петък, 29 март 2019 г.

Лесна крем супа от лапад


 "Хванахме" се за зеленото - лапад, коприва, спанак ... Какво разнообразие от зелентии, с които могат да се направят направо стотици вкуснотии.
 Този път ще споделя как правя нашата лесна и мързелива крем супа от лапад. Прави се с минимум продукти и минимум усилия. То няма и какви инградиенти да описвам.
 В тенджерата се слага 1,2 л вода с щипка сол - буквално 1/2 ч.л. Докато водата завира, се измива лапада (ами като количество някъде около 400-500 грама - беше една голяма купа) и се обелват 2-3 три големи моркова. Не е необходимо на лапада се махат дръжки, дебели жили и др.п. 
Морковите се пущат във врялата вода за 5-6 минути, след това и лапада. След три четири минути  се вадят морковите, а котлонът се изключва.
С пасатора лападът се пасира както си е в тенджерката. При това количество вода и лапад се получава крем супа с достатъчна гъстота, но ако не е достатъчно може да се сгъсти с добавка на малко крутони, които пак да се пасират.
Морковите се нарязват на кубчета и връщат при пасирания лапад.
Овкусява се със сол, черен пипер, щипка джоджен или риган. Слага се бучка масло.
Като се сервира в крем супата могат да се пуснат кубчета сирене и да се поръси с тиквени семки. Може де се резне на ситно скилидка чесън - въпрос на вкус, но лимоновият сок или домашният ябълков оцет са задължителни.
Който желае може да добави и картоф заедно с морковите, който да се пасира с лапада - ще стане по-гъста, но на мен си ми харесва чистият вкус на лапада.
По същият начин може да се направи със спанак, с коприва и т.н.  Важното е, че няма запържване, няма някаква особена подготовка, както че се прави страшно лесно и бързо.

5 коментара:

  1. Чудесна крем - супа от лапад Бате.Сега му е сезона и наистина си заслужава да се правят много ястия с него.
    Поздрави и усмихната седмица !

    ОтговорИзтриване