар и меда.
С блендер овесените ядки се смилат на брашно - като за начало поне 1 ч.ч. Сипват се при ябълково-яйчната смес, добавя се бакпулвера и всичко се омесва с лъжица.
Трябва да се получи смес с гъстотата на тази за кекс. Като гребнеш с лъжицата, от нея да се стича с леко затруднение.
Всичко зависи от сочността на ябълките - колко сок са пуснали, от големината на яйцата и т.н.
Затова може да се наложи да се смелят още овесени ядки.
Понеже ябълките бяха сочни, а яйцата от най-големите XL, си отиде направо чаша и половина смляни овесени ядки.
Докато се прави сместа, фурната се включва на 170С да загрява.
Подходяща тавичка с размери 25х25 см се застила с хартия за печене. Най-лесно става като хартията предварително се намокри, намачква и сетне много лесно заема формата на тавичката.
Сместа се изсипва в тавичката и заминава да се пече за около 30-а минути във фурната. След първите 10-15 мин. може да се намали на 160С.
Пече се до хубаво зачервяване, но всеки знае, че може и да се провери със сухо шишче.
След изпичането се вади, изчаква се да поизстине, отлепва се от хартията за печене, нарязва се на подходящи парчета - квардатчета, ромбчета и т.н.
Може да се поръси с пудра захар, да се поднесе с топка сладолед. Всичко е въпрос на въображение и желание ...
Впрочем, в интерес на истината, това просто е базова рецепта:
Ябълките могат да се комбинират с настъргани моркови; могат да се заменят с намачкани банани;
Овесените ядки може да се заменят с мюсли с плодове и ядки, или пък да се смелят с ядки по желание;
Медът може да се замени със захар - обикновена, кафява; Количеството е на вкус, но замяната не е желателна.
Впрочем рецептата я знам от Чедото и заслугата е нейна.
Впрочем рецептата я знам от Чедото и заслугата е нейна.
Правете смело: Щом аз го мога, няма начин и Вие да не можете.