неделя, 27 юни 2021 г.

МЕД ОТ СМОКИНОВИ ЛИСТА

 


     Не, определено не се шегувам - тука наистина става дума за мед и за смокинови листа.
    В блога ми има две рецепти с листа от смокиня - за сок от смокинови листа и за "фалшиво" смокиново сладко.
    Нямам и намерение да пиша за многото ползи от смокинята и смокиновите листа и че са направо едно чудодейно природно лекарство - всеки може да прочете за тях из интернет.
    Всяка година си правя сок от смокинови листа - никак не е трудно да се направи, но ... Има едно голямо ",НО..." - огромното количество захар. Стандартната рецепта е на един литър течност - цяло едно кило захар. За мен това си е направо отровна концентрация. Па и не напразно наричат захарта "сладката бяла смърт", а и определено мисля, че голямото количество захар направо "убива"  ползите от смокиновите листа.
    Поради тази причина и някои други се замислих доста как да направя така, че сокът да стане максимално полезен. 
    Та така де и да си дойдем на думата и да споделя какво направих и то в два варианта:
    
Вариант 1:
30-а смокинови листа добре се измиват, слагат в подходяща съдина, заливат с 1 л вода, добавя се един наразян на 4-ри лимон и се вари приблизително час. Оставя се да поизстине и добре се изцежда с ръце. Отделеният сироп се прецежда и връща в тенджерата и се вари на слаб огън още около час - докато се редуцира на 1/3. Оставя се да изстине до около 45 градуса и в него започва да се добавя мед (предпочитам медът да е захаросан) и да се разбърква до пълното разтапяне на меда.
Количеството на меда зависи от вкуса и сладостта, която се търси, но в случая пое точно един буркан мед.
Сетне се пълни в бурканчета или шишета.
Вариант 2:
Същата процедура по варенето, но когато листата омекнат се пасират леко с пасатора.
След изцеждането и прецеждането през цедка, в процеса на варенето се добавя 1 пълна с.л. пектин и пак се вари до редуциране на течността на 1/3. 
Следва процедурата с разтапянето на меда в сиропа и затварянето в подходящи съдинки.
В този случай се получи доста гъста консистенция - като на меда и може да се може върху филия.
Замислям се да направя още една партида като при пълненето в бурканчетата дбавя и орехови ядки.
Двата вида се различават ясно на снимката - вляво с леко пасираните листа, а вдясно - само прецедените.
В действителност това си е мед, съвсем леко разреден в едини случай, а в другия и с неговата консистенция, но с вкуса на смокините и с всичките им ползи.
Обяснявам и защото трябва да се изчака концентрираният сироп да поизстине до 40-45 С. Ами простичко е - при нагряване над 60С или малко повече натуралният мед губи полезните си качества и се разлага на някакви захари.
Така че това си е направо чист натурален мед с ползите от смокиновите листа.
Може да се разрежда на сироп, може да се слага в чая, може да се хапва като мед с лъжичката и т.н.

Пробвайте, става лесно, а за вкуса може и да не се съмнявате.



        

Няма коментари:

Публикуване на коментар