четвъртък, 30 септември 2021 г.

МАНАСТИРСКА НАДЕНИЦА

 


   Тази година по обективни причини рядко публикувам каквото и и да е в блога си. Все едно, че съм го "зарязъл" - до днес са 15 публикации за цялото това време, но в конкретния случай не мога да се сдържа и ще споделя една рецепта специално за месоядните ...
    Преди доста време от един манастир - Араповския, бях купил вакумирана свинска наденица. В църковкото магазинче едно любезно девойче ме предупреди, че не трябва да се пече или пържи, а трябва да се резва тънкофайски и да си се "прокарва" с хубаво червено вино - желателно от тяхното.
    Купих едно пакетче - с две наденички вътре (15 лв за кило) и направо забравих... По наши си причини, хапването на колбаси от доста време в къщи е ограничено до минимум. 
    Преди около два месеца за моя рожден (напук на всички здравни проблеми и лекарски забрани) решихме да се "отпуснем" и пробвахме манастирската наденица. Беше невероятно вкусна, но и наистина леко соленичка-дори за моя вкус... И в интерес на истината, си искаше доста винце.
    Хапнахме си (еле Я) с голям кеф и сякаш напук на съдбата и на всички забрани, вкусът й не ме напусна и преди дни реших да се "пробвам" да я направя ...
        Веднага и без бой си признавам, нямах представа как се прави - имах два маркера - свинско и много сол.
    В типичния мой стил започна едно голямо търсене в Чичко Гугъл за начините на приговяне на месо по манастирско, както и ровене из стари разни книги. Излишно е да обяснявам, че в манастирите през вековете са се "родили" най-добрите рецепти за сирена, меса, туршии и др.п.  Та ми дойде една хрумка предвид начините на запазване на месото преди стотици години - само в сол. 
    Стига с приказките, нека да обясня какво направих.
Заради експеримента реших да направя малко количество- не повече от две кила. Купих 1,6 кила свински свински гърди и 700 грама по-тлъст свински врат. От гърдите отделих ребрата за печене, а останалото "натиснах" да режа и кълцам. На времето не са имали машинки и всичко се е кълцало - като ще е гарга, да е рошава. Месото леко се замразява, сетне се реже на ивички, на кубчета и сталателно се накълцва на ситно. 
На когото не му се играе с ножа или саатърчето, може да го смели на най-едрата решетка или на бъбрека на машинката.
За две кила не е кой знае какво усилие да се накълцат. Дори е забавно докато си пийваш от питието.
И така месото е накълцано и претеглено. В случая излизи в този вид 1,6 кила. Бърза сметка и следват солта (40:60 нитритна и обикновена), черен пипер, кимион, витамин С. Точните количества ще дам в края на писанието.
Следва хубаво омесване - до лепкавост на каймата и сетне разделянето й на две равни части.
В една добавих малко чубрица (ако имах праз, щях да сложа от него), както и малко сушен лук на гранули.
В другата добавих пушен червен пипер и малко лютив червен пипер.
Като се прави експеримент, нека да е изцяло такъв.
Следващата стъпка е ясна - свинските черва се накисват в хладка вода с малко лимонов сок до хубаво омекване.
Следва пълнене с шприца и връзване.
Тук таме се наложи леко надупчване с игла да излезе излишният въздух, тъй като тук таме се получиха "джобчета".
На снимката ясно се вижда - вляво са тези с червения пипер, а вдясно - онези без.
До тук всичко е направо ясно и лесно. Нищо ново под слънцето, но следващата ми стъпка беше "черешката на тортата".
Една 10 л туба за вода биде разната на около 25 см от гърлото, горната част надупчена с ножа на доста места, като и на капачката не й се размина якото дупчене.
Горната част с капачката надлу се поставя в другата част на тубата, както е показано на снимката.
Преди поставянето им, наденичките леко ги попритеснах с ръка - да се посплескат малко.
Следва насипване на едра морска сол в гърловината на бутилката, нареждане на наденички, засипване със сол, пак наденички, пак сол и завършек от сол. Отидоха цели 2 кила морска сол.
Цялата тази конструкция се покрива със стреч фолио и се оставя на спокойствие  поне за 48 часа. 
В конкретния случай, престоя така точно 60 часа.
На дъното на на долната туба се отцежда доста течност - направо не мога да кажа какво е. В общи линии е адски солена и доста неприятна на мирис.
В един момент дори ми мина през главата мисълта, че всичко е станало леш.
Следва вадене на наденичките и поизбърсване на солта от тях.
Отделената течност, премерих в разграфена съдина - излезна точно 500 мл.
Наденичките измих старателно на течаща вода, подсуших и претеглих - 1,250 кг.
Наредих ги на саръка и оставих на сянка да се отекат добре от водата и да подсъхнат.





