четвъртък, 14 май 2020 г.

Филе от сьомгова пастърва в доматен сос


 Това е може би най-бързата и най-лесна рецепта за приготвяне на невероятно вкусно филе от сьомгова пастърва.
 Количества нарочно няма да давам, но за двама човека - едно парче филе около 500 грама, 2-3 домата и съвсем малко подправки.
  А изпълнението може да го направи и малко дете и не изисква каквито и да са особени умения:
  Филето се нарязва на късове с желана големина, почиства се от евентуални костици, измива се добре (често има слуз по него) и се слага за кратко в съд с 1 ч.ч. вода, малко сол - 1/2 ч.л. и лимонов сок.
 Докато то си се "маринова", доматите се настъргват на едрото ренде.
 По-лесният вариант:
 В подходящ тиган се загряват около 30-а грама масло и идея олио. В него се пущат подсушените филета, които се запържват от едната страна за съвсем кратко - 2-3 минути и се обръщат от другата страна. Сипват се доматите, слага се малко риган и черен пипер и се задушават 10-12 минути на намален с 1/3 котлон или до желана гъстота на доматения сос.
 Става невероятно вкусно филе.

 По-сложният вариант:
 Филетата се запържват леко от двете страни за по 3-4 минути.
 В друга съдина се запържва доматеният сос с добавка на реган, черен пипер и до 1 скилидка пресован чесън и след като започне да се сгъстява в него за 5-6 минути се пущат филетата заедно с мазнината.
 Е, цапат се повече съдини, става малко по-сложно. 
 Важното е, че лесно и дзверски вкусно така приготвеното филе.
 По същия начин може да се приготви и филе от друга риба - хек, мерлуза.
 Правил съм котлети от акула, но искат малко повече време...
 За 15-а минути едно невероятно ястие е готово.
 Правете смело и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар