сряда, 23 декември 2020 г.

ОБЖАРЕН СВИНСКИ ВРАТ почти по БДС

 


    Скоро в една публикация бях писал, че когато става дума за направата на колбаси в домашни условия, няма по-добро ръководство от старите ни утвърдени БДС.
    Та този път реших да направя някакъв домашен деликатес предколедно, но такъв какъвто се прави бързо и лесно. И попаднах на ОН (отраслова нормала) 18 69890-78 с инструкция за приготвяне от 18.10.1978 год. на Обжарен свински врат "Монтана".
    Необходими са парчета свински врат - и за килограм врат - 30 грама сол, 1 грам селитра, 2 грама захар и 4 грама черен смлян пипер.
    Естествено, замених солта и селитрата с 30 грама - смес по 50 % нитритна и обикновена сол. 
    Позволявам си да цитирам изцяло отрасловата нормала:

    Охладените вратове се осоляват по сух1ия способ, като за 100 кг суровина се използва 3 кг готварска сол, 0,100 кг селитра, 0,200 кг захар и 0,400 кг черен пнпер. Всички тези осоляващи материали предварително добре се разбъркват и със сместа се натрива всяко парче по цялата повърхност. Така осолените вратове се нареждат във вани или други подходящи съдове на няколко реда и се притискат плътно със скари, върху които се поставят тежести. Осолените по този начин вратове престояват 7-8 дни в хладилник при температура от +3 до +4" С, след което се пренареждат в други вани или подходящи съдове, като горните парчета се поставят най-отдолу, а долните - най-отгоре и пак се затискат със скари, върху които се слагат тежести и престояват още 7-8 дни или вснчко 14-15 дни. 
    Обжарване: Извършва се при температура от +90" С до+ 100" С в продължение на около 3 часа до пълното му изnичане. Ако по повърхността на готовите парчста обжарсн свински врат избият сол или мазнини, то същите се попарват  във вряла вода за около 10-15 минути.

Отклоних се от указанията по ОН като оформих врата и го напъхах в мрежичка. Втрих 80 % от солта и подправките в него, а останалите 20 % бидоха разтворени в около 120 мл вода и 30 мл бърбън и инжектирани в месото.
След това - поставяне в плик, връзване и престой в хладилника, но не за 15 дни, а само за седмица.
Тука направих второто отклонение - след като престоя на топло в кухнята няколко часа, половината парче бе намазано със смес от малко лютив и малко пушен червен пипер, а другата - с идея чубрица.
Сетне е ясно - във фурната на 90С със забоден термометър в него. На дъното-тавичка с вода. Когато стигна 60С вътрешна температура, включих и вентилатора. На 71С го извадих и изнесох на терасата на студено. Там си се проветри почти 24 часа, преди да бъде нападнато.
Направо нямам думи да опиша резултата.
Невероятно крехък и почти сочен врат.
Какво мезе е не мога да опиша.

Дзверска вкуснотия.

Пробвайте се, прави се лесно и не изисква кой знае какви усилия. 

И НАЗДРАВЕ!

19 коментара:

  1. Желая Ви здрава и щастлива Нова година! Благодаря Ви за прекрасния блог, в който споделяте своите умения и зевзеклъшко:) настроение!


    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря и на Вас за пожеланията. И на Вас здрава и късметлийска година! Да сме живи и здрави и да споделяме интересни вкуснотийки ...

    ОтговорИзтриване
  3. Току що го сложих да се осолява😃

    ОтговорИзтриване
  4. С дълбоки уважения към най-добрият любител, колбасар когото вече познавам от неговият полезен, смислен и добър образователен блог! За много години!

    ОтговорИзтриване
  5. За много години! Дори и на един човек да съм полезен, ще бъда доволен.

    ОтговорИзтриване
  6. Лаик съм. Може ли да споделите как се извършва инжектирането? Предварително благодаря.

    ОтговорИзтриване
  7. ако нямаш шприц за месо, с голяма спринцовка и игла за коне от ветеринарната аптека

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте! Моля да ми кажете коя е нитритната сол? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Напишете в търсачката на блога - за нитритната сол и всичко ще излезе. Тука в коментарите не излизат линкове

    ОтговорИзтриване
  10. Здрасти, сложих 7 грама нитритна сол и 18 обикновена на кг. Има ли проблем ако престои само 3 денонощия в хладилник?

    ОтговорИзтриване
  11. Колко ще ми е трайността Бате М?

    ОтговорИзтриване
  12. Получи се много добре, рецептата е убиец, единствено добавих чимен.Стана страхотно. Творенията ви са уникални.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  13. Много добре изглежда. Вит. С слагате ли?

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте,
    Братленцето поставя дирекно в тавичка с вода на дъното или върху решетка?

    ОтговорИзтриване