Това е след 6 часа подсъхване - доста сол е започнала да избива отвън.
Но все това бе моментът на истината.
Последва обелване на наденичката - тази на снимката излезе 150 грама.

Последва рязването на наденичката - твърда, все едно, че е съхнала поне 20 дни.
Държи тънкофайската форма, аромат много приятен.




Последва дегустацията - наистина с доста хубаво червено вино. 
Тази вдясно е т.нар. манастирска, а тази вляво е друга - да се ползва за сравнение.
В интерес на истината е соленка, но не чак толкова.
Вкусът е невероятен - изнендващо приятен и съвсем леко се усещат подправките.
Признавам си, не съм изпитвал такова удоволствие от вкуса от много различни видове сурово сушени колбаси.
Ако не ги бях правил с двете си ръце и ако не знаех, че от момента на накълцване на месото до нарязването им са минали само три дни (от петък вечерта до понеделник вечерта), нямаше и да повярвам ... щях да си мисля, че има някаква голяма измама.
Тука са на саръка - два дни по-късно - в сряда. Избила е яко сол по тях. Направо все едно, че са яко заразени с благородна плесен.
Последва добро измиване, подсушаване и вакумиране две по две. И съхранение в хладилника. Не че ще оцелеят дълго.
За финал-съставките:
за месото вече писах, но може би трябва да се сложи и малко сланинка - около 15-20 % 1поради липса на такава не ползвах).
Подправките са за кило: 14 грама сол (препоръчвам 10 грама) - поравно нитритна и готварска; 5 грама прясно смлян черен пипер и 3 грама кимион, 0,5 грама витамин С и 1 ч.л. балканска чубрица. Това за базовата наденица.
За втория вариант -добавка на 1 ч.л. сушен лук на гранули, 5 грама пушен червен пипер и 3 грама лютив червен пипер.

Резултатът - дзверска вкуснотия и при това само за три дни. Това е възможно най-бързата наденица, която съм правил.
При направията съм се ръководил от това, че в миналото не са разполагали с толкова много подправки, а основно се е овкусявало със сол и подправки от полето.
Предполагам, че съхранението е било в качета със сол, а след това се е вадила, изкисвала за кратко във вода и хапвала с доста винце. Ама това си е мое предположение.

Както и да е, важен е резултатът и затова казвам правете смело и НАЗДРАВЕ!

П.П. Няколко дни по-късно:
Препоръчвам (вече от личен опит) преди употреба цялата наденичка да се слага поне за половин час в газирана или обикновена вода, за да се пообезсоли малко. Чак сетне след подсушаване да се обели и реже. Това е за тези, които не понасят соленото.

П.П. една седмица по-късно
Без оглед на температурите тези дни - наденичките ги оставих на саръка на терасата (остъклена). За тези 7 дни направо яко се покриха със сол - повтвърдиха се напълно достатъчно и загубиха около 40% от първоначалното тегло.
Последна корекция на рецептата - от 24 до 36 часа максимум в солта. 
Сетне задължително измиване до чисто и вакумиране.
След вакумирането - преди консумация - проба и евентуално изкисване.
Последно изречение - уникален вкус, невероятен аромат - особено тази с пиперите. Наистина по-сполучлива от обикновените сушеници.
Единствен косур - солеността, която се преодолява лесно с изкисване за известно време. Затова и препоръчвам минимално количество сол при направията, но всеки сам ще прецени като пробва ...

