вторник, 15 декември 2020 г.

Содени питки с картофено пюре и извара

 


    Със содени питки няма кого да изненадам. Това са възможно най-лесните за правене питки и не познавам човек, който да не може да ги отпретне на бърза ръка.
    До тук добре, но тези са доста различни, защото са направени с готово сухо картофено пюре.
    Нека да обясня как се правят и в хода на обясненията ще опиша и какво е необходимо, а на края ще го систематизирам:
    В подходяща купа се слагат 50 грама сухо картофено пюре и заливат с 250 мл почти вряла вода и като се добави бучка масло - около 25-30 грама, енергично се разбърква, за да се получи еднородно пюре.
(Правилното съотношение пюре-вода е 1:6, но в случая е достатъчно 1:5)   
Изчаква се малко пюрето да изстине и в купата се чуква 1 яйце, добавят се 1 ч.л. сол и 1 ч.л. мед, слагат се 2-3 с.л. кисело мляко, в което се загася 1 ч.л. сода бикарбонат с няколко капки лимонов сок. Сипват се и 250 грама брашно и с много добре намазнена с олио ръка се замесва меко тесто. В зависимост от брашното, тестото може да поеме още малко от него.

Готовото тесто се оставя малко да си "почине". 
В това време се подготвя изварата - ползвам една в кутийки (продават я в една от веригите), но е безсолна, та й слагат малко сол от моята с подправките, като й добавям и малко ситно нарязана зелентия - много си върви с копър.
Пак в същото време се подготвя и тавата за печене, която се застила с хартия за печене. Така всичко е гарантирано - няма залепване и сетне е лесно за миене.
Сетне се откъсва парче от тестото колкото едно яйце и с много намазнени ръце (меко е и лепнещо) се оформя плоска питка, в която с лйжичка се слага от изварата.
Старателно се затваря като се защипва и оформя като леко продълговата питка. Нареждат се в тавичката на разстояние една от друга.
Е, те тука вече е друга боза: след като наредих питките, цепнати с остро ножче и намазани със смес от разбитата извара с малко олио, дойде ред и на моя експериментаторски дух. 
Остана малко тесто, в което сложих и 2-3 с.л. от изварата и направо ги омесих. Получи се нещо доста неугледно - на външен вид -отвратно, долу вляво на снимката. 
Няма да коментирам вида ...
Печенето-в предварително загрята на 180С фурна, като на дъното е сложена съдина с водичка.
Пече се около 35-40 мин. - зависи от фурната - до хубаво зачервяване отгоре и отдолу.
Проверка с шпатула - с повдигане на питките.
След опичането се вадят, напръсват с водичка от пулверизатор, завиват като бебчета с кърпа и се оставят  да си отдъхнат.
Следва нападение ... 
Вкуснотията е невероятна.
Признавам след два три дни са още по-вкусни. Поне за три дни запазват изцяло и дори подобряват вкуса си.
Остават пръхкави и мекички през цялото време. 
В името на експеримента - тази последната е на цели 5 дни. Ами няма разлика ... от онзиденшната.
Аха, и понеже без да искам, обясних всичко като количества, няма да се затруднявам да се завтарям...
Пробвайте - стават невероятни за закуска, за сандвичи или да заместят филийката хляб.
Обяснявах и писах 45 минути, а се правят буквално за 10-а минути и сетне само чакане да се опекат.
Впрочем, като се извадят от фурната и се намажат с малко масълце, стават трИпач ... ама за пенЦионер, това само след получаване на пенЦията ... :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар