четвъртък, 14 януари 2021 г.

Панирани картофени кюфтета


    Това са едни много лесни за направия "панирани" картофени кюфтета, които стават много лесно, невероятно вкусни са и имат едно ценово предимство - направо са си без пари. Аха, и още едно предимство - просто направо си нямат рецепта и могат да се направят и от най-неизкушения в готвенето ерген ...
Започвам с едни съвсем ориентировъчни количества - примерно едно кило картофи и 2-3 моркова се обелват и сваряват в леко подсолена вода, която просто трябва да ги покрива. Излишно е да казвам при сваряването трябва да са нарязани на кубчета.  След сваряването се прецеждат и в подходяща купа се смачкват на пюре с оная джаджа за мачкане на картофи. Добавя се едно яйце и поне 400 грама извара (по-здравословна е от сиренето), овкусява се с сол на вкус, черен пипер, щипка млян розмарин и риган. В случая ползвам моята гурме сол и направо не иска добавка на каквото и да е друго.
С намазнени ръце се оформят кюфтета с желана големина - поне аз ги правя като нормални кюфтета по 100-а грама всяко.
Нареждат се в тавичка върху домакинска хартия - ще им "дръпне" малко от водата в тях.
Докато кюфтета "дърпат" в друга купа се разбива едно яйце с няколко супени лъжици брашно, идея бакпулвер, щипка сол и малко кисело мляко. Трябва да се получи много гъста каша, която просто да държи форма.
В това време фурната се загрява на 180С, тавичка се застила с хартия за печене и всяко едно кюфте буквално се омазва с тестяната смес и нарежда в тавичката. Ако остане от сместа, с лъжичка се спива по-малко върху всяко кюфте.
Пекат се до хубаво зачервяване и след като изстинат малко се сервират.
За гарнитура доматена салатка, допълнително млечно-чесново сосче и т.н.
При наличие на повечко възможности в тестото може да се настържат 100-а грама кашкавалче ...
Кюфтета стават страхотни - почти няма мазнини в тях.
В интерес на истината се получават поне 13-15 кюфтета на цена не повече от 4,50 лв.
Имам си една забележка - за следващия път ще задуша (сотирам) и една глава стар лук и ще го смеся с картофите и изварата.
Стават невероятно вкусни (не казвам Дзверски, защото нЕма месО вътре, ама нейсе - който иска може да замени изварата с кайма и ще станат кюфтета трИпач).
Пробвайте и няма да съжалите!
За моя изненада се оказаха, че могат да бъдат и много добро мезе към по-леко питие ... 
И затова НАЗДРАВЕ!

4 коментара:

  1. Kaртофените кюфтета имат една много значителна слабост - а именно, че не са кюфтета, защото кюфтетата се правят от кайма. Картофените "кюфтета" са просто пържени картофи по сложения начин ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Бате, добре ли си? Изчезна, не ме шашкай, изгубихме Др Тони Филипов сега, кажи че си добре.

    ОтговорИзтриване
  3. Братле къде изчезна,всичко наред ли е?

    ОтговорИзтриване