сряда, 6 май 2020 г.

"Пенсионерска" кайма


 Продължавам с идеята си за полезни съвети как можем да спестим в това трудно време и пак да получим нещо много истинско и вкусно.
 В магазина можеш да си купиш всякаква кайма и дори не знаеш какво има в нея - има свинска, телешка, смес, бабекова, за кюфтета и т.н.  Какво е смелено вътре просто не знаеш ... че дори дали има и месо.
 За себе си имам един вариант - купувам от месарницата от т.нар. "свинско за готвене" примерно 1 кг (достатъчно евтино е) и около 1,2 кг свински сърца - много са евтини - при нас са около 4,00 лв за кило. Значи, едното е около 7,50 лв за кило - другото общо 5 лв и инвестицията излиза 12 лева.
 Първата работа е да смелим свинското на 4 мм.
 Втората задача, да нарежем сърцата на парчета, да отстраним аорти и др. твърди неща и да ги изкиснем в студена вода за около 30 мин. Сетне и тях ги смиламе на едрата решетка. 
 И двете смляни смеси овкусяваме с около 18 грама сол, 5 грама черен пипер, сушен лук около 1 с.л. и ... любими подправки. Оставяме да престоят 12 часа така и ... 
Следва омесване и добавяне на около 350 грама лед и и смилане на ситната решетка. В края на меленето за почистване на машинката добавям или 1-2 филии хляб на парчета или една две шепи овесени ядки. Впрочем с тях става уникално, защото поемат всичката течност и набъбват.
От два 2,2 кг изходен материал излизат около  2,7 кг кайма в перфектно състояние. Разпределя с в пакетчета и заминава във фризера.
Сетне след ваденето и размразяването - добавка на още подправки, яйце, накиснат хляб. Стават унекалн вкусни кюфтета или пък мусака, или ...
Крайната цена пада под 5 лв за кило, но знаеш че е нещо истинско - без кожи, без хрущяли,МОМ и неизвестно още какво...
Първият ми експеримент бе с кебапчета - разбира се с добава на повечко кимион.










Не са прегорени - просто снимката не е ниво.

Бяха невероятно вкусни и сочни.

Е, това е - бъдете сигурни, че каймата наистина е много вкусна и при това наистина икономична.

Пробвайте и няма да съжалите.

НАЗДРАВЕ!

2 коментара: