вторник, 12 март 2019 г.

Свинско винен кебап


 Оказва се, че в моя блог не съм писал нищо за иначе любимия винен кебап. Правил съм с различни видове месо (телешко, свинско, биволско, че даже и със заешко), но фаворит ми е свинското. Може би, защото най го харесвам.
 Най-често го правя по начина, който ще споделя и който доста се различава от т.нар. класически вариант. 
 Просто стана така, че попаднах на едно много хубаво свинско за готвене в месарницата и не се стърпях да го купя с идеята да правя тривиална свинска яхния с картофи, но преразмислих и заложих на варианта с винения кебап.
 При това го правих в мултитенджерата (демек мултикукъра) и стана много бързо.
Необходими са: 
  • поне 600 грама, свинско нарязано на кубчета 2х3 см и овкусено с черен пипер
  • 3 глави лук и 1 стрък праз, нарязани на много ситно
  • 2-3 скилидки чесън, нарязан на тънки люспи
  • 5-6 малки моркова нарязани напречно по диагонал на 2 см
  • половин глава обелено червено цвекло и нарязано на малки кубчета
  • поне 1/2 буркан домати, които се пасират
  • 1 ч.ч. хубаво червено вино
  • сол и черен пипер на вкус; мазнина
  • ориз за гарнитурата

Кукърът се включва на програма пържене, налива се малко мазнина (олио) и на партиди месото се запържва до полуготовност, да промени цвета си почти към кафяво, и се изважда в подходяща съдина.
След това в същата мазнина последователно лукът, чесънът и празът се запържват, добавят се резенчетата морков и цвекло. Всичко това за около 5 минути, добавят се доматите и червеното вино и като заври се добавя месото. Слага се капакът на кукъра и се преминава на програма "яхния", която при мене е 25 минути и напълно достатъчно ястието да се сготви.
Докато то си се вари, се приготвя и ориза за гарнитурата.
За целта са достатъчно около 3/4 ч.ч. ориз.
Когато варя ориз за гарнитура, не го мия.
В тиган (с капак) или касерола се загрява малко мазнина - 1-2 с.л. и в нея оризът се запържва до прозрачност. Налива се 1 ч.ч. топла вода и се похлупва с капака като силата на котлона се намалява наполовина. След 7-8 минути се отваря, налива се още една ч.ч. топла вода, слага се 1 ч.л. сол и се оставя отново да покъкри под капака за 7-8 минути. Това време му е достатъчно да свари. Отстранява се от котлона и се слага бучка масло като се разбърква.
От там нататък всичко е ясно. Сервиране и да не се забрави хубавото питие.
НАЗДРАВЕ!

1 коментар: