Направо се изненадах, че в блога ми няма и една рецепта от любимата ми сръбска скара. Преди години като пътувах често и минавах през Сърбия, беше задължително да спрем и да хапнем някаква вкуснотия на скарата - задължително чивапчики или ущипци, а за разнообразие и плескавица с лютичко и плънка.
И не само, че сме спирали, ами съм отделял и сума ти време да разговарям с майстора на скарата. Който е пътувал в ония години, знае, че скарата беше изнесена навън и пред тебе всичко се майстори, оформя и пече.Като го похвалиш "братото", като му поръчаш една биричка и като отвори една ти ми голяма уста да бъде скромен на похвалите ти, направо всичко си обясняваше чилякът. И то с кеф, особено ако не се правиш на умен и знаещ, ами на пълен профан, който няма да му "крадне" тайната рецепта, а просто го хвали за вкуснотията.
Типичните ущипци, които съм хапвал там са само от телешко (говеждо) месо, но често ги правят от кайма смес и задължително с люта чушка и чесън. Подправките иначе са "обрани" - сол и черен пипер. Понякога пушен червен пипер. В много от вариантите добавката са кашкавал - натърган или нарязан на ситни кубчета, и свински гърди - най-често пушени, нарязани на ситно.
Най-добрите ущипци, па и всякаква скара, става на скара с дървени въглища, но това е идеалния вариант. Могат да се опекат и на газово барбекю, електрическа скара или грил тиган, че и биля на скарата във фурната (с тава вода от долу).
А защо ущипци? Ами много просто, майсторът щипва от каймата с омазнена ръка и оформя нещо като кюфте или кебапче с ръка като го стиска каймата с пръстите си. Така че можеш да видиш ущипци наподобяващи кюфте или пък голямо кебапче... Нормално един "ущипец" е около 80 грама, но съм попадал и на доста големи ... Направо гигантски - зависи от "лапата" на майсторЯ.
-500 грама телешко или говеждо смляно
-350 грама свинско от плешката или бута смляно
-100 грама свински гърди, т.нар. бекон - може и суровосушен и пушен, но пресен е идеален - също нарязан на ситно
-100 грама наситно нарязан кашкавал
-1 главичка лук, на 1 ч.л.ситно нарязан и поне 2 скилидки чесън или наситно или пресован
-1 люта чушка почистена от семената и нарязана на ситно
-за подправяне - 1 ч.л. прясно смлян черен пипер и около 15 грама сол (за солта е ясно - тя зависи от вкуса, може и малко повече), както и 1 ч.л. лютив червен пипер.
Идеално се получава, ако се добави и една печена червена чушка, също нарязана на ситно ии смляна заедно с месото.
В моя вариант си купувам месото, добре го охлаждам - почти до замразяване и смилам на по едрата решетка. Омесва се с подправките и осталите съставки, както и със 100 грама лед и заминава във хладилника поне за един ден.
За тези, които нямат машинка за мелене на месо, идеална работа върши и т.нар. чопър, но месото нарязано на ситни кубчета се блендира на порции по 200-а грама, на 3-4 импулса по 10-15 секунди. Така се смила, а не става на каша.
Скарата се загрява яко (или грил тигана застлан с хартия за печене), каймата се премесва още веднъж и с намазнена ръка се откъсват парчета от каймата - каквото излезе и с каквата форма се получи. Пекат се до готовност - по около 3-4 минути от всяка страна.
Могат да се сервират с доматена салата, зелена салата, картофи, картофено пюре и т.н.
Дзверска вкуснотия. Носи на пиене и да не забравя - правете смело и НАЗДРАВЕ!
ЗДРАВЕЙТЕ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪМ ЩАСТЛИВ ЧЕ ПАК ВИЖДАМ ВАШИ ПУБЛИКАЦИИ. НАДЯВАМ СЕ ВСИЧКО ДА Е НАРЕД С ВАС. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА НИ РАДВАТЕ И ДА СТЕ ВСЕ ТАКА КРВАТИВЕН И АВТЕНТИЧЕН. БЪДЕТЕ ЗДРАВ И ЩАСТЛИВ.
ОтговорИзтриванеБраво Бате
ОтговорИзтриванеКакво да кажа освен наздраве
ИзтриванеМалко здравословни проблеми но ще се оправим силна храна хубаво питие здраво здраве
ОтговорИзтриванеКъсмет и здраве Ви пожелавам,липсвахте ми и се чудех къде изчезнахте.Радвам се да Ви чета отново-полезно и приятно поднесено четиво!Успех!
ОтговорИзтриванеМога да кажа само едно голямо благодаря
ОтговорИзтриванеАдмирации за мастър шеф.
ОтговорИзтриванеКакъв майстор домашен любител на вкуснотиите това съм
ИзтриванеМного се радвам, че отново се срещам с изкуството на голямата кулинария! Пожелавам Ви крепко здраве, студено питие и пододящо едине! Само така се преодоляват всички болести.
ОтговорИзтриванеИмам нужда от подобно пожелание благодаря
ИзтриванеМного се радвам,че пак сте добре и чета судоволствие новите ви кулинарни предложения!Желая ви много здраве и бог да ви пази!
ОтговорИзтриванеБлагодаря. Понатрупал съм доста неща и се надявам да видят "бял свят" в блога.
Изтриване... и не само ;) По стила на писане .. ТИ СИ !
ОтговорИзтриванеНедей да си "правиш дълги почивки" и БЪДИ ЗДРАВ !
Продължавам "летописа" от юни с две рецепти ... но какви ;)))
Много се радвам, че се завърнахте! :)
ОтговорИзтриванеДобре завърнал се Дзвер! Надявам се в добро здраве. Липсваше ни.
ОтговорИзтриванеОт много време се каня да направя ущипци и тази твоя рецепта ми дойде много добре. Реших да следвам рецептата стъпка по стъпка и резултатът е невероятен. Благодаря ти, че споделяш с нас майсторлъка си!
Благодаря, Васко. И за доверието и за добрите думи. Имам си проблеми, но ще наваксам с публикациите.
ОтговорИзтриване