Нарочно, в името на експеримента, оставих две парчета да си висят на терасата почти 20 дни, независимо от времето. Бяха станали само сол отвън поне 1-2 мм слой.
Изкиснах ги за 24 часа във вода - водата беше отровно солена, но самите те, не. И ги вакуумирах.
Това е третата част от експеримента - като ги резна, ще докладвам отново.

Определено заявявам, това е най-успешното домашно изделие, което се прави невероятно бързо.



НАЗДРАВЕ!

26 коментара:

  1. Благодаря,ще се пробва,ще се радвам по нататък да направиш класическа луканка и как да я запазим в червения цвят как е на магазина.

    ОтговорИзтриване
  2. В блога има доста рецепти за луканка

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей! Получило се е страхотно. Толкова, че сега птивам до магазина за месо. Ще опитам да направя кайма (в моя случай я искам само за готвене) и тези наденички. Дано ми се получи. Един въпрос: вит.C половин грам ли се слага? И течен ли? И в каймата за готвене също ли се добавя лед? Извинявям се за може би глупавоте въпроси, но ще пробвам за пръв път машинката за мелене на месо, начинаеща съм. :) Благодаря предварително!
    Поздрави! 😊

    ОтговорИзтриване
  4. Витамин C може да бъде и течен може и на таблетки които се счукват. В каймата за готвене не е необходимо предварително да се слага вода

    ОтговорИзтриване
  5. Ееее Дзвер този път удари десетката!
    Задължително ще пробвам.
    А инсталацията ти за осоляване доказва изобретателноста на българина. )))
    Преди малко завърших една партида с комбинация на месо и кашкавал за варене и съм малко объркан за нужното количество на витамин С.
    В стандарт Стара планина за варени колбаси дават 0.050 кг аскорбинова к-на, което съвпада с твоето количество. В същото време Иван Захариев дава едни други количества и обяснява процеса. Ще го цитирам:
    “ Нитритът обаче преминава в азотен окис само в кисела среда в присъствието на редуктори , като аскорбиновата киселина и нейните соли. Киселинността , т.е. понижението на рН стойността, се регулира чрез добавката на въглехидрати. Те служат като енергиен източник на наличните микроорганизми, които ги разграждат до киселини. Нитрозомиоглобинът, обуславящ специфичения червен цвят, се образува в отсъствието на кислород и протича по следния начин:

    NaNO3 денитрифициращи бактерии NaNO2
    ====================>
    NaNO2 киселина HNO2
    ======>
    HNO2 редукция NO
    ======>
    NO + миоглобин =======> NO – миоглобин

    Тази реакция обаче в присъствието на кислород води до образуването на тъмен цвят – метмиоглобин. Аскорбиновата киселина ,позната като вит.С, и нейната натриева сол, се използва поради нейните свойства на редуктор. В мускулната тъкан тя предпазва миоглобина от окисление в суровите продукти. При влагането на големи дози аскорбинова киселина може да се стигне до влошаване на оцветяването поради това ,че една част от нея се окислява, отдавайки електрони на мускулните пигменти. Максималното ниво на аскорбиновата киселина , вит.”С” е 20 mg /kg. ”

    ОтговорИзтриване
  6. Допълвам - 0.050 кг е на 100кг месо.

    ОтговорИзтриване
  7. Тъй и тъй ме е хванала графоманията, да попитам още нещо. В рецептите има едно 24 часово излагане на луканките на стайна температура. Това ли е така нареченото изчервяване и в този момент ли настъпва процеса от по-горния ми пост? Или още при престояването в хладилника се задейства процеса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Василе, късно "хванах" коментарите ти. Много са уместни. Само за аскорбиновата киселите - не повече от 0,5 грама на кило месо. Не знам кой какво е писал, но това е стандарта, утвърден от БДС и го приемам като правилен.
      24-часовото "излагане" на стайна температура е точно това - да може да се активира нитритната сол и да се получи желания ефект. Все пак не съм технолог, но това е основния принцип.

      Изтриване
  8. Здравейте, какъв калибър на червата използвахте?

    ОтговорИзтриване
  9. Ще отговоря на първия си въпрос. Вероятно има грешка в блога на Захариев, защото в книгата му “Наръчник на технолога” след същия цитат е дал максимално количество на витамин С (аскорбинова к-на) - 470-500мг/кг.
    Отговорът на втория въпрос оставям на теб. Наистина ще е полезно да се изясни този етап от технологията. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. по-горе ти отговорих за аскорбиновата киселина - 0,5 грама/кг

      Изтриване
  10. Благодаря ви за новата рецепта!Ще я изпълним с удовоствие!Очакваме вашите изяви и бог да ви пази!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сега ще коригирам рецептата - не повече от 36 часа в сол

      Изтриване
  11. Здравейте,много ще се радвам ако направите салам Милано,нещо не намирам рецепта.Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. имам италианска рецепта, но не съм я пробвал поради липса на време. Мога да я потърся, но нещо, което не съм пробвал не мога да препоръчам

      Изтриване
  12. Ок,а случайно да знаете от къде мога да намеря течен дим или пушек незнам кое е правилното?

    ОтговорИзтриване
  13. Течен Дим можеш да си поръчаш при
    ЕТ Данко Бургас

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте.Бих искал да попитам дали тази рецепта може да се изпълни с хартия за печене вместо с черва и ако е възможно - дали ще има ефект от полагането в морска сол?

    ОтговорИзтриване
  15. не мисля, че ще получи с хартия за печене. Просто "изолацията" е много голяма и солта няма да стигне до месото.

    ОтговорИзтриване
  16. Ще се пробва със сигурност,само да захлади малко времето!Благодаря за идеята!Иначе по подобен метод,с равни количества сол и захар колага правеше филета сьомга без кожа.Засипването на перфорирана тавичка,за да може да отцежда.За два дни се получаваше уникален вкус и цвят,мезе за водка трепач!

    ОтговорИзтриване
  17. за сьомга вероятно работи със захар, но тук я намирам за неподходяща. Това с тавичката с дупки е добра идея. А инак не е необходимо да чакате захлаждане- времето не му се отразява. Пробвах и в много топло време и пак става.

    ОтговорИзтриване
  18. Направих ги!
    Половината с всички подправки, а в другата половина сложих праз. Излезнаха 12 броя. За осоляването отидоха 4 кила сол, която изхвърлих след процедурата. Малко модифицирах твоя уред за осоляване. Имах две кутии 22х27х10 см от сурови луканки, купувани преди години. Едната я надупчих със замба и за да се отделят една от друга си отрязах две летвички като дистанционери. Поради това, че не си пресметнах свободното време стояха в солта 48 часа. Извадих ги и след измиване и подсушаване отидоха на съръка.
    Тук идва чуденката. Хем пишеш, че ги сушиш няколко дни, хем в послеписа препоръчваш веднага вакуумиране. И се обърках.
    Естествено не изтърпях и резнах няколко тънкофайски парченца от тази без праз. Наистина вкусът е убийствен, но и солеността си я бива. За хора с ниско кръвно. )))

    ОтговорИзтриване
  19. Е няма чуденка. Бил съм неясен - в името на експеримента няколко оставих да поизсъхнах ден два, а другите добре измити - вакуумирани. Все пак трябва да има база за сравнение. А тези 48 часа и на мен ми дойдоха в повечко, че се налага сетне поизкисване от солта. А за вкуса, не се съмнявам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една седмица по-късно. След 48 часа в сол и сушене пет дни. На третия ден се покриха със сол и реших да ги измия и обезсоля. След три часа във вода, съдържанието на сол спадна драстично и след подсушаване ги сложих в пресата за една вечер покрити с домакинска хартия. Тези с праз изсъхват по-бавно. Днес ги вакумирах и са в хладилника.
      В резултат дзверски вкус, особено тези с праз. За вкуса допринася и 20% сланина, която сложих по твоя препоръка.
      Още веднъж ти благодаря за полезните рецепти и съвети.

      Изтриване