петък, 1 май 2020 г.

Бейби октоподи на фурна


  Станах дето викат хората на 100 години и все откривам нещо ново. Не става дума за октопода, но се оказа, че това мекотело има толкова много видове и подвидове, че чак съм изненадан: от огромни чудовища по няколко метра, през по-малки, още по-малки - като тези, които обикновено консумираме, та до едни такива емептен мънинки- бейбита по няколко сантиметра.
Но точно като на тези - горе долу по 200 грама, не бях попадал. Бяха в местния рибарски магазин по 16 лв килото и си взех няколко колкото за проба. Попитах продавачката знае ли как се приготвят? Ами за пръв път им ги докарвали и не ги била пробвала, но била чувала, че ги пекат на скара в Гърция.
Запитах в една от големит групи във ФБ - и там па съвсем ударих на камень и то голям. Няколко идеи, но кат за голЕмо мекотело и съвети за варене с тапа и с часове. А, този номер не минава ...
Минах профилактично през Гугъл - 1 млн отговори, снимки, но точно на такива ти ми не попаднах и след чашка две за размисъл, се подхванах.
Значи, туй ми, мЪкър и мънинко, прилича на на големото, защото некога може и да порастне - значи има очи, клюнче и стамашен тракт. 
Щом е така, ще го караме като с голЕмо мекотело:
Откъм пипалцата се намира де му човчицата и оченцата и с острия нож се изрязват. Сетне се хваща по дължина и с ножа се разпорва - всички вътрешности се показват и изрязват.
Следва яко миене да се почисти, че останат ли от чернилките, ще да горчи та нема траене и едене.
След измиването и почистването, се слагат в подходяща купа, посоляват се и обилно поливат с лимонов сок. Да не се забравя и идеята църно пиперче. Сетне и малко зейтинче.
Това е напълно достатъчно. Нека да си починат и отдъхнат от нашето внимание поне за 30-а минути.
В това време може да си приготвим салатата - как се прави е излишно да се обясняваме и да не забравим бутилката водка да влезне в камерата за охлаждане на страстите.
В нашия случай, фурната се загрява на 240 С.
Октоподчетата са си починали малко и затова заминават в една купа и заливат с вряла вода от каната. 5-6 минути "плуване" им стигат и отново в маринатата.
Сетне в тавата на фурната върху подложка за печене - за 15-20 минути.
Горките направо се сгърчват и стават една шепичка от зачервени пипалца.
Вадят се, забиват се с една вилица и се нарязват на ситно.
В това време в тенджерка се слага остатъка от марината дето са стояли, 1/2 ч.л. горчица, 1 ч.л. чили, още лимонов сок - от другата 1/2 лимон, малко черен пипер и се пущат в тази марината.
Нека си починат там 20-а минути. Пробват се и ако Ви се сторят жилави, малко бяло вино и нека възврат за 10-а минути и са готови за сервиране.
Дзверска вкуснотия се получава. А поднесени върху картофено пюре и ръснати с малко копърче са невероятно дзерско мезе.
НАЗДРАВЕ!

5 коментара:

  1. Не мога да се сравнявам с вас в готварското изкуство и ще ме извините че ви давам свети.
    Тук в Испания са познати и популярни много.Казват им "chipirones" (чипирон/ес).Тъй като съм лаик съм ги приготвял единствено на тиган.Ще си позволя да ви изпратя някои рецепти.Сигурен съм че испанския Не е проблем (да живее гугле транслатор)
    https://www.recetasgratis.net/Recetas-de-Chipirones-categ-2002_1.html
    https://www.lecturas.com/recetas/chipirones/
    Ще чакам "побългарена" рецепта.

    ОтговорИзтриване
  2. А, не - съвети приемам винаги. Човек се учи всеки ден. Ще погледна рецептите и най-вероятно ще ги пробвам. Така съм устроен - нещо като ми хареса - да го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  3. Погледнах рецептите, много са интересни, но са за калмари - поне така ми ги превежда. Ще се пробват някои, ако попадна на бейби калмари

    ОтговорИзтриване
  4. Тоя вашия гугле транслатор е друг сигурно щом ги превежда по друг начин. :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поне така превежда, но има интересни неща

    ОтговорИзтриване