вторник, 29 юни 2021 г.

УЩИПЦИ - бестселърът на сръбската скара

     

        Направо се изненадах, че в блога ми няма и една рецепта от любимата ми сръбска скара. Преди години като пътувах често и минавах през Сърбия, беше задължително да спрем и да хапнем някаква вкуснотия на скарата - задължително чивапчики или ущипци, а за разнообразие и плескавица с лютичко и плънка.
        И не само, че сме спирали, ами съм отделял и сума ти време да разговарям с майстора на скарата. Който е пътувал в ония години, знае, че скарата беше изнесена навън и пред тебе всичко се майстори, оформя и пече.Като го похвалиш "братото", като му поръчаш една биричка и като отвори една ти ми голяма уста да бъде скромен на похвалите ти, направо всичко си обясняваше чилякът. И то с кеф, особено ако не се правиш на умен и знаещ, ами на пълен профан, който няма да му "крадне" тайната рецепта, а просто го хвали за вкуснотията.
     
  Типичните ущипци, които съм хапвал там са само от телешко (говеждо) месо, но често ги правят от кайма смес  и задължително с люта чушка и чесън. Подправките иначе са "обрани" - сол и черен пипер. Понякога пушен червен пипер. В много от вариантите добавката са кашкавал - натърган или нарязан на ситни кубчета, и свински гърди - най-често пушени, нарязани на ситно.

        Най-добрите ущипци, па и всякаква скара, става на скара с дървени въглища, но това е идеалния вариант. Могат да се опекат и на газово барбекю, електрическа скара или грил тиган, че и биля на скарата във фурната (с тава вода от долу).
         А защо ущипци? Ами много просто, майсторът щипва от каймата с омазнена ръка и оформя нещо като кюфте или кебапче с ръка като го стиска каймата с пръстите си. Така че можеш да видиш ущипци наподобяващи кюфте или пък голямо кебапче... Нормално един "ущипец" е около 80 грама, но съм попадал и на доста големи ... Направо гигантски - зависи от "лапата" на майсторЯ.
     
  Та след това въведение да си дойда на моя вариант:

            -500 грама телешко или говеждо смляно
            -350 грама свинско от плешката или бута смляно
       -100 грама свински гърди, т.нар. бекон - може и суровосушен и пушен, но пресен е идеален - също нарязан на ситно
            -100 грама наситно нарязан кашкавал
            -1 главичка лук, на 1 ч.л.ситно нарязан и поне 2 скилидки чесън или наситно или пресован
            -1 люта чушка почистена от семената и нарязана на ситно
            -за подправяне - 1 ч.л. прясно смлян черен пипер  и  около 15 грама сол (за солта е ясно - тя зависи от вкуса,  може и малко повече), както и 1 ч.л. лютив червен пипер.
        Идеално се получава, ако се добави и една печена червена чушка, също нарязана на ситно ии смляна заедно с месото.
       
В моя вариант си купувам месото, добре го охлаждам - почти до замразяване и смилам на по едрата решетка. Омесва се с подправките и осталите съставки, както и със 100 грама лед и заминава във хладилника поне за един ден.

        За тези, които нямат машинка за мелене на месо, идеална работа върши и т.нар. чопър, но месото нарязано на ситни кубчета се блендира на порции по 200-а грама, на 3-4 импулса по 10-15 секунди. Така се смила, а не става на каша.
        Скарата се загрява яко (или грил тигана застлан с хартия за печене), каймата се премесва още веднъж и с намазнена ръка се откъсват парчета от каймата - каквото излезе и с каквата форма се получи. Пекат се до готовност - по около 3-4 минути от всяка страна.
        Могат да се сервират с доматена салата, зелена салата, картофи, картофено пюре и т.н.
        Дзверска вкуснотия. Носи на пиене и да не забравя - правете смело и НАЗДРАВЕ!    

16 коментара:

  1. ЗДРАВЕЙТЕ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪМ ЩАСТЛИВ ЧЕ ПАК ВИЖДАМ ВАШИ ПУБЛИКАЦИИ. НАДЯВАМ СЕ ВСИЧКО ДА Е НАРЕД С ВАС. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА НИ РАДВАТЕ И ДА СТЕ ВСЕ ТАКА КРВАТИВЕН И АВТЕНТИЧЕН. БЪДЕТЕ ЗДРАВ И ЩАСТЛИВ.

    ОтговорИзтриване
  2. Малко здравословни проблеми но ще се оправим силна храна хубаво питие здраво здраве

    ОтговорИзтриване
  3. Късмет и здраве Ви пожелавам,липсвахте ми и се чудех къде изчезнахте.Радвам се да Ви чета отново-полезно и приятно поднесено четиво!Успех!

    ОтговорИзтриване
  4. Мога да кажа само едно голямо благодаря

    ОтговорИзтриване
  5. Отговори
    1. Какъв майстор домашен любител на вкуснотиите това съм

      Изтриване
  6. Много се радвам, че отново се срещам с изкуството на голямата кулинария! Пожелавам Ви крепко здраве, студено питие и пододящо едине! Само така се преодоляват всички болести.

    ОтговорИзтриване
  7. Много се радвам,че пак сте добре и чета судоволствие новите ви кулинарни предложения!Желая ви много здраве и бог да ви пази!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Понатрупал съм доста неща и се надявам да видят "бял свят" в блога.

      Изтриване
  8. ... и не само ;) По стила на писане .. ТИ СИ !
    Недей да си "правиш дълги почивки" и БЪДИ ЗДРАВ !
    Продължавам "летописа" от юни с две рецепти ... но какви ;)))

    ОтговорИзтриване
  9. Много се радвам, че се завърнахте! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Добре завърнал се Дзвер! Надявам се в добро здраве. Липсваше ни.
    От много време се каня да направя ущипци и тази твоя рецепта ми дойде много добре. Реших да следвам рецептата стъпка по стъпка и резултатът е невероятен. Благодаря ти, че споделяш с нас майсторлъка си!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Васко. И за доверието и за добрите думи. Имам си проблеми, но ще наваксам с публикациите.

    ОтговорИзтриване