четвъртък, 14 март 2019 г.

Икономична пуешка супа със спанак


 За супи рядко съм писал, защото изобщо не бях техен любител. Само че във времето май започнах да променям отношението си към тях. Оказва се, че са хубаво хапване, което се прави много лесно и при това бързо и не без значение - страшно икономично.
 Бях си подхванал нещо като серия от публикации - как да спестим, но я поизоставих, за което съжалявам. Тази ще бъде в графата "как да спестим" и затова ще давам и цени.
  Започвам със спанака - в момента на нашия пазар се продава на 1,50 лв за 500 грама.
 Спанакът се почиства от дръжките с коренчетата и много добре се измива. На дръжките с коренчетата се изрязват леко мустачетата - не се изхвърлят, разбира се.
 От кварталния магазин  купих 3 пуешки крила около 0,7 кг за 1,90 лв при цена 2,80 лв/кг. Крилата се заливат с около 2 л студена вода с добавка на идея сол (1/2 ч.л.), дръжките от спанака, няколко зърна черен пипер и това е ... Варят се до готовност - докато месото започне да се отделя от костите.
 В мултитенджУрата това става за 20-а минути.
Докато пуешките крила изстиват 3-4 скилидки чесън 2 малки главички лук се нарязват на ситно.
Един голям морков се настъргва на ситното ренде.
В тенджерата се налива малко олио - 1-2 с.л. олио и в него на среден котлон се задушават чесънът, лука и морковите.
Докато те се задушават, от бульона се вадят сварените крила и обезкостяват като се накъсват на ситно.
Бульонът се прецежда и с 1 ч.ч. от него отделените и сварени спаначени дръжки се пасират.
От бульона се отделя половината (за друго ястие).
При задушените зеленчуци се връща накъсаното месо, залива се с пасирания бульон и половината от бульона и се долива с вода - пак да получи около 2 л. И се оставя да си къкри на среден котлон около 10-а минути. 
Сега е моментът да се добави малко фиде или кафена чашка ориз - въпрос на предпочитание. След още 10-15 минути супата е почти готова. Осолява се на вкус и се слага половината от нарязания спанак (може и всичкия, но половината е достатъчно, а остатъкът може да се употреби за друго ястие). На спанака му трябват буквално 2-3 минути. Котлонът се изключва, а в супата се слагат една две малки бучки масло. Любителите на магданоза, могат да добавят и ситно нарязан магданоз.
Ако се прави в мултикукъра, всичко се слага след задушаването на зеленчуците наведнъж и за максимум 20 минути супата е готова.
Може да се сервира с кисело мляко и т.н., но задължително с ябълков домашен оцет и черен пипер.
Сега и да обобщя - 1,80 лв за пуешкото, 0,75 лв за спанака, 0,75 лв за лука и морковите - до тук 3,30 лв. Май най-скъпото в супата е маслото.
В резултат за около 4,00 лв минимум 6 порции хубава месеста и плътна супа, както и почти литър останал бульон за друго ястие и малко останал спанак. Средна цена на порция около 0,70 лв.
Признавам си, че пуешкото месце дойде в малко повече, но не ми се щеше от него да икономисвам.
Направо си е икономично и бюджетно ястие.
Правете смело и да Ви е сладко!

1 коментар: