петък, 17 септември 2021 г.

"Славянски" гювеч с месо от пушени кокали

 

Съжалявам, че снимката не е съвсем фотогенична, но като вадиш такова ястие от тавата топло топло и го сервираш веднага с всите му аромати, няма как и да го "подредиш" за снимка.
Ще кажа, че който е измислил този славянски гювеч е бил направо гениален, защото е само една идея, която може да се надгражда и да се прави в десетки варианти. Основните съставки са ориз и домати и от там нататък всичко е надграждане - свинско месо, други зеленчуци и т.н.
Правил съм различни вариации, които може да видите в блога, с уговорката, че никоя не е по стандартната рецепта за славянски гювеч.
Така, да започвам с моя вариант и продуктите, които ползвах: 1 голям морков, 1 голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън, един резен целина (корен) около 1 пръст дебел, 1 червена и 1 зелена чушки, 1 ч.ч. домати, 1 ч.ч. ориз; подправки - сол, черен пипер, джоджен и магданоз. 
При нас продават пушени кокали по 2,50 лв за кило и които имат ограмно количество месо и доста често си ги купувам - изрязва се част от тях за мезе, другата отива за готвене.
Та в случая едно кило такива кокали, които се сваряват в мултикукъра до окапване на месото от тях. Месото се отделя и накъсва, а бульонът се прецежда през кухненска хартия.
Всички зеленчуци се измиват, обелват и нарязват на ситно. Обелките не се изхвърлят - стават на бульон.
Оризът се измива и оставя да се изкисне поне за 30-а минути в студена вода- много пъти съм писал защо.
В подходящ за фурна тиган в 2-3 с.л. зехтин и 2-3 с.л. от бульона се задушават лука, чесъна, морковите, целината. След това се добавят ориза, доматите, месото и приблизително 2 ч.ч. от бульона от варенето на кокалите и малко вряла вода. Следват подправките и всичко се оставя да покъкри поне 30-а минути на половината сила на котлона.
След това се пече във фурната за около 30-а минути на 180С - колкото оризът да си "попие" течността ... 






Сервира се с млечно-чеснов сос , а по желание леко олютен със ситно настърган джинджифил...
Само предупреждавам - дзверски е вкусно и не може да се устои да се изчака да поизстине - да пази форма, а направо се сервира топло топло.

А ароматът на пушеното месо просто е неустим ... Все едно, че е готвено на жив огън - като в ония стари години от детството.
Правете смело. Напълно бюджетно - всичко изилиза малко повече от 4 лв и е достатъчно за поне 6-ма.
НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар